Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά είναι η πιο τρανή απόδειξη πως τα Χριστούγεννα έρχονται.



Οι μυρωδιές των μπαχαρικών που ξεχύνονται από τις κουζίνες αυτές τις ημέρες είναι η πιο τρανή απόδειξη πως τα Χριστούγεννα έρχονται.
Εκτός από λαμπάκια, στολισμένα δέντρα και πακέτα με φιόγκους και γιορτινό περιτύλιγμα, τα Χριστούγεννα είναι και μια γιορτή των αισθήσεων. Είναι μυρωδιές και γεύσεις που μας μεταφέρουν στο κλίμα της γιορτής. Με το που θα μυρίσει το σπίτι γλυκά, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι είναι πράγματι Χριστούγεννα. 
Κανέλλα: Χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων σε παρασκευάσματα αλλά και σαν αρωματικό. Με κανέλλα αρωμάτιζαν τα σεντόνια τους οι εραστές, αλλά και τα ρούχα τους οι γυναίκες. Το άρωμά της μάλιστα την καθιστούσε δώρο που άρμοζε στους βασιλείς και στις θυσίες προς τους θεούς. Η κανέλα δεν είναι, όμως, μόνο αρωματική, αλλά και ωφέλιμη για τον οργανισμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθά στο διαβήτη και την κακή χοληστερόλη, αλλά και ότι έχει θερμαντικές, αντισηπτικές και αντιρυτιδικές ιδιότητες. Βάλτε ένα ξυλάκι κανέλα στο τσάι ή σε ζεστό γάλα, για υπέροχο, ζεστό χριστουγεννιάτικο άρωμα. Ρίξτε τη σε σκόνη πάνω από ρόφημα ζεστής σοκολάτας και φτιάξτε σταφιδόψωμο με κανέλα ένας ακαταμάχητος συνδυασμός. Για την απόλυτη χριστουγεννιάτικη εμπειρία ετοιμάστε για το γιορτινό τραπέζι ζεστό κόκκινο κρασί (mulled wine) με ένα ξυλάκι κανέλλα κι αν θέλετε γαρύφαλλο, σταφίδες και μια φέτα πορτοκάλι. Ενώ για μετά το γεύμα μήλο κομμένο σε φέτες και πασπαλισμένο με κανέλλα είναι ένα ευχάριστο, δροσιστικό επιδόρπιο. Για ακαταμάχητο άρωμα στο σπίτι, τέλος, ρίξτε στα κεριά σας αιθέριο έλαιο κανέλα.
Μοσχοκάρυδο: Πολύτιμο και πανάκριβο αγαθό την εποχή του μεσαίωνα, το μοσχοκάρυδο, όπως μαρτυρά και το όνομά του, μοιάζει με μικρό καρύδι, έχει, όμως, μοναδικό άρωμα. Κατά το μεσαίωνα το εμπορεύονταν κυρίως Άραβες, που αρνούνταν να αποκαλύψουν στους Ευρωπαίους την περιοχή που φύονταν και γι’ αυτό το μοσχοπουλούσαν. Αποτελεί βασικό συστατικό πολλών ευρωπαϊκών, χριστουγεννιάτικων συνταγών και ένα από τα κύρια συστατικά του ζεστού κόκκινου κρασιού (mulled wine) του γιορτινού κρασιού από τη Βόρεια Ευρώπη, που αναφέραμε και λίγο πιο πάνω. Δρα ως αντισηπτικό του εντέρου και τονώνει τον εγκέφαλο και το κυκλοφορικό, αντενδείκνυται, όμως, γενικά η χρήση του από τις εγκύους. Εσείς προσθέστε το σε σκόνη στο τσάι, αλλά και σε πιάτα με κρέας. Δίνει, επίσης, ένα ιδιαίτερο άρωμα στις λευκές σάλτσες. Εκμεταλλευτείτε το, όμως, και διακοσμητικά, ολόκληρο, καθώς μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας γιορτινές συνθέσεις με αρωματικό μοσχοκάρυδο, κεριά και μικρά κλαδάκια από γκι.
Γαρύφαλλο: Μαζί με το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι, το γαρύφαλλο, συγκαταλεγόταν στα πιο ακριβά αγαθά κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Η χρήση του, όμως, πηγαίνει πολύ πιο πίσω, αφού αρχαιολόγοι ανακάλυψαν γαρύφαλλα μέσα σε ένα δοχείο στη Συρία, που χρονολογείται περίπου από το 1700 π.Χ. Είναι αντισηπτικό (βοηθά στις λοιμώξεις), αντισπασμωδικό (βοηθά στον τυμπανισμό), διεγείρει την πνευματική λειτουργία, ενώ χρησιμοποιείται στην θεραπεία της ακμής, του έρπητα και έχει, όπως και η κανέλα, αντιγηραντικές ιδιότητες. Εσείς φτιάξτε για το γιορτινό τραπέζι ένα ρύζι αρωματισμένο με γαρύφαλλο ή προσθέστε το στα ροφήματα. Μπορείτε, επίσης, να φτιάξετε ένα φυσικό αρωματικό χώρου «καρφώνοντας» γαρύφαλλα πάνω σε ένα πορτοκάλι.
Βανίλια: Η βανίλια προέρχεται από την ορχιδέα του γένους Vanilla, που είναι άνθος γηγενές του Μεξικού και είναι το δεύτερο πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο μετά τη ζαφορά. Τη βανίλια μπορεί να προμηθευτεί κανείς σε τρεις μορφές: ολόκληρη σε αποξηραμένο ξυλάκι, σε σκόνη και σε εκχύλισμα. Κατέχει σημαντικότατη θέση στη ζαχαροπλαστική αλλά και την κοσμετολογία. Παλιές πηγές ιατρικής την αναφέρουν ως αφροδισιακό και αντίδοτο για τον πυρετό. Το άρωμά της χαλαρώνει και φτιάχνει τη διάθεση. Αποτελεί βασικό συστατικό των κέικ και πολλών γλυκών ακόμη. Ανακατέψτε τη με ζάχαρη για να αρωματίσετε τον καφέ και τα ροφήματα ή βάλτε ένα ξυλάκι στο βάζο του καφέ –θα τον αρωματίσει διακριτικά. Κι αν θέλετε να διατηρήσετε αυτό το άρωμα του φρεσκοψημένου γλυκού, βάλτε στο χώρο σας κεριά με άρωμα βανίλια. Λένε, μάλιστα ότι το άρωμα της βανίλιας, ακόμη και σε μορφή κεριού, χορταίνει την όρεξή μας για γλυκό και βοηθά στην απώλεια βάρους.
Αστεροειδής γλυκάνισος: βροχή αστεροειδών στην κουζίνα. Ακόμη και χωρίς το ιδιαίτερο άρωμά του, το σχήμα και μόνο του αστεροειδή γλυκάνισου είναι ιδανικό για την διακόσμηση των πιάτων και των γλυκών της γιορτής.
Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα σε λικέρ αλλά και στη μαγειρική σε πιάτα με κρέας, ενώ κατέχει ιδιαίτερα σπουδαία θέση στην κινέζικη, την ινδική και την ινδονησιακή κουζίνα. Σε ρόφημα ο αστεροειδής γλυκάνισος χρησιμοποιούταν για τους ρευματισμούς, ενώ μασούσαν τους σπόρους του μετά το φαγητό για να βοηθήσουν την πέψη. Εσείς σερβίρετε στους καλεσμένους σας μια κούπα αχνιστό τσάι προσθέτοντας μερικά «αστεράκια». 
Θα τέρψουν και το μάτι και τη γεύση τους. Ακόμη προσθέστε ένα-δυο αστέρια στα ποτήρια του κρασιού, για άρωμα, αλλά και χριστουγεννιάτικη διάθεση. Μια πιατέλα με ρόδια και αστεροειδή γλυκάνισο, τέλος, μπορεί να γίνει το τέλειο διακοσμητικό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Μη διστάζετε, λοιπόν. Η κουζίνα θέλει πειραματισμούς. Με τα μπαχαρικά των γιορτών στα ντουλάπια σας, μπορείτε να φτιάξετε την δική σας χριστουγεννιάτικη βερσιόν των αγαπημένων σας συνταγών, αλλά και να δημιουργήσετε καινούριες. Το μόνο που θα χρειαστείτε εκτός από τα βαζάκια με τα αρωματικά σας είναι μια δόση φαντασίας, για ξεχωριστές, υπέροχες γιορτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου