Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Vol-au-Vent ή φωλίτσες


Δεν ξέρω πόσοι το θυμάστε τα Vol-au-Vent ?
Ήμουν στο Δημοτικό και βέβαια δεν είναι τυχαίο πως οι πιο έντονες μνήμες που έχω, πέρα από αγαπημένα μου παιχνίδια, πρόσωπα, είναι γευστικές. Μερικές από αυτές μου θυμίζουν την γιαγιά μου που με λαχτάρα ώρες καθόταν να μας χαρίσει μικρές λιχουδιές. Σαν σήμερα με τον μπακαλιάρο σκορδαλιά μας ετοίμαζε μικρά γευστικά Vol-au-Vent με τόνο, γαρίδες, καπνιστό σολομό, καβούρια, κάπαρη και αγγουράκι τουρσί, που, όποτε τα έφτιαχνε η γιαγιά μου σε τραπέζι, εξαφανίζονται. 
Σήμερα, όμως, θα σας ταξιδέψω για ένα ακόμη καταπληκτικό untrendy 80΄s πιάτο που δεν είναι ούτε gluten free, ούτε διαίτης, αλλά κανονική βόμβα θερμίδων…
Τι άλλο από το βολοβαν (vol-au-vent) με μανιτάρια, καπνιστό σολομό και γαρίδες. Δηλαδή φωλίτσες σφολιάτας γεμισμένες με διάφορα θαλασσινά και λαχανικά που ταιριάζουν στους καλοφαγάδες.
Δεν ξέρω πόσοι τα θυμάστε αυτά, αλλά ήταν τότε πραγματικά ακριβά και γι’ αυτό ήταν σχεδόν υποχρεωτικό να τα συμπεριλάβει κανείς σε κάποιο “καλό” τραπέζι. Έτσι, ενίοτε, είχαμε την τύχη στο σπίτι να τρώμε βολοβαν από 
τα χεράκια της γιαγιάς. 
Τώρα πια τις φωλίτσες δεν τις βρίσκεις έτοιμες, αλλά είναι εύκολο να τις φτιάξει κανείς από στρογγυλά σφολιατάκια (αυτά για τα τυροπιτάκια).
Ετοιμάστε τα βολοβάν:
1- Καλύψτε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και απλώστε επάνω τις τα σφολιατάκια.
2-  Αφήστε τα σφολιατάκια να ξεπαγώσουν λίγο και έπειτα κόψτε με ένα κουπ-πατ στρογγυλό διαμέτρου περίπου 3 εκ. κύκλους στα τέσσερα από αυτά. 
3-  Αλείψτε τα στρογγυλά που δεν έχουν τρύπα με το χτυπημένο αβγό χρησιμοποιώντας ένα μαγειρικό πινέλο και κολλήστε επάνω τους τα στρογγυλά με τη τρύπα. Αλείψτε πάλι με το αβγό. Αλείψτε με αβγό και τα στρογγυλά που έχετε κόψει.
4-  Με ένα μαχαιράκι κάντε μικρές εγκοπές γύρω γύρω στα βολοβάν για να ψηθούν καλύτερα. Βάλτε τη λαμαρίνα στο ψυγείο για να κρυώσουν πάλι τα βολοβάν και ανάψτε το φούρνο σας στους 200 oC αέρα.
5-  Όταν ο φούρνος είναι έτοιμος, ψήστε τα βολοβαν για 15 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν. Βγάλτε τα από το φούρνο, αφαιρέστε τα κέντρα τους και ξαναψήστε τα για άλλα 5-6 λεπτά. Έτσι θα γίνουν πραγματικά τραγανά. 
Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν λίγο πριν τα γεμίσετε. Γεμίστε κάθε βολοβάν με μία μεγάλη κουταλιά της σούπας. καλύψτε με το καπάκι και σερβίρετε αμέσως.
Καλό θα είναι να μην τα γεμίσετε πριν τα σερβίρετε. Επίσης, αν έχετε ετοιμάσει τα βολοβάν από νωρίτερα, ζεστάνετέ τα λίγο στο φούρνο άδεια και μετά γεμίστε τα..
Αχ ο παράδεισος της γεύσης… Φωλίτσες με πρωταγωνιστές όλα τα καλά θαλασσινά φρούτα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου