Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Η χθεσινή πανσέληνος, το «Φεγγάρι του Λουλουδιού»


Η χθεσινή πανσέληνος, ή το «Φεγγάρι του Λουλουδιού» το είδαμε χθες στις 18η Μαΐου και οι λάτρεις των αστρονομικών φαινομένων την απόλαυσαν.
Η πανσέληνος αυτή είναι και το «Μπλε Φεγγάρι», καθώς είναι η τρίτη από τις τέσσερις πανσελήνους που γίνονται μέσα στην άνοιξη.
Κατά τους αρχαίους χρόνους οι γηγενείς κάτοικοι της Αμερικής δεν χώριζαν το χρόνο σε μήνες όπως αργότερα με το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο.
Μετρούσαν το χρόνο δίνοντας ένα όνομα σε κάθε Πανσέληνο για να χωρίζουν τις εποχές και τους σεληνιακούς μήνες.
Γιατί όμως το αποκαλούμε «Φεγγάρι του Λουλουδιού» και γιατί συνηθίζουμε να δίνουμε ονόματα στις πανσελήνους;
Ανάλογα με την περιοχή η πανσέληνος του Μαΐου αποκαλείται με τα εξής ονόματα:
«Φεγγάρι του Λουλουδιού»,
«Φεγγάρι της Μητέρας» και
«Φεγγάρι της Σποράς Καλαμποκιού». 
Η ονομασία προέρχεται από το γεγονός ότι ο Μάιος σηματοδοτεί την εποχή της γονιμότητας, όπου οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ζεστές, τα κρύα και οι παγετοί έχουν τελειώσει, ενώ ολόκληρη η φύση ανθίζει. 
Ταυτόχρονα, η πανσέληνος αυτή είναι και «Μπλε Φεγγάρι», καθώς είναι η τρίτη από τις τέσσερις πανσελήνους που γίνονται μέσα στην άνοιξη. 
Οι τέσσερις πανσέληνοι της άνοιξης ήταν η «Πανσέληνος των Σκουληκιών» στις 20 Μαρτίου, η 
«Ροζ Πανσέληνος» στις 19 Απριλίου, η «Πανσέληνος του Λουλουδιού» που θα γίνει στις 18 Μαΐου και ακολουθεί η «Πανσέληνος της Φράουλας» που θα γίνει στις 17 Ιουνίου.
Ας μάθουμε και την επόμενη πανσέληνο της Φράουλας.
Η Πανσέληνος της Φράουλας πήρε το όνομα της από αρχαίες φυλές Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής οι οποίοι θεωρούσαν ότι με την εμφάνιση της πανσελήνου ήταν καιρός να μαζέψουν τα φρούτα του καλοκαιριού.
Το «strawberry moon» θεωρείται σημαντικό και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Στην Ελλάδα πιο πρόσφατα παρατηρήθηκε το 2016 και μάλιστα τότε είχε «πέσει» την ίδια μέρα με το θερινό ηλιοστάσιο. Επειδή οι φράουλες ήταν άγνωστες στην Ευρώπη το αποκαλούσαν «το τριανταφυλλένιο φεγγάρι» . Επίσης αλλού το αποκαλούσαν το «καυτό φεγγάρι» ή το «μελένιο φεγγάρι».
Στην Ευρώπη η Πανσέληνος του Ιουνίου ονομάζεται επίσης «Honey Moon» δηλαδή «φεγγάρι μέλι», «Mead Moon» δηλαδή «φεγγάρι υδρομέλι» και «Full Rose Moon» δηλαδή «πανσέληνος του ρόδου». 
Στο νότιο ημισφαίριο είναι γνωστή ως «Oak Moon» δηλαδή «φεγγάρι του δρυ», «Κρύο φεγγάρι» και «Φεγγάρι Μακράς Νύχτας».
Η πανσέληνος αυτή συμπίπτει με τον μήνα του θερινού ηλιοστασίου, το οποίο είναι στις 17 Ιουνίου και αποτελεί την μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου καθώς, την ημέρα αυτή, έχουμε 17 ώρες φωτός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου