Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Πόσο ο κόσμος άλλαξε;


Για να θυμηθούμε λίγο και να συγκρίνουμε δύο ίδια πράγματα με διαφορετικές αντιδράσεις.
Το μπαράζ των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου μαζί με τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo τόν περασμένο Ιανουάριο στη γαλλική πρωτεύουσα, είναι ένα ακόμη επεισόδιο που προστίθεται σε μια σειρά γεγονότων παγκόσμιας κλίμακας και διείσδυσης. 
Η κυριαρχία του Ισλαμικού Κράτους σε ό,τι έχει απομείνει από τη Συρία και στο Ιράκ, η εντεινόμενη δράση του στη Λιβύη, την Υεμένη και το Πακιστάν, αλλά και τα διάφορα παρακλάδια του στην Βόρεια και την υποσαχάρια Αφρική, και από την άλλη πλευρά, η άνοδος του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, του Pegida στη Γερμανία και λοιπών ακροδεξιών οργανώσεων στην Ευρώπη συνθέτουν μια επικίνδυνη νέα τάξη πραγμάτων.
Στις 7 Ιανουαρίου 2015 ολιγομελής ομάδα ενόπλων επιτέθηκε στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι της Γαλλίας. Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν 12 νεκροί και επτά τραυματίες.
Οι δράστες πραγματοποίησαν την επίθεση ανοίγοντας πυρ και κραυγάζοντας την φράση "Αλλάχ ου Ακμπάρ", δηλαδή ο Θεός είναι μεγάλος, στο όνομα του προφήτη του Ισλάμ.
Μεταξύ των νεκρών είναι οι σκιτσογράφοι Charb, Cabu, Tignous, και Wolinski, καθώς και ο οικονομολόγος Μπερνάρ Μαρίς.  
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική και πράξη ακραίας βαρβαρότητα. 
Από την πλευρά του το Ισλαμικό κράτος χαρακτήρισε τούς δύο τρομοκράτες ήρωες.
Δηλαδή απλά για ένα απλό σκίτσο μιας εφημερίδας ή περιοδικού κατέληξε να σκοτωθούν άμαχοι. 
Τώρα η Αίγυπτος ενώπιων του mundial του 2018 σκιτσογράφοι τύπωσαν τις ακόλουθες εικόνες με τους αθλητές της ομάδος ποδοσφαίρου και του προπονητή τους, μέχρι και τον ίδιο τον πρόεδρο της δημοκρατίας του Αιγυπτιακού κράτους. 
Μια δημοκρατία χωρίς σεβασμό στο λαό τους και στην προεδρική κυβέρνηση τους.
Πόσο άλλαξε το κράτος αυτό? 
Ένα ξένο για μένα κράτος που μου δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια μέρα με την ημέρα.
Αναρωτιέμαι αν ξαναγίνει μια δεύτερη σφαγή ποιός θα φταίει σήμερα?
Άραγε εδώ δεν προκαλούν οι Αιγύπτιοι όλους τους Χριστιανούς του κόσμου?
Πρόεδρος Αιγύπτου
Αντί να αρνούμαστε να αποδεχθούμε την πραγματικότητα και να αναφερόμαστε αόριστα και γενικόλογα εναντίον του Ισλάμ, καλό θα ήταν να αντιληφθούμε ότι η τρομοκρατική απειλή και οι κίνδυνοι που τη συνοδεύουν προέρχονται ξεκάθαρα από μια συγκεκριμένη εκδοχή, μιας εξαιρετικά συγκεκριμένης θρησκείας.
Λυπάμαι γιατί αναπαυόμαστε σε παλιές αναμνήσεις που ζήσαμε σε δεκαετίες του 70 – 80 και κλίνουμε τα μάτια μας στον υπόγειο αναβρασμό που υπάρχει, ταξιδεύοντας αμέριμνη σε τέτοια κράτη που μας προκαλούν.
Άραγε ήθελα να ήξερα... 
Εκείνοι δέχονται τα σκίτσα αυτά σατιρίζοντας τον Χριστιανισμό, ενώ την σάτιρα του περιοδικού Charlie Hebdo δεν την δέχονται?
Τι κρίμα να σατιρίζουν και να παίζουν κρυφτούλι με τα πιστεύω του κάθε λαού και να τα σατιρίζουν με σκίτσα τόσο απαράδεχτα και προσβλητικά για όλους τους Χριστιανούς του κόσμου.
Ποτέ δεν θα επιστρέψει αυτή η γαλήνη πίσω, γι αυτό να είστε σίγουροι και να μην αναπαύεστε και να ονειροπολείτε με ταξίδια της Χαλιμάς. Τι κρίμα αυτή η όμορφη χώρα του Νείλου να κρύβει στα σπλάχνα της, τόσο μίσος και κακία. Που πήγε η καλοσύνη αυτού του λαού και η απέραντη αγάπη για όλους τους ξένους?



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου