Σάββατο 19 Ιουλίου 2025

Μην Προσπαθείς να αλλάξεις τους ηλίθιους είναι μάταιο

 

Καλησπέρα Φίλες και Φίλη μου,
Παρασκευή σήμερα και είπα να γράψω κάτι επίκαιρο και πραγματικό την ίδια στιγμή. Ο κόσμος μετά την κλεισούρα του
Covid 
απομονώθηκε, έχασε την επικοινωνία με τον έξω κόσμο, χάθηκε από τις καθημερινές επικοινωνίες που είχε, γενικώς βγήκε από τα νερά του…
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουμε πιο αγρίμια , απάνθρωποι και να μην ενδιαφερόμαστε για τίποτα. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχασε τα ερεθίσματα του, την ευγένεια του, την καλοσύνη του και στράφηκε ενάντια όλων και όλα.
Θέλεις ότι έγινε άθεος , απομακρύνθηκε από την Θρησκεία του.
Θέλεις ότι η οικογένεια απομακρύνθηκε, χώρισαν γονείς από τα παιδιά τους και χάθηκε αυτό το δέσιμο.
Θέλεις οι φιλίες αραίωσαν την καθημερινότητα τους που άλλαζαν απόψεις και γνώμες, και τώρα είναι πιο σκληροί, πυρηνικοί εγκεφαλικά.
Θέλεις ότι έγινε ο άνθρωπος ένα κλιστώ, μίζερο όν , να μην σέβεται κανέναν και τίποτα.
Το βασικό όμως πολύ από αυτούς κλίστηκαν τόσο πολύ σαν στρείδια. 
Πρόκειται για ανθρώπους που είναι πέρα για πέρα δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους, έχουν πρόβλημα με αυτή και το ξέρουν. Μέχρι εδώ καλά. 
Γιατί κανένας μας δεν είναι ποτέ τελείως καλά.  
Το θέμα των ανθρώπων αυτών είναι το εξής. Αντί να ψάξουν να βρουν την άκρη τους μέσα από το να δουν τι κάνουν λάθος, προτιμούν να αγνοούν τη ζωή τους και να ασχολούνται με άλλα πράγματα που στα κυπριακά το λένε «ΔΕΝΝΕΝ ΠΟΥ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ» (δε θα έπρεπε να τους απασχολούν, none of them business, που λένε και στα χωριά). Αυτό μπορεί να είναι είτε η ζωή των άλλων, είτε η ανάγκη να εκφέρουν άποψη σε θέμα που δεν έχουν ιδέα. 
Μερικές φορές, πάλι, δεν είναι καν τα λεγόμενά τους, αλλά οι πράξεις τους που είναι τόσο εγωιστικές που σε κάνει να διερωτάσαι αν στα αλήθεια νιώθουν τον κόσμο δικό τους.
Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Από αυτούς που σταθμεύουν στις θέσεις αναπήρων, αυτούς που αγνοούν επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία, αυτούς που αρνούνται και χλευάζουν το διπλανό τους,  ή αυτούς που πάντα θα κάνουν κάτι για να μην είναι οι άλλοι πιο χαρούμενοι από αυτούς.
Άδικα κατηγοριοποιώ τα ακατηγοριοποίητα (λεξούλα μου αυτή) αφού, αντιλαμβάνεσαι πάρα πολύ καλά σε ποιους ανθρώπους αναφέρομαι.
Αρχαίος Έλλην φιλόσοφος, ο Δημόκριτος έλεγε:
«Ανοήμονες βιούσι ου τερπόμενοι βιούν.» δηλαδή , Οι ανόητοι ζουν χωρίς να είναι ευχαριστημένοι που ζουν.
Ο δε αρχαίος ποιητής και συγγραφέας επιγραμμάτων Σιμωνίδης ο Κείος έλεγε: «Των γαρ ηλιθίων απείρων γένεθλα.» δηλαδή, Άπειρη η γενιά των ηλιθίων.
Πώς να αλλάξεις  τους ηλίθιους, τους παντογνώστες ή εκκεντρικούς ανθρώπους;
Δυστυχώς ΔΕΝ αλλάζουν , αλλά τα βήματα που εφαρμόζω εγώ με όση πείρα έχω στο πεδίο μέχρι τώρα είναι.
Μην του δίνεις τόση πολλή σημασία, μην σπαταλάς φαιά ουσία και χρόνο, είναι μάταιο.
Αν θέλεις τόσο πολύ να του εξηγήσεις την οπτική σου και το κάνεις, αλλά αυτός συνεχίζει, απλά παρ τον/την στην πλάκα, μη χαλάμε και τις καρδιές μας για έναν ηλίθιο.
Αν σου λέει μπούρδες, πες κι εσύ. ΑΜAN ΠΙΑ! (Personal favourite).
Το νόημα ωστόσο, είναι ένα. ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΑΙΟ.


 

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2025

Συναλλαγή με τράπεζα

Διάβασα μια ιστορία που αξίζει να την διαβάσετε την δημοσίευσε η «Online, Social Media news», αξίζει να την διαβάσετε.

Έχετε πάει σε ΤΡΆΠΕΖΑ τον τελευταίο καιρό ???
Νιώσατε τουλάχιστον σαν καθυστερημένος ή σαν ενοχλητική μύγα κολλημένη στο τζάμι του υποκαταστήματος ???
Νιώσατε πως για να μπεις σε τράπεζα πλέον πρέπει να έχεις τουλάχιστον μάστερ στην πληροφορική;;
Αν ΝΑΙ σας ενδιαφέρει το παρακάτω κείμενο.
Σήμερα ήρθε ο διευθυντής της τράπεζας που με εξυπηρετεί στην περιοχή μου να ψωνίσει από το κρεοπωλείο μου.
Πρώτα τον έβαλα να κάτσει σε μια καρέκλα για 30 λεπτά.
Όταν ευκαίρησα, τον ρώτησα τι θέλει και απάντησε ότι θέλει μπιφτέκια για χάμπουργκερ.
Του είπα ότι τώρα πουλάμε μπιφτέκια για μπέργκερ μόνο τις Παρασκευές.
Εναλλακτικά παρήγγειλε λουκάνικο αλλά του είπα ότι λουκάνικα πουλάμε από 8:30 έως 10:00 μόνο Τρίτη και Πέμπτη.
Είδε και απ είδε, παρήγγειλε ένα κοτόπουλο κομμένο στα τέσσερα.
Του έδωσα το κοτόπουλο, τα μαχαίρια και το ψαλίδι και του είπα να το κόψει μόνος του.
Όπως το περίμενα, απάντησε ότι δεν ήξερε πώς να το κάνει και ότι δεν ήταν δικιά του δουλειά.
Του απάντησα ευγενικά:
Αφού είναι η πρώτη φορά, θα σας βοηθήσω αλλά από εδώ και πέρα, θα πρέπει να το κάνετε μόνος σας, καθώς οι οδηγίες για τον τρόπο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μας και στην αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά.
Με κοίταξε αποσβολωμένος και μου ζήτησε να σοβαρευτώ και να κάτσουμε να μιλήσουμε λογικά.
Του είπα ότι αν δεν ζητούσε ραντεβού, θα ήταν εντελώς αδύνατο να μου μιλήσει.
Τελικά πήρε το κοτόπουλο, το οποίο του ετοίμασα αλλά του εξήγησα ότι πέραν του κόστους, πρόσθεσα και τα τέλη συντήρησης του εξοπλισμού για το κόψιμο του κοτόπουλου.
Κατόπιν του επέστησα την προσοχή ότι στα πλαίσια της συνεργασίας μας αν θέλει να συνεχίσει να εξυπηρετείται από εμάς, θα πρέπει να προμηθευτεί την κάρτα της επιχείρησής μας που τον δεσμεύει να αγοράζει δύο κιλά παϊδάκια κάθε 15 μέρες ειδάλλως θα έχει προσαύξηση 3% στις τιμές λιανικής στις υπόλοιπες συναλλαγές.
Μου ψέλλισε ένα κοσμητικό επίθετο και έφυγε μουρμουρίζοντας αλλά μετά από λίγο το ξανασκέφτηκε και επέστρεψε να πάρει το κοτόπουλο γιατί ήταν αργά να πάει αλλού και θα έμενε νηστικός.
Η ιστοριούλα μας είναι φανταστική αλλά φαντάζεστε να υπήρχε αυτό το φέρσιμο σε ένα κρεοπωλείο που ψωνίζατε για χρόνια και ξαφνικά να σας έθεταν αυτούς τους όρους;
Λοιπόν έτσι και χειρότερα μας φέρονται οι τράπεζες.
Εκτός από το να τους εμπιστευόμαστε τα λεφτά μας με τα οποία δουλεύουν, όταν αποτυγχάνουν, πρέπει να τις βοηθήσουμε να επανακάμψουν και πάλι με τα δικά μας λεφτά.
Μας παρέχουν όλο και λιγότερες υπηρεσίες με εξυπηρέτηση από υπαλλήλους στα καταστήματα, αναγκάζοντάς μας να κάνουμε εμείς την δουλειά τους, ενώ πληρώνουμε και προμήθεια σε κάθε συναλλαγή με το ποσό αυθαίρετα και μονομερώς επιβεβλημένο.
Αν δεν μπορούμε να αντιδράσουμε αλλιώς, τουλάχιστον ας το κυκλοφορήσουμε...

 

Τα αδέλφια είναι σχέσεις Ζωής.

Τα μεγαλύτερα αδέλφια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των νεότερων αδελφών τους.
Όπως οι γονείς, οι μεγαλύτεροι αδελφοί και οι αδελφές ενεργούν ως πρότυπα και δάσκαλοι, βοηθώντας τα μικρότερα αδέλφια τους να μάθουν για τον κόσμο. Αυτή η θετική επιρροή θεωρείται ότι επεκτείνεται στην ικανότητα των νεότερων αδελφών να αισθάνονται φροντίδα και συμπάθεια για όσους έχουν ανάγκη.
Τα παιδιά των οποίων τα μεγαλύτερα αδέλφια είναι καλοί, ζεστοί και υποστηρικτικοί είναι πιο εν συναίσθηση από τα παιδιά των οποίων τα αδέλφια δεν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.
Η παρουσία μιας αδερφής προστάτευε τους εφήβους «από το να αισθάνονται μοναξιά, αδικία, ενοχή, φόβο ή την έλλειψη αγάπης» ενώ δεν είχε σημασία αν η αδερφή ήταν μικρότερη ή μεγαλύτερη, ή πόση απόσταση υπήρχε μεταξύ των αδερφών ηλικιακά. Πάντα η αδελφή είχε ανοιχτή την αγκαλιά της για τα αδέλφια της.
Ακόμα και όταν ληφθεί υπόψη η επιρροή των γονέων, τα αδέλφια έχουν μοναδική σημασία με τον δικό τους τρόπο, διότι προσφέρουν στα παιδιά κάτι που οι γονείς δεν μπορούν.
Οι αδερφές συχνά γίνονται οι σύμμαχοι και το ψυχολογικό καταφύγιο για τα αδέλφια τους  ειδικά όταν αυτά είναι καταβεβλημένα συναισθηματικά ή ανήσυχα. Οι αδερφές παίζουν ρόλο στην προώθηση της θετικής ψυχικής υγείας.
Το γεγονός ότι οι αδερφές λειτουργούν ως προσωπικοί θεραπευτές έχει σαφώς τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των παιδιών, μειώνοντας τις πιθανότητες κατάθλιψης.
Αν και πολλές φορές η καθημερινότητα μπορεί να απομακρύνει τα αδέλφια, η σύνδεση μεταξύ τους παραμένει ισχυρή, και η παρουσία τους στη ζωή ένας «αθόρυβος» παράγοντας που ενισχύει την ψυχική και σωματική υγεία για πάντα. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, θα αποκτήσουμε πολλών ειδών και ποιοτήτων σχέσεις, με την αδελφική να είναι πιθανόν η πιο μακροχρόνια για τους περισσότερους ανθρώπους. Η ταυτότητα ενός παιδιού διαμορφώνεται από την καθημερινή του αλληλεπίδραση με τα αδέρφια του. Ιδιαίτερα στα δίδυμα φαίνεται να υπάρχει μια δική τους «γλώσσα» επικοινωνίας, που κανείς άλλος δεν μπορεί να καταλάβει.
Φυσικά, οι αδερφικές σχέσεις αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής. Κύρια σημεία μετάβασης η απομάκρυνση του πρώτου παιδιού από την οικογενειακή εστία για σπουδές, ή ο γάμος και η δημιουργία οικογένειας. Τα αδέλφια, που έως εκείνη τη στιγμή ήταν συνοδοιπόροι στο ταξίδι της ζωής, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση. Η δυναμική της σχέσης αλλάζει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι χάνεται. Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για τα αδέλφια να επανεκτιμήσουν και να επανεπενδύσουν στη μεταξύ τους σχέση. Αν καταφέρουν να τη βοηθήσουν να εξελιχθεί σε κάτι διαφορετικό, βαθύ και αληθινό, τότε ενδέχεται να κρατήσει για μια ζωή.
«Να τον αγαπάς τον αδερφό σου. Είστε οικογένεια. Μην το ξεχνάς αυτό»
Πολλοί άνθρωποι που έχουν αδέρφια έχουν ακούσει επαναλαμβανόμενα αυτές τις φράσεις από τους γονείς τους.
Πόσο εύκολο είναι να τις εφαρμόσουν στην πράξη;
Όλοι οι γονείς έχουν στο μυαλό τους την ιδανική οικογένεια. Να έχουν δυο παιδιά κατά προτίμηση ένα αγόρι και ένα κορίτσι, σαν παραγγελία, να είναι καλά παιδιά, να αγαπάνε τους γονείς τους και να είναι αγαπημένα μεταξύ τους. Το κλασικό μοτίβο που ακούμε από κάθε νέο ζευγάρι.
Οι γονείς φεύγουν νωρίς, οι οικογένεια μπορεί να έρθει αργά, όμως τα αδέλφια ξέρουν πότε είσαι ατελής και είναι πάντα εκεί αν είστε τυχεροί, και στα πολύ βαθιά γεράματα! Η σχέση αυτή δεν αντιγράφεται με κανέναν τρόπο.
Συνήθως τα κορίτσια που μεγαλώνουν με αδελφούς είναι κάπως πιο «τραχιά» και λιγότερο καθώς πρέπει. Τα αγόρια που μεγαλώνουν με αδελφές είναι λίγο πιο ευαίσθητα και έχουν μάθει να ακούν περισσότερο. Τα αγόρια που μεγάλωσαν με αδελφές καταφέρνουν να επικοινωνήσουν καλύτερα με τα κορίτσια και έτσι έχουν και περισσότερες επιτυχίες αργότερα στην ζωή τους! Ισχύει, φυσικά, και το αντίστροφο, ωστόσο καθώς τα αγόρια είναι συνήθως πιο συνεσταλμένα η διαφορά φαίνεται περισσότερο.
Τα μικρότερα αδέλφια είναι πιο ικανά σε ζητήματα μικροστρατηγικής, γιατί έχουν τον τρόπο να μπαίνουν στο μυαλό των άλλων και να τους γοητεύουν, επειδή είναι τα νεώτερα μέλη της οικογένειας. Όταν δεν μπορείς να επιβληθείς στους μεγαλύτερους για να πάρεις αυτό που θέλεις, μαθαίνεις να τους αφοπλίζεις με το να είσαι αστείος ή να έχεις καλύτερη διαίσθηση. Επίσης, το μικρότερο παιδί κάποια στιγμή που θα φύγουν τα μεγαλύτερα, θα νιώσει σαν μοναχοπαίδι.
Και μετά έρχεται η ζωή και τα κάνει σχεδόν όλα μαντάρα… Ας δείξουμε λίγη κατανόηση τόσο στα παιδιά που παλεύουν με τις προσδοκίες των γονιών τους, όσο και στους γονείς που έρχονται αντιμέτωποι με τα δικά τους άλυτα θέματα.
Για την ακρίβεια, όταν πεθάνει ένας γονιός συνήθως επεμβαίνει ο μεγαλύτερος αδερφός / αδελφή για να αναλάβει τα ηνία και να φροντίσει την οικογένεια. Και το κάνει με τρομερή επιτυχία σας πληροφορώ.
Είναι πολύ δύσκολο να είσαι γονέας. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι και παιδί. Γενικά είναι δύσκολο να είσαι Άνθρωπος.


 

Σάββατο 5 Απριλίου 2025

Η ελιά ή ελαιόδενδρο ή λιόδεντρο

Καλημέρα σας να έχετε ένα όμορφο ευλογημένο Σαββατοκύριακο.
Η ελιά αποτελεί ιερό δέντρο από τα αρχαία χρόνια και βρίσκεται υπό την προστασία της θεάς Αθηνάς. Όπως μας θυμίζει ο αρχαίος μύθος, στον αγώνα μεταξύ των θεών. Η Αθηνά δώρισε στους Αθηναίους την πρώτη ελιά του κόσμου, η οποία φύτρωσε εκεί όπου χτύπησε το δόρυ της, κατά τον αγώνα μεταξύ των θεών για την ανάδειξη του προστάτη των Αθηνών. Οι Μυκηναίοι προσέφεραν ελαιόλαδο στους Θεούς, ενώ ο Όμηρος ονόμαζε την ελιά «το υγρό χρυσάφι της διατροφής»
Υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά νοήματα για αυτό το ξεχωριστό δέντρο, αλλά για εμάς  συμβολίζει την οικογενειακή κληρονομιά και παράδοση. Μία παρακαταθήκη που μας οδηγεί μπροστά, ώστε να συνεχίσουμε τον κύκλο της ζωής εμποτίζοντας λίγο απ’ την ψυχή μας στη διαδικασία. Σύμβολο ευημερίας, πλούτου, εξαγνισμού, μυστικισμού, δύναμης, εξουσίας, θρησκείας, ελπίδας. Επίσης συμβολίζει το αθλητικό ιδεώδες, την ειρήνη, την σοφία, την γονιμότητα, την ευφορία, την τύχη και την νίκη.
Κανένα καρποφόρο δέντρο στον τόπο μας ,δεν υμνήθηκε, δεν ζωγραφίστηκε, δεν τραγουδήθηκε  όσο το ελαιόδεντρο. Αυτό το δέντρο που αγαπάει την θάλασσα και τον μεσογειακό ήλιο, μεγαλώνει ακόμα και σε άγονα, πετρώδη εδάφη και αντέχει σε συνθήκες ανομβρίας και δυνατών ανέμων.
Συντρόφεψε τους κατοίκους αυτών των περιοχών τόσο σε εποχές ευμάρειας , όσο και σε εποχές στέρησης, αφήνοντας το αποτύπωμά του σε κάθε πολιτισμική παράδοση των λαών της Μεσογείου.
Κατά την ελληνική παράδοση, με την γέννηση ενός παιδιού φυτεύεται μια ελιά .Η ελιά και το παιδί θα μεγαλώσουν ταυτόχρονα και όταν το παιδί θα γίνει 6 ετών η ελιά θα δώσει τους πρώτους της καρπούς. Θα επιζήσει και θα βρίσκεται εκεί πολλές γενιές αργότερα για να θυμίζει την συνέχεια και την εξέλιξη της ζωής.
Οι Αρχαίοι Έλληνες αγάπησαν την ελιά και θεοποίησαν την καταγωγή της, προσδίδοντάς της λατρευτικό και θρησκευτικό χαρακτήρα, καταδικάζοντας σε θάνατο όποιον κατέστρεφε ένα ελαιόδεντρο. Με κλάδο ελιάς ερχόταν οι αγγελιοφόροι για σύναψη ειρήνης, ενώ στους ολυμπιακούς αγώνες μοναδικό βραβείο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι από την άγρια ελιά της Ολυμπίας, ο κότινος.
Πολλοί ήταν οι Έλληνες φιλόσοφοι που μελέτησαν τις θεραπευτικές ιδιότητες του ιερού αυτού δέντρου. Διοσκουρίδης, Διοκλής, Αναξαγόρας, Εμπεδοκλής, Ιπποκράτης. Ο Αριστοτέλης μελέτησε το ελαιόδεντρο και ανήγαγε την καλλιέργειά του σε επιστήμη. Ο Σόλων πρώτος νομοθέτησε την προστασία του. Ο Όμηρος το παρομοίασε με υγρό χρυσό.  Από το 4000 π.χ. ήταν γνωστή η χρήση του ελαιόλαδου για θεραπευτικούς σκοπούς. Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, το περιγράφει σαν τέλειο θεραπευτικό. Χαρακτηριστικά στον Ιπποκράτειο κώδικα αναφέρονται περισσότερες από 60 φαρμακευτικές και ιατρικές χρήσεις του ελαιόλαδου.
Η ελιά, το ιερό αυτό δέντρο, με την αέναη και αειθαλή παρουσία της ανά τους αιώνες στον ελλαδικό χώρο, φέρει ακέραιη την μνήμη και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του παρελθόντος με το παρόν….
Είναι δέντρα σ΄ όλη την γη , μα σαν την ελιά δεν είναι, λιάζει, χιονίζει, βρέχεται , μα πάντα δροσερή  είναι.