Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Διατροφική αξία που περιέχει το μανταρίνι και ο φλοιός του.



Ποιός από όλους εμάς δεν έχει μανταρίνια τον χειμώνα σπίτι του; είναι από τα φρούτα που είναι με τεράστιες αξίες και βιταμίνες από τον φλοιό του μέχρι και την ίδια την σάρκα του.
Ένα κατεξοχήν χειμερινό φρούτο καθώς διατίθεται στην αγορά από τα μέσα Νοεμβρίου έως και τον Φεβρουάριο. Μικρό, ζουμερό και νόστιμο, το μανταρίνι αποτελεί αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων.
Το μικρό μανταρίνι διαθέτει θρεπτικά συστατικά κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά.
– Το μυστικό της δύναμης των μανταρινιών βρίσκεται στη βιταμίνη Α και ειδικά σε κάποια συστατικά της, τα καροτενοειδή, τα οποία, εκτός από πολλές ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες, δίνουν στα μανταρίνια το πορτοκαλί τους χρώμα.
– Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά και βιταμίνη C, που θωρακίζει τον οργανισμό μας απέναντι σε ιώσεις και λοιμώξεις.
– Είναι πολύτιμη πηγή υδατανθράκων, σίδηρου και φωσφόρου.
Είναι πλούσια πηγή καλίου, αλλά και νατρίου, ασβεστίου, μαγνησίου και φυλλικού οξέως.
– Μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή, διαβήτη, αρτηριοσκλήρυνση ή διάφορα είδη καρκίνου.
Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Επιταχύνει τις λειτουργίες της πέψης και γι’ αυτό αποτελεί ένα πρώτης τάξεως επιδόρπιο, ενώ η δράση του είναι και ηρεμιστική-καταπραϋντική, καταπολεμά τις αϋπνίες και χαρίζει έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.
– Είναι ένα φρούτο με ιδιαίτερα ευεργετική επίδραση στην όραση, βελτιώνοντάς την αλλά και καταπολεμώντας σοβαρές ασθένειες, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.
– Καταπολεμά την αρθρίτιδα και ενδυναμώνει τα οστά, χαρίζοντας ένα γερό και δυνατό σώμα.
 Επίσης, ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά.
Η ιστορία αυτού του χειμωνιάτικου φρούτου, ξεκινά πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, στην Κίνα. Λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους, αλλά και γιατί αντάλλασσαν τα φρούτα αυτά ως δώρα. Ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν φέρεται να έφερε πρώτος το μανταρίνι στη χώρα μας.
Αυτά τα καθοριστικά για την υγεία μας συστατικά ωφελούν σχεδόν κάθε μέρος του οργανισμού μας. Από τα κόκκαλα και την καρδιά μέχρι το DNA των κυττάρων μας.
Η θερμιδική αξία του μανταρινιού είναι σχεδόν αμελητέα για τον οργανισμό. 
Και καθώς τα οφέλη από την κατανάλωσή του είναι αναρίθμητα, το μανταρίνι αποτελεί ιδανικό σνακ για το γραφείο, μοναδικό επιδόρπιο μετά το φαγητό, αλλά και εξαιρετική επιλογή βραδινής λιχουδιάς, καθώς καταπολεμά με τον καλύτερο και τον πιο φυσικό τρόπο την βασανιστική αϋπνία.
Βοηθάει πολύ στην σωστή λειτουργία των νεφρών, των μυών, των νεύρων, της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος. Το κάλιο που περιέχει είναι επίσης απαραίτητο για την υγεία των οστών, καθώς συμβάλλει και στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης. Η επαρκής πρόσληψη καλίου μπορεί να εμποδίσει την υψηλή πίεση του αίματος και να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
O φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες ενώ διευκολύνει την πέψη.
Έτσι λοιπόν σας στέλνω μια συνταγή της γιαγιάς να αξιοποιήσετε και τον φλοιό του μικρού μανταρινιού αλλά και αυτό με την σειρά του εσάς και την υγεία σας.
Μπουκιές Μανταρινιού (Φλοιός).
Για τη συνταγή
1 ½  κιλό φλούδες από μανταρίνια
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
1 κιλό ασπρισμένη αμυγδαλόψιχα, ψιλοτριμμένη
  ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βράζετε σε μια κατσαρόλα τις φλούδες από τα μανταρίνια με τη ζάχαρη και ένα φλιτζάνι τσαγιού νερό για 10΄. Τα αφήνετε να κρυώσουν, τα στραγγίζετε με ένα σουρωτήρι και τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ.
2. Ενώνετε τον πολτό από τα μανταρίνια με την ψιλοτριμμένη αμυγδαλόψιχα σε ένα μπολ μέχρι να σχηματισθεί ένα μίγμα που να είναι ομοιογενές και να πλάθεται στα χέρια σας.
3. Πλάθετε μικρές μπάλες.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ.
1-    Πασπαλισμένα με ζάχαρη κρυσταλλική. (Εάν επιλέξετε την ζάχαρη, σε πιατέλα με ζάχαρη τα πασπαλίζετε καλά, καλά γύρο – γύρο.)
2-   Πασπαλισμένα με τρίμα ινδικής καρύδας ( Με τον ίδιο τρόπο με την ζάχαρη πασπαλίζετε και την ινδική καρύδα).
3-   Επικάλυψη με σοκολάτα. (Λιώνουμε την κουβερτούρα άσπρης ή μαύρης σοκολάτας με την βοήθεια του μπέν μαρί.
Σε μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, βάζουμε από πάνω ένα μπολ. 
Φροντίζουμε το μπολ μας να είναι πολύ καθαρό και να μην έχει ίχνος νερού, αλλιώς θα κόψει η σοκολάτα μας.
Προσοχή: Δεν πρέπει το μπολ να ακουμπάει στο νερό.
Στην συνέχεια, κόβουμε την σοκολάτα μας σε μικρά κομμάτια και τη ρίχνουμε μέσα στο μπολ.
Ανακατεύουμε με μία μαρίζ για να μη δημιουργηθούν φουσκάλες. Σε αυτό το σημείο προσέχουμε να μην πέσει νερό στην σοκολάτα μας γιατί θα κόψει.
Όταν έχει σχεδόν λιώσει η σοκολάτα μας, αφαιρούμε από τη φωτιά, αφήνουμε το μπολ πάνω σε μία πετσέτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και τα τελευταία κομμάτια.
Βάζουμε τα μπαλάκια στην λιωμένη σοκολάτα μας και τα τοποθετούμε σε μια σκάρα να στεγνώσει η σοκολάτα.
Τοποθετείτε μέσα σε μικρές χάρτινες θήκες ή επάνω σε μικρά φύλλα λεμονιάς ή νεραντζιάς, τις μικρές ζαχαρένιες, σοκολατένιες και με καρύδα Μανταρινάτες λιχουδιές.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου