Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Λουλούδια που ανθίζουν τον Απρίλη.

 Απρίλης…  

Ο μήνας της αναγεννημένης φύσης, ο μήνας των λουλουδιών, των ανθισμένων δέντρων, της περισυλλογής, των Παθών, της Ανάστασης και της ομορφιάς.
Οι Λατίνοι τον ονόμασαν Aprilis από το aperio που σημαίνει ανοίγω.
A
pertus = ανοιχτός και Apertio = Άνοιξη.
Είναι ο μήνας που «ξανοίγεται» ο έρωτας, που γεμίζει η ψυχή μας με όμορφα συναισθήματα, που ανοίγουν τα λουλούδια, ανοίγουν οι μέρες, ανοίγουμε τα παράθυρα, ανοίγει η καρδιά μας, ανοιγόμαστε στα ανοικτά της θάλασσας.

Βρισκόμαστε στην καρδιά της Άνοιξης και τα πάντα γύρω μας είναι ανθισμένα. Σε λίγες μέρες πλησιάζει το Πάσχα κι η Ανάσταση. Οι πασχαλιές, οι κρίνοι, οι παπαρούνες  έχουν ανθίσει… Μού θύμισε τον Διονύσιο Σολωμό. 
Έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη, Κι η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα… 

Σύμφωνα με την παράδοση, την άνοιξη πρώτη από όλους ξυπνούσε η Πασχαλιά, προτού σηκωθούν από το λήθαργο του χειμώνα τα υπόλοιπα βοτάνια, για να απολαύσει το θαυμασμό των ανθρώπων και να αναγγείλει τον ερχομό της άνοιξης.

Ο κρίνος της Παναγίας αναφέρεται ως θρησκευτικό σύμβολο εδώ και 3.000 χρόνια.

Η παπαρούνα ήταν το  ιερό φυτό της θεάς Δήμητρας, καθώς σαν παράσιτο των σιτηρών συμβόλιζε με την παρουσία της τη Δήμητρα στα ανοιξιάτικα σπαρτά.

Η Πασιφλόρα, ένα θαύμα της Φύσης κι αυτή! Χάρμα οφθαλμών είναι τα άνθη της. Έργα τέχνης θυμίζουν, ως να βγήκαν από το πινέλο κάποιου ευφάνταστου ζωγράφου. Θες δε θες σε μαγνητίζει να σταθείς να τη θαυμάσεις.

Άρχισαν να ανθίζουν οι Κατηφέδες, βιολέτες, σκυλάκια, πετούνιες, γαρύφαλλα, ζίννιες, γκαζάνιες, πανσέδες, ιμπάτιενς, πρίμουλες, ηλίανθους, ιπομέα, γεράνια, ιβίσκους, χρυσάνθεμα, μαργαρίτες.

Αχ άνοιξη το Θεϊκό δώρο με τα απίστευτα χρώματα και την μαγική αίσθηση που σε αγγίζει το άρωμά τους 

Κόρδοβα της Ισπανίας
Στις αρχές Μαΐου πραγματοποιείται τα τελευταία 50 χρόνια στην Κόρδοβα το ετήσιο φεστιβάλ λουλουδιών «Patio Festival».

 Οι ιδιοκτήτες 47 παραδοσιακών κατοικιών (με εσωτερική αυλή) της πόλης συναγωνίζονται για την πιο όμορφη και λουλουδιασμένη αυλή της Κόρδοβα. Ακολουθώντας έναν πρωτότυπο τρόπο διακόσμησης, οι τοίχοι στις αυλές των σπιτιών γεμίζουν με ανθισμένες γλάστρες, ενώ στη διάρκεια του φεστιβάλ οι πόρτες είναι ανοιχτές για το κοινό, που έχει τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσει τις πιο ανθισμένες προτάσεις της πόλης.

Στεναχωριέμαι που το ιστορικό κέντρο της Αθήνας έχει τα φόντα να κάνουμε και εμείς ένα φεστιβάλ λουλουδιών από τις ιδιοκτήτριες παραδοσιακών κατοικιών στην Πλάκα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου