Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Γιατί υπάρχει τόσος πόνος γύρο μας.

Ήθελα να ευχηθώ σ όλον τον κόσμο «Χρόνια πολλά» σήμερα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας. Είναι η γέννηση του Θεανθρώπου και ταπεινά ζητώ συγνώμη που δεν έχω την δύναμη της ψυχής, να ευχηθώ με γέλιο και χαρές όταν γύρο μου απλώνετε τόσος πόνος και θλίψη …Θυμήθηκα ένα άρθρο που διάβασα και θεώρησα καλό να το μοιραστώ μαζί σας, σαν ευχή, σαν επιθυμία για μια όμορφη υγιή και ανθρώπινη ζωή για όλους μας.

Μετά την πτώση από τον Παρδεισο η φση μας έχει διαφθαρεί τσο, ώστε το μνο που επιθυμεί είναι η ικανοποηση του «εγ» μας. Απ ττε που επαναστατσαμε κατά του Θεού της αγπης μέσα στον Παράδεισο, διχαστκαμε και ως προσωπικτητες και γναμε εχθρο του ίδιου του εαυτού μας. Διχαστκαμε όμως και με τον πλησον. Γι᾿ αυτ και μνη μας επιθυμα είναι η προσωπικ εγωιστικ απλαυση των ηδονών της ζωής. Γι᾿ αυτ και ο τσος πνος, η τση φτχεια, η τση αδικα, η τση ανιστητα, το πολυποκιλο γενικ κακ στον κσμο.
Γι
᾿ αυτ η τση επιδενωση της αστοργας και ασπλαχνας μσα μας και γρω μας.

Ο Θες δημιοργησε τον κσμο «καλν λαν». Το κακ δεν είναι δικ του δημιοργημα. Είναι εφεύρημα του κακού και ανταπόκριση σ’ αυτό της δικής μας προαιρσεως, της κακής χρσεως της ελευθερας που μάς χρισε ο Δημιουργς μας. Είναι αποτλεσμα της αμαρτωλής ψυχικής μας διαθσεως, που εναντινεται στην αρετ της διαθσεως, η οποα μάς εξαχρεινει και μάς σρει ολονα και με μεγαλτερη ένταση μακρι απ το αγαθ.

Ββαια ο παντογνστης Θες δεν μνει απλς και αδιφορος παρατηρητς των όσων συμβανουν στον κσμο και τα οποία τσο μάς πληγνουν. Όλα και όλοι είμαστε μσα στην απέραντη και ανεξντλητη αγπη του, η οποα παρακολουθεί μ πατρικ ενδιαφρον τα πντα και με πνσοφους τρπους, ανεξιχναστους απ το δικ μας φτωχ ανθρπινο μυαλ, τακτοποιεί έτσι όλα τα πργματα, ακμη και τα πιο οδυνηρ, ώστε όσοι έχουν καλ διθεση να αποκομζουν πνευματικ όφελος απ τις θλψεις και τις δοκιμασες της ζωής. Αυτ δε το πνευματικ όφελος, εφσον οδηγεί στην αινια σωτηρα και ευτυχα του ανθρπου, είναι ασγκριτα αντερο απ την υλικ ευημερα σ᾿ αυτ την πρσκαιρη ζω.

Ναι, θα πει κποιος. "Αλλ γιατ ο Θες δεν εξαλεφει το κακ ή τουλχιστον, γιατ δεν το αναχαιτζει;"

Ας προσξουμε όμως. Όλα μεν διοικούνται απ την αγαθ πρνοια του Θεού και όλα είναι κτω απ τον απλυτο έλεγχο της αβυθομέτρητης αγπης του, θα έλθει όμως, όταν κρνει Εκείνος, και η ώρα της επεμβσες του. Ωστσο άλλη είναι η σχση του παντοκρτορος Θεού προς το φυσικ κακ, αρρστιες, θελλες, τρικυμες, σεισμούς, αφορα της γης κ.λ.π.
Κάθε άνθρωπος ερεθ
ζεται και σπρχνεται στην αμαρτα απ τη δικ του αμαρτωλ επιθυμα. Ακόμη δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο Θες δεν θλει να γνεται τποτε πονηρ. Και ακμη, ότι δεν γνονται όλα απ τη θλησ του, αλλ και απ τη δικ μας.
Όλα μεν τα κακ
γνονται μνο απ μας, όλα δε τα καλ απ μας και χάρη στη βοθει του. «Τα μεν αγαθ όλα γνονται με τη δικ μας θληση και με τη βοθεια του Θεού, που δκαια συνεργζεται με όσους προτιμούν το αγαθ με ορθ συνεδηση».

Ο δκαιος Θες μπορεί ασφαλώς να εξαφανσει το κακ και την αδικα διά μιας και διά παντς απο τη γη. Αυτ όμως σημανει βα, καταναγκασμ και εκμηδνιση της ανθρπινης θελσεως. Αλλ «αυτ που γνεται με τη βα δεν είναι ούτε λογικ ούτε αρετ». Εφόσον λοιπν ο Θες μας έπλασε ελεθερες προσωπικτητες, δεν θλει να προλβει με βαιο τρπο τις κακς συνπειες που έχει η εκ μέρους μας κατχρηση αυτής της δωρεάς του.
Ο Θε
ς θλει απεριριστα το αγαθ και την αρετ. Και θλει αυτ να γνονται ελεθερα, διτι αν γνονται διά της βας, χνουν τον ηθικ και αξιμισθο χαρακτήρα τους. Δεν αρσκεται ο Θες σε πλσματα που σρονται βαια στο αγαθ, όπως τα ανελεθερα ζώα. Διτι στην πνευματικ βασιλεα του μτοχοι μπορούν να είναι μνο λογικς, ελεθερες και ηθικς προσωπικτητες.

 Όσοι τα γνωρζουμε αυτ ας προσπαθούμε όχι μνο να μην αδικούμε, αλλ᾿ ας προσπαθούμε να επικρατσει η βασιλεα Του. Αυτή είναι η ευχή μου για την Άγια ημέρα των Χριστουγέννων, Να έχουμε Υγεία, να είμαστε όλοι καλά στο Θεϊκό φως της ανθρωπιάς, της Ειρήνης, της Αγάπης και του Αλληλοσεβασμού στα ανθρώπινα πιστεύω. 


 

1 σχόλιο:

  1. Καλά Χριστούγεννα με υγεία για όλο τον κόσμο. Η μαγεία των Χριστουγέννων να χαρίσει Υγεία, Ειρήνη, Αγάπη και σεβασμό στην ανθρώπινη ελευθερία. Χρόνια Πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή