Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Αφιερωμένο στον πατερούλη μου



Αφιερωμένο στον πατερούλη μου που έφυγε και άλλαξε την ζωή μου όλη. 
Τρελό αλλά αληθινό από τα 19μου είχα να δω του γονείς μου, τους έβλεπα αραιά και πού για 10 – 15 μέρες. Αλλά για μένα ήταν μια τονωτική ένεση ζωής. 
Είχαν τόσο εμπιστοσύνη σε μένα, που καμιά φορά ζήλευα παιδιά της ηλικίας μου που ακόμα έπαιζαν και είχαν δίπλα τους γονείς τους.
Σας εμπιστεύομαι τα λόγια του Πατερούλη μου όταν καθόμασταν μαζί. Ήταν τόσο λίγες στιγμές αλλά αρκετές να θυμάμαι τι μου έλεγε στην βεράντα με καφεδάκι και πάντα με ένα ήρεμο χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπο του. 
Σαν παραμύθι μου τα έλεγε για να μην δείξει ότι συμβούλευε ή γιατί γνώριζε την κόρη του καλά ότι λάτρευε τα παραμύθια και εγώ ταξίδευα στα χείλη του προσπαθώντας να κλέψω την σκέψη του… Μπορεί να σας κουράσω διαβάζοντας όλα αυτά, αλλά είχα την ανάγκη να του τα πω, εκεί που είναι και να του ομολογήσω ότι μου έλειψε πολύ, αλλά τα θυμάμαι όλα πατέρα…
Μερικά πράγματα που δεν τους δίνεις σημασία μπορούν να σου δώσουν μεγάλη χαρά στη ζωή σου. Απόλαυσε τις μικρές χαρές της ζωής σου. Μην χάνεις ποτέ τα όνειρα σου και να παραδίνεσαι εύκολα, πάλεψε, κράτησε τα ιδανικά σου για να σε κρατήσουν και αυτά εσένα…
Ξύπνησε νωρίς για να δεις την ανατολή του ήλιου και πως η νύχτα γίνεται μέρα.
Σκέψου αυτούς που αγαπάς, που σε αγαπούν, που σε βοηθούν και να χαίρεσαι που είχες την τύχη να τους συναντήσεις, γιατί απλά μπορεί άλλοι να μην έχουν την τύχη ποτέ να τους συναντήσουν και να παλεύουν χρόνια για να τους βρουν, αλλά μάταια.
Παρατήρησε πως κινούνται τα σύννεφα, τα κύματα της θάλασσας, τα λουλούδια του κήπου σου, έτσι να κινηθείς και εσύ στην ζωή σου, με απλές αληθινές κινήσεις, χωρίς ψέμα. Η αλήθεια μπορεί να σε πονέσει αλλά θα σε ανταμείψει με πολύ γλυκό τρόπο. 
Χαμογέλα… χαμογέλα πολύ και απόλαυσε την μυρωδιά των λουλουδιών, το αεράκι που απαλά ανακατεύει τα μαλάκια σου, να αγαπάς ένα άρωμα αυτό που σε αντιπροσωπεύει και σ’ ευχαριστεί πολύ, να το μυρίζεις πρώτα εσύ, για να είναι και στους άλλους ένα ευγενικό πέρασμα και να μην σε αντιπαθήσουν. Ποτέ μην είναι δυνατό το άρωμα σου, να είναι απαλό σαν το αεράκι για να μην καλύψει εσένα αλλά να σε εκφράζει. Γεύσου ένα κομματάκι σοκολάτας τι ωραία γεύση αφήνει στον ουρανίσκο σου, έτσι και εσύ τα λόγια σου να μην αφήνουν ποτέ πικρία αλλά μια γλυκιά γεύση. Μίλησε στα λουλούδια σε ακούνε και πλαγιάζουν στην αγκαλιά σου να σε ακούσουν, και αυτά θα κρατήσουν βαθιά την αγάπη τους για σένα, και θα σου ανθίζουν πάντα για να σε βλέπουν να χαμογελάς και να πετάς από την χαρά σου. Θα σου μάθουν τα χρώματα και θα ξεχωρίζεις την αξία τους.
Θυμήσου ότι έχεις ένα σώμα … Ανέπνευσε βαθειά, κάνε γυμναστική, κάτσε πάνω στις μύτες των ποδιών σου, έτσι θα αισθανθείς το βάρος σου αν αντέχει να το σηκώνουν αυτά τα πόδια.. Αν όχι … τότε χάρισε τους φτερά και απαλλάξου από αυτό το βάρος για να είσαι και εσύ καλά αλλά και το σώμα σου ωραίο. 
Θυμήσου κάποια παιδική επιθυμία σου που δεν την είπες σε μένα ποτέ και προσπάθησε να την κερδίσεις και να θυμάσαι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να την πραγματοποιήσεις αυτή την επιθυμία σου. Ντύσου με φωτεινά, ζεστά χρώματα.
Κάνε την ζωή κάποιου ευχάριστη έστω και για μια μέρα. Δεν χρειάζονται πολλά, ένα χαμόγελο, μερικές καλές λέξεις, μια σωστή χειρονομία, μια καλή πράξη είναι αρκετή να αλλάξουν όλα γύρο σου.
Σβήσε από την μνήμη σου την κακία ορισμένων, και μην προσπαθήσεις να την αποδεκτής ποτέ, γιατί θα χαθείς μέσα της.
Κάθισε δίπλα στην θάλασσα και άφησε το κύμα να σου χαϊδεύει τα πόδια, θα σε μαγέψει ο ήχος και το απαλό άγγιγμα και θα καθαρίσει η ψυχή σου.
Πήγαινε στον κινηματογράφο και απόλαυσε μια ταινία που σου αρέσει.
Άκουσε τα τραγούδια που προτιμάς, και ταξίδεψε μαζί του, ταυτίσου για λίγο μαζί με τον ήχο, είναι αρκετό να ηρεμίσεις.
Άφησε τον εαυτό σου να παρασυρθεί από την αγαπημένη σου μελωδία, να θυμηθεί πράγματα που σε έχουν εντυπωσιάσει. Τηλεφώνησε σε μια φίλη που είχες καιρό να την ακούσεις.
Διώξε το στρες της δουλειάς σου, κάνε πράγματα που σου δίνουν χαρά.
Βάλε πάνω στο γραφείο σου ορισμένα λουλούδια που εσύ αγαπάς, μια φωτογραφία που εσύ αγαπάς και θέλεις να σου χαρίζει δύναμη και να σε καθοδηγεί.
Γράψε πάνω σε ένα χαρτάκι το πόσο αγαπάς τον άνθρωπο σου και βάλτο κρυφά μέσα στην τσέπη του, όπως έκανες μικρή και σε μένα… και σε λάτρευα πάρα πολύ.
Δοκίμασε να κάνεις κάτι καινούργιο στην ζωή σου να τραγουδήσεις, να ασχοληθείς με ένα άθλημα, να οδηγήσεις ένα ποδήλατο, να γευτείς ένα φαγητό ή γλυκό γεμάτο θερμίδες, ταξίδεψε στον κόσμο, μάθε τι είναι η χαρά για να μπορείς να την αποκτήσεις. Μην σε τρομάξει το άγνωστο γιατί απλά είναι μέρος της ζωής σου και πρέπει να το περάσεις. Γιατί αν περάσει ο καιρός θα μετανιώσεις ότι δεν το τόλμησες ποτέ, δεν το έζησες και δεν γνώρισες το ρίσκο.
Περπάτα μέσα στην βροχή, κοίτα τον ουρανό, αισθάνσου τις στάλες της βροχής ... Μην βιάζεσαι ποτέ... Δεν θα πάθεις τίποτε, είναι μόνο λίγο νερό, και το σώμα μας είναι φτιαγμένο από το νερό. Θα δεις θα είσαι άνετη και χαλαρή που βρίσκεσαι στο οικείο περιβάλλων του ανθρώπου. 
Πάρε τα πινέλα σου και ζωγράφισε αυτό τον κόσμο που εσύ θέλεις, με δικά σου χρώματα και σχήματα.. μην με βλέπεις έτσι, μικρή σε μάλωνα και σου φώναζα γιατί φοβόμουν το μικρό μου κοριτσάκι μην φύγει μακριά σ ένα παράδεισο από αυτούς που ζωγραφίζει. Φοβόμουν μην ανοίξεις τα δικά σου φτερά και πετάξεις μακριά , χωρίς την ανάγκη τον δικό μου φτερών. Να που πέταξες καρδιά μου, μόνη και άντεξες ωκεανούς και θάλασσες, είδες κόσμους, είδες κράτη, αλλά πάντα είχα ανοιχτεί την αγκαλιά μου να σε προστατέψω , αν σου λάβωναν τα φτερά σου.
Αισθάνσου πως ζεις και υπάρχεις… έτσι νικάς την ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου