Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Το Σάββατο του Λαζάρου



Το Σάββατο του Λαζάρου το έχει περιβάλει ο λαός μας με όμορφα έθιμα.
Ένα από αυτά είναι τα "λαζαράκια". Οι γυναίκες, τα παλιά χρόνια, ζύμωναν το πρωί ειδικά ψωμάκια, τους “λαζάρηδες” ή και “λαζαράκια”. Στα “λαζαράκια” έδιναν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσα “λαζαράκια” έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα.
Ένα άλλο έθιμο της ημέρας είναι τα Κάλαντα του Λαζάρου. Τα κάλαντα αυτά, τραγουδούν μόνο κορίτσια, οι λεγόμενες "Λαζαρίνες". Από την προηγούμενη έχουν μαζέψει λουλούδια και με αυτά έχουν στολίσει καλαθάκια. Με αυτά τα καλαθάκια γυρνούν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν:
«Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια, ήρθε των Βαγιών η εβδομάδα.
Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι, ήρθε η μέρα σου και η χαρά σου.
Πού ήσουν Λάζαρε; Πού ήσουν κρυμμένος;
Κάτω στους νεκρούς στους πεθαμένους.
Δε μου φέρνετε, λίγο νεράκι, που το στόμα μου πικρό φαρμάκι.
Δε μου φέρνετε λίγο λεμόνι, που το στόμα μου, σαν περιβόλι.
Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια, ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια.
Bάγια, Bάγια και Bαγιώ, τρώνε ψάρι και κολιό.
Και την άλλη Κυριακή, τρώνε το ψητό τ' αρνί.
Ήρθε ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια, ήρθε η Κυριακή που τρων τα ψάρια.
Σήκω Λάζαρε και μην κοιμάσαι, ήρθε η μάνα σου από την πόλη,
σου φέρε χαρτί και κομπολόι. 
Γράψε Θόδωρε και συ Δημήτρη, γράψε Λεμονιά και Κυπαρίσσι.
Το κοφνάκι μου θέλει αυγά, κι η τσεπούλα μου θέλει λεφτά.
Βάγια, Βάγια των Βαγιών, τρώνε ψάρι και κολιό
και την άλλη Κυριακή, τρώνε το παχύ τ' αρνί.»

Λαζαράκια
Υλικά:
3-3 ½ φλ. αλεύρι
1 φλ. ζάχαρη
½ φλ. λάδι
1/ 2 φλ. νερό μέσα στο οποίο έχουμε βράσει κανέλα σε ξύλο
¼ κουτ. γλ. αλάτι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
Σταφίδες (2 κουτ. σούπας)
Καρύδια (2 κουτ. σούπας)
1 κουτ. σούπας κονιάκ
Κανέλα
Γαρίφαλο σκόνη & ολόκληρα
Εκτέλεση
Στο νερό που έχουμε βράσει το ξύλο κανέλας ρίχνουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε (προσοχή : το νερό να είναι χλιαρό κι όχι καυτό).
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι (στην αρχή τα 3 φλιτζάνια και αν χρειασθεί ρίχνουμε και το υπόλοιπο – να μην κολλάει η ζύμη), κάνουμε μια γουβίτσα και βάζουμε τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το νερό με τη διαλυμένη μαγιά. Ρίχνουμε ¼ κουτ. γλ. κανέλα και λίγο γαρίφαλο τριμμένο.
Αρχίζουμε το ζύμωμα.
Στο μεταξύ αλέθουμε 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες, με 2 κουταλιές καρύδια και ρίχνουμε και τη 1 κουταλιά κονιάκ και τα προσθέτουμε στη ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ½ - 2 ώρες έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
Παίρνουμε λίγη ζύμη και την πλάθουμε στενόμακρα, τα πλαταίνουμε με τις παλάμες μας (προσπαθούμε να μοιάζουν με ανθρωπάκι).
Τοποθετούμε τα ψωμάκια πολύ αραιά πάνω σε λαδόχαρτο στο ταψί.
Κάνουμε και μικρές λωρίδες (σαν χεράκια) και τα βάζουμε σταυρωτά πάνω στα ψωμάκια.
Βάζουμε τα καρφάκια από το γαρίφαλο για ματάκια, μυτούλα και ένα στα σταυρωμένα χεράκια.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα περίπου, σκεπασμένα ή ανάβουμε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία (έως 50 βαθμούς το πολύ).
Τα ψήνουμε στους 170 C έως ότου ροδίσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου