Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Η γλώσσα της καρδιάς είναι κοινή για όλους τους ανθρώπους

Γνωρίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 7.000 ζωντανές γλώσσες; Κάποιες μιλιούνται από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους ενώ κάποιες άλλες από μικρότερες κοινότητες. Είκοσι τρεις γλώσσες αντιστοιχούν σε πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού. Όλες οι γλώσσες έχουν τον ίδιο σκοπό και λειτουργία:

Την μεταφορά των σκέψεων, των νοημάτων και των συναισθημάτων μεταξύ ανθρώπων. Στον εξαιρετικά ποικίλο κόσμο των γλωσσών, εκφράζουμε τις ιδέες και τα συναισθήματά μας και λέμε κάτι στον εαυτό μας και στα υπόλοιπα ανθρώπινα όντα. Δηλώνουμε το νόημα των ενεργειών μας μέσα από λέξεις και προτάσεις. Στην ιδανική περίπτωση, επιλύουμε τις διαφορές μας μέσω της ορθολογικής επικοινωνίας. Αλλά το να μιλάμε την ίδια γλώσσα μας επιτρέπει πάντα να εκφράζουμε σωστά τις ιδέες μας;

  
 
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου να μιλάς στην ίδια γλώσσα αλλά δεν βοηθά να ξεπεραστούν διαμάχες και συγκρούσεις. Εκεί ακριβώς χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από γλωσσολογικές ικανότητες ώστε να αγγίξουμε το μυαλό και την καρδιά των συνανθρώπων μας.

«Καλύτερα να μιλάς την ίδια γλώσσα της καρδιάς, παρά να μιλάς την ίδια γλώσσα».

Σκέψεις σημαντικές που εκφράζονται με την γλώσσα, έχουν νόημα όταν φθάνουν όχι μόνο στο μυαλό αλλά και στην καρδιά των συνομιλητών μας. Έχουν αντίκτυπο στην ψυχή και στο μυαλό του καθενός μας όταν μεταφέρονται μέσω της γλώσσας της καρδιάς. Λόγια που λέγονται με την γλώσσα της καρδιάς, μπορούν να ακουστούν μόνο αν προέρχονται από μια άλλη καρδιά.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εκπαιδεύσουμε τις καρδιές μας για να μπορούν να μιλούν με άλλες καρδιές.

Η καρδιά δεν είναι μόνο η κατοικία των συναισθημάτων και αισθημάτων. Είναι παράλληλα ένα αποθετήριο σκέψεων, ιδεών και εννοιών. Το μυαλό και η καρδιά δεν είναι εχθροί μεταξύ τους. Αντιθέτως, συνθέτουν και ολοκληρώνουν τον ανθρώπινο εαυτό. Χωρίς ένα από αυτά, ο άνθρωπος γίνεται ατελής και σκληρός. Το μυαλό ή η λογική από μόνα τους δεν μπορούν να εκφράσουν όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας επειδή είμαστε κάτι παραπάνω από «μηχανές σκέψης». Είμαστε εξάλλου ανθρώπινα όντα που νιώθουν συμπάθεια για τους άλλους, που είναι άρρωστοι, που κλαίνε, που πεινάνε,  που απολαμβάνουν τα όμορφα πράγματα, που σκέφτονται το νόημα της ύπαρξής μας σε αυτόν τον εφήμερο κόσμο.

 Οι άνθρωποι του ίδιου γλωσσολογικού κόσμου μπορεί να έχουν διαφορετικές ιδέες, αλλά η καρδιά της γλώσσας ξεπερνά τις μικρές διαφορές και ανεβάζει την κατανόηση των ανθρώπων σε ένα υψηλότερο επίπεδο αντίληψης. Η γλώσσα της καρδιάς δεν έχει ανάγκη από λέξεις, είναι γραμμένη στα μάτια.

Το να αγαπάς είναι να παίρνεις μία γεύση από τον παράδεισο. Η καρδιά δύσκολα κάνει λάθη το μυαλό του ανθρώπου πολλές φορές παραπλανάν την γλώσσα της καρδιάς και τα συναισθήματά μας. Ο μόνος τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων είναι με την γλώσσα της καρδιάς! Η γλώσσα της καρδιάς είναι κοινή για όλους τους ανθρώπους, είναι υπεράνω εθνών και φυλών. Δεν περιορίζεται σε γεωγραφικά σύνορα. Είναι η γλώσσα του παραδείσου, αυτή που επικοινωνούσαν οι πρωτόπλαστοι και άκουγε ο Θεός.

Αν δεν μιλούμε με την καρδιά μας, ο Θεός δεν μπορεί να μας ακούσει, γιατί η φωνή μας είναι μπερδεμένη με τα βιοτικά, γίνεται ίσως από συμφέρον. Η καρδιακή επικοινωνία διακρίνεται από την καθαρότητά της, την αμεσότητα, την υπέρβαση, την αγάπη!

Και τελικά Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή μας που πρέπει να διαλέξουμε το δρόμο που θα τραβήξουμε και αυτή μας η επιλογή θα καθορίσει ολόκληρη την ζωή μας. Και σχεδόν πάντα αυτή η στιγμή έρχεται όταν δεν είμαστε καν σε θέση να επιλέξουμε.
Για να μιλήσουμε καρδιακά πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας, αυτόν που μας εγκλωβίζει στις κακές συνήθειες του εγωισμού μας και δεν μας αφήνει να σηκώσουμε ικετευτικά το κεφάλι μας προς τον ουρανό, ζητώντας την πραγματική λύτρωση!

 Χωρίς υπέρβαση δεν νοείται αληθινή αγάπη! Η αγάπη είναι η δύναμη που μεταμορφώνει τον άνθρωπο, τον αλλάζει, του δίνει δύναμη να ξεπεράσει τις μικρότητές του, τις αδυναμίες και τα πάθη του. Η αγάπη υπερβαίνει το ανθρώπινο, το μετατρέπει σε καρδιακό, μετατρέπει την κοινωνία μας σε κοινωνία αγγέλων, οι οποίοι φτερουγίζουν ψηλά στον θρόνο του Θεού, με καρδιές αγγελικές και μόνη ασχολία την αέναη επικοινωνία μαζί Του.

Φτιάχνουμε όμορφο μέλλον αν ζούμε όμορφο σήμερα. Γιατί το σήμερα γίνετε δυνατό παρελθόν που επιστρέφει και επηρεάζει το αύριο..
Η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι να ξέρεις πως σ' αγαπούν επειδή είσαι ο εαυτός σου, ή, σωστότερα ότι σ' αγαπούν παρ' όλο που είσαι ο εαυτός σου. Μην αφήνεις ποτέ σου το σήμερα να μαραίνεται. Μην αφήνεις τη ζωή να χάνεται σαν την άμμο μέσα από τα δάχτυλα σου. Ζήσε... Κατάλαβες; ... Ζήσε! Μην βάζεις το σήμερα ενέχυρο σ' αυτό που εννοούνε μερικοί μουχλιασμένοι αύριο!
Το σήμερα είναι δικό σου φίλε. Αγάπησε το!


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου