Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

Η Αγία Σοφία

Η Αγία Σοφία και οι τρεις κόρες της Αγίες Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη, ζούσαν την εποχή του αυτοκράτορα Αδριανού (117-138μ.Χ.)
Μακάρι να βασίλευαν στον κόσμο μας αυτά τα τρία αγαθά…

Πίστη
Είναι να πιστεύεις αυτό που δεν βλέπεις, και η ανταμοιβή για αυτό, είναι να δεις αυτό που πιστεύεις. Είναι σαν να ξεκινάς ανεβαίνοντας το πρώτο σκαλοπάτι, χωρίς να βλέπεις ολόκληρη τη σκάλα. Καλύτερα η πίστη είναι απαραίτητη στον άνθρωπο. Αλίμονο σ’ αυτόν που δεν πιστεύει σε τίποτα. Το να μην μπορείς να πιστέψεις είναι ένα είδος αναπηρίας. Αλίμονο αν δεν έχουμε πίστη στην ζωή μας.
Ελπίδα
Ευτυχισμένη είναι η ψυχή που έχει κάτι να αναπολεί από το παρελθόν με περηφάνια, και κάτι να προσδοκά από το μέλλον με ελπίδα. Αυτός που δεν τολμάει τίποτε, δεν χρειάζεται ελπίδα για τίποτε. Η μέρα που ο Θεός δημιούργησε την ελπίδα ήταν σίγουρα η ίδια μέρα που δημιούργησε την Άνοιξη. Γιατί η ελπίδα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η άνοιξη της ζωής μας. Ο ποιητής μας, Κ. Καβάφης έγραψε,
Όμως απ’ τ’ άλλα πιο πολύ με άγγιξε το άσμα
το Τραπεζούντιον, με την παράξενή του γλώσσα,
και με την λύπη των Γραικών των μακρινών εκείνων
που ίσως όλο πίστευαν που θα σωθούμε ακόμη. 
Αγάπη
Όλοι μας το μάθαμε από το έργο της Βουγιουκλάκης, ένα απόσπασμα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή.
Έρως ανίκατε μάχαν,
Έρως, ός εν κτήμασι πίπτεις, ός εν μαλακαίς παρειαίς νεάνιδος εννυχεύεις.
Μία αρχαιοελληνική παροιμία λέει: Αφροδίσιος γαρ όρκος ουκ εμποίνιμος. (Δηλαδή , ο όρκος που δίνεται για τον έρωτα δεν σηκώνει τιμωρία).
Αρκεί ένα λεπτό για να ερωτευθείς, μια ώρα για να συμπαθήσεις και μια μέρα για ν΄ αγαπήσεις. Όμως μια ολόκληρη ζωή δεν αρκεί για να ξεχάσεις.
Το να αγαπιέσαι πολύ από κάποιον σου δίνει δύναμη, ενώ το να αγαπάς πολύ κάποιον σου δίνει θάρρος, ζωή και δύναμη για την ζωή.
Περήφανη ήταν για τα παιδιά της η Αγία Σοφία, ενταφίασε με τιμές τις κόρες της σε μια μυστική εκκλησία στην Ρώμη.
Ο δικαστής είχε αποφασίσει ότι το μεγαλύτερο βασανιστήριο για την μητέρα είναι να είναι ζωντανή και να σκέφτεται το μαρτυρικό θάνατο των παιδιών της. Παρέμεινε για τρεις μέρες στους τάφους τους, παρακαλώντας το Θεό να την πάρει κοντά του. Ο Θεός άκουσε την προσευχή της και η Σοφία παρέδωσε το πνεύμα της δίπλα στους τάφους των παιδιών της και οι Χριστιανοί την έθαψαν δίπλα στις κόρες της .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου