Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

ΑΠΡΙΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ...


Σε λίγες ώρες φεύγει ο Μάρτης και παραδίδει την σκυτάλη στην άνοιξη στον Απρίλη μας. 
Ο Απρίλιος είναι ο τέταρτος μήνας του χρόνου και διαρκεί τριάντα μέρες. Αρχικά ήταν ο δεύτερος μήνας του αρχαίου δεκάμηνου ρωμαϊκού ημερολογίου.
Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό ρήμα aperire, που σημαίνει ανοίγω, επειδή την ίδια εποχή ανοίγουν (ανθίζουν) τα λουλούδια.
Ο Απρίλιος, σύμφωνα με την αρχαία ρωμαϊκή παράδοση, ήταν αφιερωμένος στη θεά του έρωτα Venus Aprilis (Απρίλιος Αφροδίτη), την οποία τιμούσαν με μεγαλόπρεπες λατρευτικές τελετές την πρώτη μέρα του μήνα. Παράλληλα όμως, ήταν αφιερωμένος και στον θεό του ήλιου Apollo (Απόλλωνα), από τη λαϊκή ονομασία του οποίου (Aperta), μπορεί να προήλθε το όνομά του.
Για το έθιμο της Πρωταπριλιάς και την προέλευσή του, υπάρχουν πολλές εκδοχές. Σύμφωνα με μια από αυτές, ξεκίνησε από τους Κέλτες ψαράδες της βορειοδυτικής Ευρώπης (Αγγλία, Ιρλανδία, Ισπανία) που ήταν μάστορες στη δουλειά τους. Όμως, καθώς η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η του Απρίλη, σε μια εποχή που τα ψάρια δεν πιάνονται και τόσο εύκολα, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι ψαράδες γύριζαν με άδεια τα δίκτυα τους. 
Για να σώσουν το γόητρό τους, αναγκάζονταν να λένε ένα σωρό ψεύτικες ιστορίες για το πόσο πολλά και μεγάλα ψάρια είχαν πιάσει, μια συνήθεια που με τον καιρό έγινε έθιμο.
Μια άλλη εκδοχή, θέλει το έθιμο να έχει ξεκινήσει από τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Ήταν τότε που η 1η Απριλίου καθόριζε ημερολογιακά και την αρχή του έτους. Την εποχή που βασιλιάς ήταν ο Κάρολος Θ΄(1560-1574), για να συμβαδίζει ημερολογιακά η Γαλλία με τις άλλες χώρες, η αρχή του έτους μετατέθηκε από την 1η Απριλίου στην 1η Ιανουαρίου. Λίγα χρόνια αργότερα, το θέμα αυτό οριστικοποιήθηκε όταν με διάταγμα του Ερρίκου Γ΄ (1583) υιοθετήθηκε το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Όμως, όπως ήταν φυσικό, αυτό δεν άρεσε στους αντιδραστικούς που συνέχιζαν να γιορτάζουν την πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου
Έτσι την πρωταπριλιά, οι οπαδοί της μεταρρύθμισης τους πείραζαν κάνοντάς τους φάρσες και στέλνοντάς τους ψεύτικα πρωτοχρονιάτικα δώρα. 
Από τη Γαλλία, το έθιμο ταξίδεψε στην Αγγλία και από εκεί στην Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο. Ακόμα και σήμερα, το πρωταπριλιάτικο ψέμα στη Γαλλία το ονομάζουν «poison d΄Avril», ενώ στην Αγγλία και την Αμερική «April fool΄s day».
Το έθιμο της Πρωταπριλιάς φαίνεται να έφτασε στον ελλαδικό χώρο την εποχή των Σταυροφοριών αφού, όπως είδαμε πιο πάνω, ήταν ήδη γνωστό στη μεσαιωνική Γαλλία. Έθιμο κυρίως της αστικής τάξης, δεν άργησε να επεκταθεί και στην αγροτική, στην οποία όμως ήταν διαδομένο σαν συνήθεια από πολύ πιο παλιά. 
Μια συνήθεια που είχε τις ρίζες της στη μαγγανεία, τη δεισιδαιμονία και την
παραπλάνηση των κακών και βλαπτικών δυνάμεων, όπως την περιγράφουν πολλοί λαογράφοι μας. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Καστοριάς για να ξορκίσουν το κακό μάτι, λένε: 
«Την Πρωταπριλιά γελούν (λένε ψέματα) για να προκόψουν τα μελίσσια». 
Στη Θράκη “την Πρωταπριλιά ψεμματούν για το μετάξι. Το 'χουν για καλό”. «Ντη πρωταπριλιά γιλούν κι του έχουν για καλό, για να γινούν τα κουκούλια».
Το έθιμο αρχίζει να εμφανίζεται στην Ελλάδα μετά το 1880, όταν στο χορό 
μπαίνουν και οι εφημερίδες. Παράλληλα, το φέρνουν μαζί τους και οι ναυτικοί μας που γύριζαν από τα διάφορα λιμάνια της Ευρώπης. Βέβαια η βασική ιδέα παρέμενε πάντα η ίδια. Τα αθώα ψέματα που, όπως πιστεύεται, θα χαρίσουν στον «θύτη» καλή τύχη και σοδειά, σε αντίθεση με το «θύμα» που η γρουσουζιά θα τον κατατρέχει όλο τον υπόλοιπο χρόνο.
Καλό μήνα φίλοι μου πάντα με Υγεία , Χαρές και ευλογία.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Αληθινές αλλά και πονεμένες ιστορίες


Είναι μερικές φορές που από μια τυχαία συζήτηση ή απλά έχοντας βρεθεί την σωστή ώρα στο σωστό μέρος μπορείς να ακούσεις τις πιο όμορφες, αληθινές αλλά και πονεμένες ιστορίες.
Πάντα μου αρέσει να ακούω διηγήσεις από γιαγιάδες και παππούδες για τους τόπους εκείνους τους οποίους εγώ γνωρίζω μόνο μέσα από βιβλία και ταινίες , ενώ για αυτούς τους ανθρώπους οι τόποι αυτοί οι τόσο μακρινοί για μένα είναι η ιστορία τους , η πατρίδα τους ,ο τόπος όπου έζησαν κάποια χρόνια της ζωής τους. Αυτούς τους τόπους μας παράδωσαν αγνούς. 
25η Μαρτίου τιμούμε και γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για ελευθερία και αυτοδιάθεση. Μα και σήμερα έτσι αισθάνομαι σαν υπόδουλη από τον ίδιο εχθρό τι άλλαξε;
“Από τις αρχές του 20ου αιώνα, τα καμπανάκια χαιρετούν καθημερινά το άνοιγμα και το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Με τον τρόπο αυτό τιμούν την εργασία και την αυτοθυσία των κερδοσκόπων που ποντάρουν τον πλανήτη, 
αποφασίζουν για την αξία των πραγμάτων και των κρατών, κατασκευάζουν εκατομμυριούχους και ζητιάνους, και είναι ικανοί να σκοτώσουν περισσότερο κόσμο απ’ ότι ο πόλεμος, η πανούκλα ή και η ξηρασία.... Πάει κι αυτή η μέρα ..!!!!
Σήμερα είναι μία νέα ημέρα ας είναι γλυκιά και ελεύθερη.
Όμως μην ξεχνάμε την ιστορία μας, μην αφήνουμε πίσω μας αυτά τα χρόνια που χιλιάδες πρόγονοι μας τα πλήρωσαν με αίμα και σημάδεψαν την ίδια την ζωή τους. Χάσανε γονείς, αδέλφια, περιουσίες, ακόμα και την ζωή τους.
Ο Έλληνας έχει να θυμηθεί πολλά… Τόσα πολλά που κανένας λαός δεν μπορεί να συγκριθεί. Μην χάνεται την Ελπίδα σας και να παλεύεται πάντα για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Μας.
Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται για μας, μια ζωή μετανάστες από την πατρίδα μας… Τι να θυμηθώ;
Πολέμους , την Γενοκτονία των Ελλήνων είναι η σκόπιμη και συστηματική εξόντωση, μα είτε από των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης και της Μικρά Ασίας (κυρίως της Ιωνίας, Καππαδοκίας, Πόντου, Βιθυνίας . Έλληνες επιβιβάζονται σε βάρκες για να μεταβούν σε υπερωκεάνια που θα τους μεταφέρει στις ΗΠΑ , Αλβανικό , Κυπριακό κλπ… Τι μα τι να θυμηθεί ο Έλληνας; 
Μια βαριά κληρονομιά και φόρο αίματος.
Αυτή η κληρονομιά μας Δεν πρέπει να την ξεχνάμε, δεν πρέπει να σταματήσει να ηχεί ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος, να κυματίζει ελεύθερα η Ελληνική Σημαία με το σταυρό στο κοντάρι της, Μην λησμονούμε την μητέρα των ουρανών την Παναγιά που προστάτευε χιλιάδες πολεμιστές και μετανάστες, μην πετάμε στα σκουπίδια τα ήθη και τα έθιμά μας , την ιστορία μας, την φιλοσοφία μας και πάνω απ όλα … την Ελιά μας.. Γιατί η Ελλάδα είναι το δένδρο της Ελιάς,
μετά από κάθε κακοκαιρία βγάζει το νέο καρπό της, την ελίτσα μας, που ανθίζει και ξανά προς την δόξα τραβά.      
Καλημέρα με τη σκέψη ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.... μέρα φωτεινή γεμάτη αγάπη και πίστη στα ιδανικά μας, μην αφήνεται κανένα ανθέλληνα που κυβερνά την Ελλάδα να σας αλλάξει τα όνειρά σας. 
Η Ελλάδα καμία Ευρώπη, κανένας ανθέλληνας, κανένας κατακτητής δεν θα αλλάξει τα τρία σύμβολα της Ελλάδας.
Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια. 
Αυτή είναι η Ελλάδα των παιδειών μας που κυματίζει ελεύθερη πάνω στους Ωκεανούς του πλανήτη Γη και δηλώνει την Ελλάδα ελεύθερη και ακέραιοι από τον βορά στο νότο και από την δύση στην ανατολή.  
Μια Ελλάδα γεμάτη όνειρα για τα δικά μας παιδιά…

«ΕΛΛΑΣ – ΕΛΛΗΝΩΝ - ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ» και
«ΠΑΤΡΙΣ – ΘΡΗΣΚΕΙΑ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ». 
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝOΣ ΕΘΝΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΕ ΚΑΙ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΩΝΤΑΝΗ...

 

Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Πάλι φέτος επιστρέφουν τα χελιδόνια.

Τα άκουσα πριν τα δω το πρωί – πρωί. 
Το μεσημέρι που γύρισα, ήδη τα σπιτοχελίδονα ψάχνανε για τις φωλιές τους, και οι σταχτάρες πετούσαν πολύ ψηλά, κυνηγιόντουσαν και κυνηγούσαν, ενώ έπεφταν ψιλές στάλες βροχής... Ίσως να μην το ξέρετε, αλλά στην Ελλάδα έχουμε 5 είδη χελιδονιών και 3 είδη σταχταρών, μικρά όμορφα πουλιά, που ταξιδεύουν 10.000 χιλιόμετρα, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, για να αναπαραχθούν στην χώρα μας... 
Και τον Σεπτέμβρη, μαζεύονται πάλι σε μεγάλα κοπάδια, και ξαναφύγουν για να ξεχειμωνιάζουν σε πιο θερμά κλίματα, μεταναστεύουν στην Αφρική, άλλα 10.000 χιλιόμετρα μέχρι εκεί... 
Μα τις φωλιές τους τις κάνουν εδώ, εδώ ζευγαρώνουν και γεννάνε τα αυγά τους, εδώ μεγαλώνουν τα μωρά τους, και εδώ επιστρέφουν πάντα, παλιά και νέα ζευγάρια, και ο κύκλος της ζωής συνεχίζεται, στην πατρίδα τους, στα σπιτικά τους.
Έτσι και εδώ.. έχω την φωλιά τους και κάθε χρόνο μαζί φεύγουμε και μαζί γυρίζουμε ένα μικρό κρυφό ραντεβού.
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, με το πρώτο γνώριμο τιτίβισμα, η εποχή των νεοσσών, στο σπιτικό μου, άρχιζε συμπτωματικά με ένα μωρό χελιδονάκι... 
Και μετά έρχονταν όλα τα άλλα είδη, τα δεκαοχτουράκια, τα σταχταράκια, τα κιρκινεζάκια, τα τυτούδια, οι χουχουριστές, και ακόμα, οι καρδερίνες, και ένα σωρό άλλα φτερωτά, που είχαν την ατυχία να στριμωχτούν μέσα στις φωλιές και να βρεθούν στο κενό...
Και κατά παράδοξο τρόπο, τα χελιδονάκια ήταν αυτά που συνεργάζονταν καλύτερα. Γνώριζαν ότι οι φωλιές τους κάθε χρόνο είναι εδώ 
καθαρές και τους περιμένουν. Την ώρα του ταΐσματος τρώγανε όλο το φαγητό τους, το βράδυ μαζεύονταν όλα μαζί και γίνονταν μια κουμουλίτσα διπλώνοντας τα κεφαλάκια τους κάτω από τις φτερούγες τους, και όταν ήταν σχεδόν έτοιμα να φύγουν, φτεροκοπούσαν ανυπόμονα και δοκιμάζανε τα φτερά τους... Δεν μας φοβόντουσαν, με κοιτούσαν στα μάτια και καταλαβαίνανε ότι θέλω να τα βοηθήσω... Φέτος βλέπω μόνον ένα ζευγάρι χελιδόνια ..
Και η αλήθεια είναι ότι μόνον από νεώτερους ακούω πως τους ενδιαφέρουν τα πουλιά, οι γηραιότεροι γείτονες εκνευρίζονταν με την χαρά των χελιδονιών, το τιτίβισμα και ακόμα περισσότερο με την "απεχθή" κουτσουλιά (που έρχεται μαζί με την εγκατάσταση των πουλιών) και ρίξανε τις παλιές φωλιές τους, με αποτέλεσμα εκείνα να μην επιστρέψουν ποτέ ξανά... Τα πουλιά δεν είναι χαζά και δεν ξεχνούν, και η
διάρκεια ζωής τους, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 13 χρόνια... 
Ένας επιπλέον λόγος είναι και ότι στις πόλεις, δεν υπάρχει χώμα και λάσπη, και τα πουλιά χρησιμοποιούν τις παλιές φωλιές... Μόνον αν υπήρχαν ήδη κι άλλες, στον ίδιο χώρο, τα νέα ζευγάρια θα ξαναχτίζανε...
Αυτό έχω σκοπό να κάνω κι εγώ, ίσως όχι φέτος επειδή τα πουλιά γύρισαν πια, και οι αναγνωριστικές πτήσεις έχουν πλέον τελειώσει, αλλά οπωσδήποτε του χρόνου.. Θέλω τα χελιδόνια να γυρίσουν... Όσο για τα λερώματα, υπάρχουν τρόποι:
Βάζω πάνω στο τοίχο ιδικό χαρτί πλαστικοποιημένο, γύρω από τη φωλιά, τοποθετώ μια λεπτή σανίδα από κάτω, ώστε να μην πέφτουν οι κουτσουλιές στη βεράντα, και κάθε χρόνο τον Οκτώβρη, τα αλλάζω και τα έχω έτοιμα για τον επόμενο Μάρτη που 
επιστρέφουν τα πουλιά. Τα περιμένω κάθε χρόνο".. Αυτά είναι τα μικρά μου φιλαράκια μου .. να σας τα συστήσω είναι η χαρά μου να τα ακούω το πρωί να μου κελαηδούν και να περιμένουν το σουσάμι τους .. ακούνε στ' όνομα Ζωή και Φώτη .. είναι η ζωή μου και το φώς μου και αυτά ξέρουν αν πέσει κανένα μωρό από τη φωλιά τους κάποια στιγμή που θα λείπουν τα μεγάλα, παίρνω μια καρέκλα, το πιάνω μαλακά-μαλακά, και το ξαναβάζω στη φωλιά του... Και το βράδυ, κάθομαι και αγναντεύω και παίρνω μια ανάσα από τη δουλειά, τα ακούω μέσα στις φωλιές τους που μουρμουρίζουν μέσ' τον ύπνο τους... Δεν έχω λόγια, αυτό μόνο: 
Εγώ θα ήθελα να με διώξουν από το σπιτικό μου;
Ήρθε, ήρθε χελιδόνα
ήρθε και άλλη μεληδόνα
κάθισε και λάλησε και γλυκά κελάηδησε:
"Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,
και Φλεβάρη φοβερέ
κι αν φλεβίσεις κι αν τσικνίσεις
καλοκαίρι θα μυρίσεις.
Κι αν χιονίσεις
κι αν κακίσεις,
πάλιν άνοιξη θ' ανθίσεις."
Καλή άνοιξη, σε όλους... και 
Καλή Σαρακοστή.