Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Σαρακοστιανό τριαντάφυλλο, Hellebore


Απίστευτη παλέτα χρωμάτων μας προσφέρει απλόχερα η μητέρα φύση, χαρίζοντας μία μαγεία, ή καλύτερα ομορφιά. Προστάτευσε η φύση το σαρακοστιανό τριαντάφυλλο στα φύλλα του, στο στέλεχος και στην ρίζα του φυτού να περιέχουν δηλητήριο.

 Σαρακοστιανό τριαντάφυλλο, Hellebore ανθίζουν όλο τον χειμώνα. Είναι σαν να βλέπεις στοργικές ηλιαχτίδες που πηδούσαν χαρούμενες στο αφρώδες χιόνι. Κοιτώντας με ενδιαφέρον ένα μικρό φωτεινό λουλούδι που περνούσε μέσα από τη λευκότητα του καλύμματος για να αντικρίσει και αυτό το φως.
"Τι ομορφιά, είναι ένα χιονισμένο τριαντάφυλλο που ανθίζει!" , οι άτακτες ακτίνες του φωτός ψιθύρισαν χαρούμενα, παρατηρώντας πώς τα μπουμπούκια, λυγισμένα, ντροπαλά κάτω από το βάρος των νιφάδων του χιονιού, για να αποκαλύψουν τα απαλά χρώματα της ίριδος, βάζοντας μωβ πινελιές στα πέταλά τους, αλλά και χιλιάδες άλλους συνδυασμούς χρωμάτων, κίτρινο, πράσινο, ροζ κλπ .

 Αυτό το καταπληκτικό λουλούδι ζωντανεύει το χειμώνα, όταν άλλα φυτά που έχουν αποκοιμηθεί κάτω από το χιόνι περιμένοντας την ανοιξιάτικη αφύπνιση τους.
Ορισμένες ποικιλίες  από χειμερινά τριαντάφυλλα αρχίζουν να ανθίζουν γύρο στο Φεβρουάριο με Μάρτιο, ενώ σε ορισμένες περιοχές, το hellebore ανοίγει και ανθίζει έγκαιρα για να στολίσει την φύση τα Χριστούγεννα και γενικά όλο τον Χειμώνα.

Ένα πρώιμο ανθοφόρο φυτό είναι ανεπιτήδευτο, δεν φοβάται τον παγετό, είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, αγαπά πολύ τις σκιερές περιοχές, δεν είναι απαιτητικό στο έδαφος και είναι έτοιμο να αναπτυχθεί για αρκετά χρόνια στο ίδιο μέρος χωρίς μεταφύτευση.

Διάφορες ποικιλίες hellebore θα δημιουργήσουν φωτεινές πινελιές στην χειμωνιάτικη παγωνιά. Τα σμαραγδένια φύλλα τους, που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στο έδαφος, συνδυάζονται αρμονικά με άλλα φυτά που ανθίζουν το καλοκαίρι.
Μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρες που είναι εύκολο να μεταφερθούν από τόπο σε τόπο. Ωστόσο, δεν συνιστάται να διατηρείτε αυτό το λουλούδι μέσα στο σπίτι, ούτε σε χώρους που παίζουν παιδιά και κατοικίδια ζώα. Είναι φαρμακευτικό φυτό αλλά από εταιρείες φαρμάκων όχι από εμάς..

Στον «καμβά» της Φύσης τα υλικά ήταν τα λουλούδια μέσα στο χιόνι, το χρώμα τους κλέβει και το ομορφότερο σούρουπου, ή και τον ήχο της βροχής και μας θυμίζει το ουράνιο τόξο, το οποίο έδωσε έναν τόνο αισιοδοξίας στις «χιονισμένες» εποχές που ζούμε…
Καληνύχτα σας και μάθετε να αγαπάτε την φύση και αυτή σας ανταποδίδει αγάπη και χρώμα στην ζωή σας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου