Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Καλό μήνα


Καλησπέρα σας ... σε λίγες ώρες το φθινόπωρο μας καλωσορίζει με τον πρώτο μήνα του, τον Σεπτέμβριο.
Απ' τον πατέρα Φθινόπωρο
και τη μαμά βροχή
γεννήθηκε πρώτο παιδί
Σεπτέμβρης τ' όνομα του
κι ήρθε σαν δροσιά
απ' τ' ουρανού την αγκαλιά
Μαζί του ήρθε του τρύγου η χαρά
σταφύλια κόκκινα γλυκά και ζουμερά
Μύρισε ο μούστος έτρεξε κρασί
ο Διόνυσος και οι νύμφες του
χορέψανε τρελά ως την αυγή
Φίλους είχε μονάχα δύο
τα γκρίζα σύννεφα
και τον άνεμο
Μαζί του ήρθε του τρύγου η χαρά
σταφύλια κόκκινα γλυκά και ζουμερά
Μύρισε ο μούστος έτρεξε κρασί
ο Διόνυσος και οι νύμφες του
χορέψανε τρελά ως την αυγή.
Καλησπέρα σας και Καλό μήνα με υγεία και χαρές για όλους μας.

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Πανσέληνος


Μια υπέροχη εβδομάδα που φωτίζεται από το αυγουστιάτικο φεγγάρι. 
Ιδιαίτερα 26 Αυγούστου η Πανσέληνος ασκεί μεγάλη γοητεία στις ρομαντικές ψυχές που κάτι τέτοιες μέρες το θαυμάζεις. Ένα αχνό φως πλανάται στον ουρανό και η θάλασσα έχει μια ασημόχρωμη λάμψη. ...
Ποιήματα, ταινίες, στίχοι, λογοτεχνικά έργα, όλα έχουν αναφορές στο φεγγάρι , την ομορφιά του, το μυστήριο του και την επιρροή του στα ανθρώπινα πλάσματα και όχι μόνο..
Ιδιαίτερα η Πανσέληνος ασκεί μεγάλη γοητεία στις ρομαντικές ψυχές που κάτι
τέτοιες στιγμές προσμένουν να πραγματοποιηθούν όσα έχουν ευχηθεί να συμβούν και όσα έχουν ζήσει στα πιο κρυφά όνειρα μας. Ετοιμαστείτε να την υποδεχθείτε με ωραία προγράμματα σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία θα συμμετέχουν στον θεσμό «Πανσέληνος 2018», παραμένοντας ανοιχτοί για το κοινό το βράδυ της Κυριακής 26 Αυγούστου.
Μπορεί ο Μεταγειτνιών (ο Αύγουστος των αρχαίων) να ήταν ο μήνας της μετακόμισης των κατοίκων από τους αγρούς στην πόλη, στις μέρες μας όμως συμβαίνει ακριβώς  το ανάποδο.
Μήνας «καυτός» και «ταξιδιάρης» απολαμβάνει αυτοκρατορικών τιμών, χάρη στο «νονό» τον αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο.
Τα ξαφνικά  μελτέμια του φέρνουν άλλον αέρα στις έστω ολιγοήμερες έως και ανύπαρκτες διακοπές μας... όμορφα να περνάτε.

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Η Ατλαντίδα


Η Ατλαντίδα (στα Αρχαία Ελληνικά: τλαντς νσος) είναι πιθανότατα μυθικό νησί που πρωτοαναφέρθηκε στους διαλόγους του Πλάτωνα «Τίμαιος» και «Κριτίας».
Στην περιγραφή του Πλάτωνα, η Ατλαντίδα, που βρίσκεται «πέρα από τις Ηράκλειες στήλες», ήταν μια ναυτική δύναμη που είχε κατακτήσει πολλά μέρη της δυτικής Ευρώπης και της Λυβικής, περίπου 9.000 χρόνια πριν τον Σόλωνα (δηλαδή κατά το 9560 π.Χ.). Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να εισβάλει στην Αθήνα, η Ατλαντίδα βυθίστηκε μυστηριωδώς στο πέλαγος «σε μια μόνο ημέρα και νύχτα ατυχίας».
Επειδή είναι μια ιστορία που ενσωματώνεται στους διαλόγους του Πλάτωνα, η Ατλαντίδα θεωρείται γενικά ως παραβολή που κατασκευάστηκε από τον Πλάτωνα για να εξηγήσει τις πολιτικές του θεωρίες. Αν και η ιστορία του Πλάτωνα φαίνεται σαφής στους περισσότερους μελετητές, μερικοί προτείνουν ότι η περιγραφή του είναι εμπνευσμένη από παλαιότερες παραδόσεις. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Πλάτωνας βασίστηκε σε προηγούμενα γεγονότα, όπως την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή τον Τρωικό πόλεμο, ενώ άλλοι επιμένουν ότι έλαβε έμπνευση από πιο σύγχρονα γεγονότα όπως την καταστροφή της Ελίκης το 373 π.Χ. και την αποτυχημένη εκστρατεία στη Σικελία το 415-413 π.Χ.                                    



ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ: «Το Τέλος Ενός Κόσμου η Αρχή Ενός Θρύλου»
Atlantis: «End of a World, Birth of a Legend»
Το εντυπωσιακό δραματοποιημένο Ντοκιμαντέρ του BBC αφηγείται την ιστορία της μεγαλύτερης φυσικής καταστροφής που έχει χτυπήσει τον αρχαίο κόσμο, μια καταστροφή που προκάλεσε την πτώση ενός πολιτισμού και δημιούργησε ένα θρύλο.
Γύρω στο 1620 π.Χ., ένα γιγαντιαίο ηφαίστειο του Αιγαίου ξύπνησε από τον ύπνο του που διήρκεσε περίπου 19.000 χρόνια. 
Η έκρηξη κατέστρεψε το νησί της Θήρας, παράγοντας τεράστια παλιρροϊκά κύματα που πλημμύρισαν το κοντινό νησί της Κρήτης, το κέντρο του πρώτου μεγάλου πολιτισμού της Ευρώπης, τον «Μινωικό». Αυτό το συμβάν, όπως πολλοί ειδικοί πιστεύουν τώρα, ενέπνευσε τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Πλάτωνα και έγραψε για την Ατλαντίδα.
Ένα εντυπωσιακό βίντεο στο οποίο αναπαριστάται η ζωή στην μινωική Κρήτη δείχνει πτυχές από τον πολιτισμό που άκμασε ως ναυτική δύναμη περίπου από τον 27ο αιώνα έως τον 15ο αιώνα π.Χ..
Τα ανάκτορα της Κνωσού ανακαλύφθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα μ.Χ από τον Βρετανό αρχαιολόγο Άρθουρ Έβανς.


 
Ο Μινωικός πολιτισμός θεωρείται ότι ξεκινάει με τα ανακτορικά συγκροτήματα που εμφανίστηκαν στην Εποχή του Χαλκού. Στο βίντεο παρουσιάζεται η ναυτική δύναμη των Μινωιτών αλλά και εξαιρετικές αναπαραστάσεις από τα Ταυροκαθάψια, τη δημοφιλέστερη ψυχαγωγία της εποχής, αντίστοιχη με τις σημερινές ταυρομαχίες.
Το τέλος του Μινωικού πολιτισμού ήρθε με την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας περίπου το 1600 π.Χ.