Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Ο Αίνος το ψηλότερο βουνό της Κεφαλονιάς

 Ο Αίνος είναι το ψηλότερο βουνό όχι μόνο της Κεφαλονιάς, αλλά και όλων των

Επτανήσων, η ψηλότερη κορυφή του, ο Μεγάλος Σωρός, φτάνει τα 1.628 μέτρα ύψος. Εκτίνεται στο ανατολικό μέρος του νησιού και είναι καλυμμένος στο μεγαλύτερο μέρος του από έλατα.

 Η περίφημη Κεφαλληνιακή Ελάτη δηλαδή το μαύρο έλατο που καλύπτει τον Αίνο, πήρε το όνομά του από το νησί και λέγεται παγκοσμίως «Κεφαλληνιακή Ελάτη». Από τα σπανιότερα έλατα της Ευρώπης, συναντώνται εδώ με τέτοια πυκνότητα, που έκαναν τους Ενετούς να ονομάσουν το βουνό «Monte Nero», δηλαδή «Μαύρο Βουνό». Ήδη από τα αρχαία χρόνια ήταν γνωστές οι ιδιαιτερότητες του σκληρού και δυνατού κορμού του ελάτου, γι’ αυτό και χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην ναυπηγική.

Πρόκειται για το μοναδικό ελατόδασος σε ελληνικό νησί και ένας από τους κύριους λόγους ανάδειξης του Αίνου ως Εθνικό Δρυμό, ήδη από το 1961.

Η μυθολογία, αλλά και ο Ησίοδος αναφέρουν ότι στην κορφή αυτή υπήρχε θυσιαστήριο αφιερωμένο στον Δία, όπου λατρευόταν με το όνομα Αινήσιος.
Στο ιερό του Αινήσιου Δία κάνει αναφορά και ο Απολλώνιος ο Ρόδιος και από αυτά βγαίνει το συμπέρασμα ότι το ιερό αυτό ήταν από τα παλαιότερα και αποτελούσε θρησκευτικό κέντρο με πανελλήνια ακτινοβολία. Ακόμα ο Αίνος είναι συνδεδεμένος με την Αργοναυτική εκστρατεία και τον μύθο των Αρπυιών.

Στην αρχαιότητα ο Αίνος αποτελούσε και σημάδι ναυσυπλοϊας για τα ποντοπόρα πλοία καθώς οι ναυτικοί που ταξίδευαν από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τη Δύση έβλεπαν τις κορφές του να αναδύονται στη μέση του πελάγους.
Άλλες χαμηλότερες κορφές του Αίνου είναι ο Άγιος Ελευθέριος, όπου σε αυτή την κορφή υπήρχε παλαιότερα και το "ξυλόσπιτο" για τους φυματικούς, η Αγία Δυνατή προς την Πύλαρο, ο Σταυρός, ο Κρουκουμπιάς, ο Βούνος, και η Βίγλα .
Φυσικά από το ιστορικό βουνό δεν έλειψαν και οι επισκέψεις της φωτιάς. 

Λίγο πριν από το 1600 από μεγάλη πυρκαγιά καταστράφηκαν σχεδόν τα μισά δάση, ενώ η καταστροφική φωτιά του 1797 που έκαιγε για τρεις εβδομάδες, δεν άφησε τίποτα.
Όμως ακόμη μέχρι των ημερών μας ο Αίνος δεν έπαψε να δέχεται τις καταστροφικές επισκέψεις της φωτιάς.

Η ανάβαση στο πανέμορφο βουνό είναι μια εμπειρία αφού ο Αίνος αποτελεί μια μικρή ιστορία για το νησί της Κεφαλονιάς. Είναι πολλά τα σημεία από τα οποία μπορεί να ξεκινήσει κανείς αφου όλες γύρω οι ρίζες του βουνού καλύπτωνται από ένα πλήθος παραδοσιακά χωριουδάκια και οικισμούς μοναδικής ομορφιάς και αρχιτεκτονικής.

 Με τον Αίνο έχουν ταυτίσει και την παρουσία τους τα άγρια άλογα που υπάρχουν εκεί. Tα άγρια άλογα του Αίνου, τα πολύ γνωστά και πανέμορφα αυτά αγριάλογα, θα τα συναντήσει κανείς από το ύψος των 1.000 μέτρων και πάνω. Και τούτο διότι εκεί πάνω υπάρχει η μιά και μοναδική πηγή νερού πάνω στο βουνό.

Στο ύψος των 1300 μέτρων υπάρχει το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής και η μοναδική πηγή νερού και ίσως αυτός να είναι ο λόγος που τα άγρια άλογα του Αίνου συνήθως συναντώνται γύρω από το μοναστήρι και την πηγή. Η περιοχή στο σημείο αυτό παρουσιάζει μιαν άγρια όψη και είναι γεμάτη απόκρημνους βράχους και χαράδρες.

Ο Εθνικός Δρυμός: Χλωρίδα και Πανίδα

Σήμερα μπορείτε να φτάσετε με το αυτοκίνητο στα όρια του Εθνικού Δρυμού και στη συνέχεια να συνεχίσετε πεζή στα μονοπάτια του Αίνου, σε διαδρομές μέσα στη φύση και το πράσινο, θαυμάζοντας εκτός από τα μοναδικά έλατα, αλλά περίπου 400 είδη φυτών! Μεταξύ αυτών, την μοναδική  στον κόσμο

«κεφαλληνιακή Βιόλα ή μενεξέ»: πρόκειται για ένα μικρό μωβ λουλουδάκι που φυτρώνει στις σχισμές των βράχων, κυρίως στην θέση «Χιονίστρα» του Αίνου.

 Θα δείτε ακόμα κουμαριές και πουρνάρια, αλλά και μερικά από τα 100 είδη πτηνών που έχουν καταγραφεί: φιδαετοί, χρυσογέρακα, πετροπέρδικες, αλλά και κίσσες, τσαλαπετεινοί, τσίχλες και μαύροι δρυοκολάπτες.

 Υπάρχουν δύο τουριστικά περίπτερα στον Εθνικό Δρυμό του Αίνου που προσφέρουν στιγμές ξεκούρασης, ενώ είναι απολύτως αναγκαίο να σεβαστούμε τον Κανονισμό Λειτουργίας, για όσο διάστημα θα βρισκόμαστε εκεί.
Η μεγαλύτερη απειλή για το δάσος αποτελεί η πυρκαγιά, που ήταν και η κύρια αιτία καταστροφής του ήδη από την αρχαιότητα ακόμη.

Τα άγρια άλογα του Αίνου

Αν είστε τυχεροί, θα συναντήσετε και τα περίφημα άγρια άλογα της Κεφαλονιάς: μια ολιγομελής ομάδα σχετικά μικρόσωμων αλόγων, Equus caballus, που διαβιώνει ελεύθερα στον Αίνο, σε ημιάγρια κατάσταση! Ιδιαίτερα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι χωρικοί που είχαν τα αγροκτήματά τους στις πλαγιές του βουνού, άφηναν τα άλογά τους ελεύθερα, για να μην τα συντηρούν.

Τα άλογα αυτά κάποια στιγμή εγκαταλείφθηκαν τελείως στην τύχη τους και «διατηρήθηκαν μέχρι και σήμερα σε ολιγάριθμες αγέλες.
Η διαβίωσή τους στις σκληρές συνθήκες της περιοχής τα βοήθησαν να δημιουργήσουν ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά: ύψος 1,15-2,25 m, χαίτη και ουρά πυκνή, στήθος στενό και βαθύ. Τα συνήθη χρώματα των αλόγων είναι σκούρο καφέ, μαύρο, ανοιχτό καφέ και άσπρο.
Τα μοναστήρια του Αίνου

Στις πλαγιές του Αίνου μπορείτε να επισκεφθείτε και μερικά από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Κεφαλονιάς, ξεκινώντας βέβαια από την Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου, στα Ομαλά. Από την θέση Αγραπιδιές προς την είσοδο του Εθνικού Δρυμού συναντάμε το μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου, το μεγάλο πανηγύρι του οποίου γίνεται ακριβώς εδώ μέσα Ιουλίου. Σε υψόμετρο 800 μ. πάνω από τα Αργίνια, στην ανατολική πλευρά του Αίνου συναντάμε την  Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Αργινίων. Πηγάδι με καθαρό νερό από τα έγκατα του Αίνου ξεδιψάει εδώ πιστούς και επισκέπτες. Γύρω από την Μονή εντοπίζεται ο βιότοπος των άγριων αλόγων του Αίνου. Κατεβαίνοντας προς την Σάμη τώρα, συναντάμε τα ερείπια από το Μοναστήρι της Γρούσπας αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. 

 Η Μονή ιδρύθηκε στο τέλος του 16ου αιώνα και λειτούργησε μέχρι το 1805. Τέλος, λίγο πιο χαμηλά από την κορυφή του Αίνου θα βρούμε ερείπια ιερού, αφιερωμένου στο Αινήσιο ή Αίνειο Δία, που αναφέρει και ο Ησίοδος στο έργο του.

 Το 1962 ο Αίνος ανακηρύχθηκε εθνικός δρυμός. Προστατεύεται από το νόμο αλλά θα πρέπει και οι άνθρωποι από μόνοι τους να μάθουν να τον προστατεύουν. Διότι είναι ένα από τα μοναδικά αξιοθέατα της Κεφαλονιάς και είναι μιά μαγεία φυσικής ομορφιάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου