Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Πώς να βοηθήσεις το παιδί σου να καταλάβει την αξία της αποταμίευσης

Χτίσε έξυπνα τη σχέση του παιδιού σου με τα χρήματα.
Η αξία του κουμπαρά
:
Βοηθήστε το παιδί από νωρίς να καταλάβει την αξία της αποταμίευσης με τη βοήθεια ενός κουμπαρά. Η προσχολική ηλικία θεωρείται η ιδανική για να το κάνετε αυτό.  Αγοράζοντας στο μικρό σας έναν κουμπαρά και την επόμενη φορά που θα σας ζητήσει κάποιο παιχνίδι, πείτε του την τιμή, δείξτε του σε πόσα κέρματα ή χαρτονομίσματα αντιστοιχεί και παρακινήστε το να αρχίζει να μαζεύει λεφτά στον κουμπαρά του ώστε να το αγοράσει μόνο του.

Εσείς βέβαια θα πρέπει να το βοηθήσετε να συγκεντρώσει το ποσό δίνοντάς του λίγα – λίγα τα χρήματα για να τα βάζει στον κουμπαρά του.
Η αποταμίευση δεν έχει αξία αν δεν θέτονται στόχοι. Θέτοντας έναν στόχο π.χ την αγορά ενός παιχνιδιού μπορείτε να κινείτε το ενδιαφέρον του παιδιού. Οι στόχοι βέβαια θα πρέπει να είναι εφικτοί και με συγκεκριμένο χρόνο ολοκλήρωσης ο οποίος πρέπει να είναι πιο σύντομο όσο πιο μικρή είναι η ηλικία τους.
Η διαδικασία με την οποία ένα παιδί αντιλαμβάνεται τη σημασία και τη χρησιμότητα των χρημάτων ξεκινά σταδιακά από μικρή ηλικία και ολοκληρώνεται μέχρι να ενηλικιωθεί. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ένα παιδί ιδανικά από την προσχολική ηλικία είναι ότι το χρήμα έχει αξία και το χρησιμοποιούμε ως μέσο συναλλαγής για να αποκτήσουμε αγαθά.

Είναι σημαντικό δηλαδή το παιδί να καταλάβει κάτι απλό: « ότι τα χρήματα δεν πέφτουν από τον ουρανό αλλά ότι εργαζόμαστε για να τα αποκτήσουμε και πως το ίδιο θα κάνει και εκείνο όταν μεγαλώσει.»
Βοηθήστε τα μικρά παιδιά να γνωρίσουν τα χρήματα και να εξοικειωθούν με τη χρήση τους μέσα από το παιχνίδι. Αγοράστε μία παιδική μονόπολη ή μια παιδική ταμειακή μηχανή και προσποιηθείτε ότι βρίσκεστε στο super market, την τράπεζα, το βενζινάδικο ή το φούρνο όπου ο ένας είναι ο πελάτης και ο άλλος ο πωλητής. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει το μικρό σας να κατανοήσει σταδιακά και ευχάριστα την χρήση αλλά και την ανταλλακτική αξία των χρημάτων.


2 σχόλια: