Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Φίλοι στο διαδίκτυο

Το διαδίκτυο μας προσφέρει τη δυνατότητα να επικοινωνούμε πολύ πιο εύκολα με τους γνωστούς μας σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές που δεν υπήρχε το μέσο αυτό αλλά κυρίως μας βοηθάει να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους. Δεν είναι λίγες οι φορές που άτομα επικοινωνώντας με
αγνώστους στον κυβερνοχώρο αναπτύχθηκε μια αξιοσημείωτη συμπάθεια μεταξύ τους με αποτέλεσμα να γίνουν διαδικτυακοί φίλοι.

Είναι αλήθεια πως οι σχέσεις μεταξύ γνωστών, δηλαδή μεταξύ συγγενών, φίλων αλλά και ατόμων που ανήκουν στον ευρύτερο κύκλο γνωριμιών των ανθρώπων δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές. Πολλές φορές έχουν δημιουργηθεί φαινόμενα αντιπάθειας μεταξύ των γνωστών, ακόμα και μεταξύ του στενού οικογενειακού κύκλου με αποτέλεσμα οι σχέσεις να γίνονται ψυχρές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αναζητούν σχέσεις που θα είναι καλύτερες και αυτό επιτυγχάνεται στο ίντερνετ κάνοντας φίλους διαδικτυακούς. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και ψάχνει πάντα παρέες όπου και να βρίσκεται, οπότε και καλές σχέσεις να έχει, θα κάνει έτσι και αλλιώς φίλους στο διαδίκτυο.
Είναι γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ αγνώστων, μπορούν πιο εύκολα να επιτευχθούν και να στεριώσουν σε σύγκριση με τις σχέσεις των γνωστών. Αυτό συμβαίνει κατά κύριο λόγο διότι δεν απαιτούνται πολλές δεσμεύσεις μεταξύ των άγνωστων ατόμων, κάτι το οποίο στα γνωστά άτομα, δεν ισχύει. Για παράδειγμα αν μιλάμε για σχέσεις μεταξύ δύο συγγενών, οι δεσμεύσεις είναι πολλές, όπως κάποιες υποχρεωτικές επισκέψεις, η ανταλλαγή δώρων και άλλα. Οι δεσμεύσεις αυτές μπορεί να γίνουν αίτια για να μην πάνε οι σχέσεις καλά και να μην στεριώσουν εύκολα. Στα άγνωστα άτομα τα ζητούμενα είναι ελάχιστα και αυτά είναι ο αλληλοσεβασμός, εκτός αυτού υπάρχει η ασφάλεια της απόστασης, η οποία βοηθά τους ανθρώπους να απωλέσουν κάθε ίχνος ντροπής που μπορεί να διαθέτουν. Το διαδίκτυο δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις για να οικοδομηθούν φιλίες.
Οι άνθρωποι, ειδικά στη σύγχρονη κοινωνία, έχουν πολλά προβλήματα στο κεφάλι τους και δε βρίσκουν συχνά από εκείνους που γνωρίζουν κατανόηση, η οποία, όσο περίεργο και αν ακούγεται, μπορεί να βρεθεί πιο εύκολα από ένα άγνωστο άτομο. Στον κυβερνοχώρο υπάρχει μια πληθώρα χαρακτήρων που αποκλείεται κάποιος να μη βρει άτομα που ταιριάζει και να μη βρει άτομα που έχουν τα ίδια ή και παρόμοια προβλήματα, κάτι το οποίο δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αλληλοκατανόηση μεταξύ των άγνωστων ατόμων.
Κανένας δεν αμφισβητεί ότι οι επαφές με άλλους ανθρώπους έχουν πολλά οφέλη και ότι η φιλία μεταξύ αγνώστων έχει τη δική της γοητεία, αλλά δεν συγκρίνεται με την πραγματική φιλία. Παρόλο τη συμπάθεια που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ των αγνώστων στο ίντερνετ, η φιλία μεταξύ των γνωστών είναι η πλήρης γιατί αν κάποιος αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα, ο φίλος που ξέρουμε από κοντά θα τρέξει να μας βοηθήσει και αν ο διαδικτυακός μας φίλος ήθελε, δε θα μπορούσε να το κάνει λόγω της απόστασης. Επιπλέον με τον φίλο που ξέρει κάποιος προσωπικά, συζητάει, κάνει τις εξόδους του και ζει υπέροχες στιγμές, κάτι που με τους διαδικτυακούς φίλους, δεν ισχύει. Αυτοί είναι οι λόγοι που κάνουν τη διαδικτυακή φιλία «ελλιπή».

Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η συμπάθεια που αναπτύσσεται είναι τόσο μεγάλη σε σημείο που δύο άτομα, τα οποία συναναστρέφονται στον κυβερνοχώρο, θέλουν να γίνουν γνωστοί, όμως αυτό κρύβει πολλούς κινδύνους και δε συνίσταται. Η ταυτότητα ενός ατόμου στο διαδίκτυο πολλές φορές δεν είναι η πραγματική και μία πιθανή συνάντηση με ένα τέτοιο άτομο, μπορεί να κρύβει κινδύνους, ακόμα και για την ίδια τη ζωή. Μάλιστα είχε υπάρξει ένα τέτοιο περιστατικό όπου κάποιος έχασε τη ζωή του, δίνοντας τα στοιχεία του σε μια άγνωστη γυναίκα, με την οποία συνομιλούσε σε γνωστό κοινωνικό δίκτυο. Η γυναίκα χρησιμοποίησε τα στοιχεία του για να τον ληστέψει, κάτι το οποίο τελικά έκανε και τον σκότωσε. Τέτοιες περιπτώσεις όμως είναι πολύ ακραίες αλλά συμβαίνουν, για αυτό σε κάθε περίπτωση αν σκοπεύετε να γίνουν τέτοιες συναντήσεις, να είναι σε σημείο που υπάρχει πολύς κόσμος, για παράδειγμα σε μια καφετέρια και με έναν καλό φίλο μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου