Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Ο εχθρός ενός ανθρώπου είναι οι σκέψεις


Επικίνδυνη σύγχρονη τάση, οι άνθρωποι δύσκολα ασχολούνται με το να σκέφτονται, αλλά πολύ εύκολα πιστεύουν, αποφασίζουν και τέλος καταδικάζουν.
Αφού πρώτα ακούσεις, σκέψου κατόπιν τι θα κάνεις έλεγε η γιαγιά μου… Ποτέ μην βιαστής και παραπλανηθείς από σκέψεις και κατασκευάσματα του μυαλού σου εν ώρα θυμού.
Η φαντασία και το μυαλό του ανθρώπου είναι ένας λαβύρινθος. Μια σπίθα είναι αρκετή να κάνει το μυαλό να καλπάσει σε χιλιάδες κακές ή καλές σκέψεις ανάλογα με την διάθεση του ανθρώπου.  
Υπάρχουν μόνο άνθρωποι με αγχώδεις σκέψεις, και άνθρωποι με πράο μυαλό και γαλήνια ψυχή, άραγε ποιος κερδίζει?
Απλά γιατί ο νους καλπάζει , τρέχει και παραπλανά τον άνθρωπο, φτιάχνει γρήγορα κακά σενάρια και σε παρασέρνει σε μονοπάτια αβυσσαλέα, σε σπρώχνει σε ατελείωτο περπάτημα σε κακοτράχαλους δρόμους με κρύο, βροχή, ζέστη και, το κυριότερο, άγνωστο αποτέλεσμα. Ο χρόνος γίνεται εχθρός και οι ώρες δεν περνούνε και οι σκέψεις γίνονται καημός όταν σε πιάνει ο πανικός... Γιατί;
Από όλες τις ανθρώπινες τυραννίες, αυτή που καταπιέζει την ανθρώπινη σκέψη είναι και η χειρότερη.
Για μερικούς ανθρώπους δεν υπάρχει τίποτε πιο ενοχλητικό από την προσπάθεια να σκεφτούν. Για να μπορείς να δεχθείς τις σκέψεις των άλλων, πρέπει για λίγο το μυαλό σου να μην έχεις δικές σου σκέψεις και θέλω, να μπορείς να συλλάβει τις σκέψεις και τα θέλω των άλλων. Κρίκοι αλυσιδωτή ζωής. Λαμβάνεις, επεξεργάζεσαι και αντιδράς σωστά… ποτέ σε αναβρασμό.
Γνωρίζω μόνο μία ελευθερία, κι αυτή είναι η ελευθερία της σκέψης, δεν είμαι εδώ για να σκέπτομαι, μα για να υπάρχω, να αισθάνομαι, να ζω ελεύθερα.
Δεν υπάρχει τίποτε σημαντικότερο από την σκέψη και την παιδεία. 
Η σκέψη μας κάνει homo sapiens sapiens, και η παιδεία homo humanus. 
Είναι για τον «άνθρωπο άνθρωπο», ότι η τροφή και το νερό για τον «ανθρώπινο οργανισμό».
Διάβαζε, άκου, όχι για να αντιλέγεις και να ανασκευάζεις, ούτε για να παίρνεις ως δεδομένα αυτά που διαβάζεις, ούτε για να βρίσκεις αντικείμενο συζήτησης και επίδειξης, αλλά για να ζυγίζεις και να σκέφτεσαι..
Να διώξεις την σκέψη, άνοιξε την καρδιά σου και δεν θα χρειαστεί να αναζητάς τον δρόμο. Ο δρόμος μόνος του θα σε βρει.
Εάν η φτώχεια είναι η μητέρα του εγκλήματος, η απερισκεψία είναι ο πατέρας του.
Ο Πλάτων έλεγε «Η ανεξαρτησία της σκέψης είναι η πιο αριστοκρατική υπερηφάνεια». 
Η γλώσσα είναι η ενδυμασία της σκέψης, είναι το όχημα της ίδιας της σκέψης μας. Η γλώσσα σου να μη τρέχει πιο μπροστά απ’ τη σκέψη σου, γιατί η δεύτερη σκέψη πάντα είναι καλύτερη…αυτό να το θυμάσαι.
Εάν θέλεις να γίνεις ένας αισιόδοξος άνθρωπος και να καταλάβεις την ζωή, τότε πάψε να πιστεύεις σ' αυτά που λένε και γράφουν, αλλά να παρατηρήσεις και να αναλύσεις τις σκέψεις σου, μην προτρέχει ο νου σου να συμπεράνεις και να πληγώνεις πρώτα τον εαυτό σου και μετά τους γύρο σου.
Είμαστε ό,τι σκεφτόμαστε. 
Όλη μας η ύπαρξη καθορίζεται από τις σκέψεις μας. Με τις σκέψεις μας φτιάχνουμε τον κόσμο μας, το Εγώ μας
Εκείνος που πριν μιλήσει σκέπτεται τι θα πει, όταν μιλάει σκέπτεται τι λέει και όταν του απαντούν σκέπτεται εκείνα που ακούει, έτσι πάντα αποφεύγει πολλά δυσάρεστα για τον εαυτό του και συντελεί στο να αποφεύγουν κι οι άλλοι πολλά δυσάρεστα.
Απλά σκέψου ότι η σκέψη κυβερνά τον κόσμο.
Με τις σκέψεις και τα πιστεύω μας μπορούμε να κάνουμε και τον Θεό να αλλάξει το μέλλον μας... Άνθρωπος που δεν ρωτάει είναι εχθρός του εαυτού του, δε χρειάζεται άλλον εχθρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου