Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Η μηχανή του χρόνου, μας γυρίζει στην Αθήνα του 1970. Με τον Αι Βασίλης του



Καταστήματα στολισμένα Χριστουγεννιάτικα και φέτος, έστω και μέσα στην περιδίνηση της μνημονιακής ανέχειας.
Ο καταστηματάρχης στολίζει και ελπίζει, ο καταναλωτής έγινε περισσότερο θεατής της βιτρίνας παρά πελάτης και οι δυο όμως, θέλουν να ξαναγίνουν όλα όπως κάποτε. Τότε που η Αθήνα λαμπερή και στολισμένη υποδεχόταν τις Γιορτές και μαζί τον κόσμο που ξεχυνόταν στα καταστήματα κρατώντας τσάντες με δώρα.
Μια Αθήνα που όλοι ελπίζουν να ξαναδούν…
Θυμηθήκαμε τις βόλτες στα μεγάλα πολυκαταστήματα του παρελθόντος, των περασμένων δεκαετιών, με τους Άγιο Βασίληδες, με τα φώτα, με τα δώρα, τα παιδιά που περίμεναν τα παιχνίδια τους με ανυπομονησία, πριν από την παρένθεση του υπερκαταναλωτισμού που τελικά μας προσγείωσε απότομα.
Κι όμως, οι νεότεροι δεν γνώρισαν αυτή την Αθήνα, του ΜΙΝΙΟΝ, του Λαμπρόπουλου, του Δραγώνα, του Κατράτζου, του Κλαουδάτου, του ΑΤΕΝΕ…
Οι τροχονόμοι περιστοιχισμένοι από δώρα που άφηναν οι πολίτες. 
Η συνήθεια αυτή ξεκίνησε το 1936 και διατηρήθηκε μέχρι τη δεκαετία του ‘90.
Ο Αι Βασίλης του Μινιόν, οι κούτες με τα γάλατα που στοιβάζονταν στα πόδια του τροχονόμου, η απίστευτη για την εποχή κίνηση στους βρεγμένους δρόμους, τα βουνά από τροφαντούς, αφράτους, αμυγδαλένιους κουραμπιέδες, 80 δραχμές η οκά…
Η κοσμική Αθήνα φορούσε μακριές τουαλέτες και σμόκιν, και χόρευε βαλς και 
ταγκό. Πολλά νέα κοσμικά κέντρα κάνουν την εμφάνιση τους, τα Αστέρια και η Αθηναία είναι τα πιο ονομαστά. Στην αρχή τσα-τσα, μετά μάντισον, μπόσα νόβα, χαλιγκάλι, τουίστ, τα πάρτι δίνουν και παίρνουν.
Οι γιορτές στην παλιά Αθήνα είχαν άρωμα μοναδικό.
Πολυκαταστήματα που στόλιζαν το κέντρο της Αθήνα ήταν το «Μινιόν και του Κλαουδάτου».
Το Μινιόν ήταν το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα που καθιέρωσε τις ετήσιες εκπτώσεις, κατήργησε τα παζάρια θέτοντας καθορισμένες τιμές, καθιέρωσε τη διαφήμιση στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, εγκατέστησε κυλιόμενες σκάλες, χρησιμοποίησε Η/Υ, εισήγαγε τη λίστα αγορών και τη 
λίστα γάμου, εγκατέστησε κλιματιστικό και λειτούργησε στις εγκαταστάσεις του κομμωτήριο, καφετέρια, εστιατόριο, μπαρ, ακόμα και ταξιδιωτικό γραφείο.
Αλλά η πιο εμφατική και νεωτερική χειρονομία του ήταν ο Άγιος Βασίλης του, που μεταμόρφωνε εκείνες τις μέρες την Πατησίων και ολόκληρη την περιοχή της Ομόνοιας.
Σε μια εποχή, που τα πολυκαταστήματα μετριόντουσαν στα δάχτυλα του ενός χεριού, το χάπενινγκ ήταν το γεγονός των γιορτών.
Εποχές που η Ελλάδα δεν είχε να ζηλέψει τίποτα , με την απλότητα , τα χαμόγελα και ανθρώπους γελαστούς και με την αγκαλιά ανοιχτή για τον συνάνθρωπο τους.
Μερικά χρόνια αργότερα η έγχρωμη Αθήνα και τα πολυκαταστήματά της 
έμπαιναν στα σπίτια όσων διέθεταν και έγχρωμη τηλεόραση με τις διαφημίσεις τους. Τότε, που ο Άγιος Βασίλης ήταν υπαρκτός για όλους…
 19 Δεκεμβρίου 1980: Τα “Κατράντζος” και “Μινιόν” τυλίγονται στις φλόγες! Και κάπως έτσι οι Πολυεθνικές Σιωνιστικές «εισβάλουν» στην Ελλάδα και καταστρέφουν την οικονομία.. 
Στο μεταξύ φρόντισαν ώστε να χαθεί εντελώς κάθε ντόπια Ελληνική βιομηχανία «ΧΡΩΠΕΙ, ΙΖΟΛΑ, ΕΣΚΙΜΩ, ΠΕΙΡΑΪΚΗ - ΠΑΤΡΑΪΚΗ, ΕΑΒ κλπ» να μπλοκάρουν την άντληση πετρελαίου στην Ζάκυνθο...
Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980 δύο ταυτόχρονες πυρκαγιές κατέστρεψαν δύο από τα ιστορικότερα πολυκαταστήματα της Αθήνας, «Μινιόν» και «Κατράντζος», εν μέσω της εορταστικής περιόδου. Επρόκειτο για εμπρησμούς και αποδόθηκαν από τις αρχές σε τρομοκρατικές ενέργειες.
Η φωτιά είχε τέτοια ένταση, που από το Μινιόν απέμεινε μόνο ο σκελετός, ενώ το κτίριο του Κατράντζου κατέρρευσε. Οι ζημιές σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της Πυροσβεστικής ανήλθαν σε 2 δισεκατομμύρια δραχμές. 
Οι εμπρησμοί στα πολυκαταστήματα «Κατράντζος» και «Μινιόν» ήταν μόνο η αρχή. Το εφιαλτικό σκηνικό επαναλήφθηκε στις 3 Ιουνίου 1981 με την ταυτόχρονη πυρπόληση των πολυκαταστημάτων «Κλαουδάτος» και «Ατενέ» και σε μικρότερη έκταση στις 4 Ιουλίου στον «Δραγώνα» και τρεις μέρες αργότερα στο πολυκατάστημα
«Λαμπρόπουλος» στον Πειραιά. 
Το μπαράζ αυτό των εμπρηστικών επιθέσεων έβαλε την «ταφόπλακα» στο ελληνικό λιανεμπόριο και οδήγησε στην εισβολή των ξένων πολυκαταστημάτων στη χώρα μας.
Μέχρι σήμερα, οι δύο υποθέσεις εμπρησμών στα πολυκαταστήματα «Κατράντζος» και «Μινιόν», όπως και οι άλλες τέσσερις που ακολούθησαν, παραμένουν ανεξιχνίαστες και έχουν παραγραφεί δικαστικά.
Και έκλεισε η αυλαία της γραφομηχανής της παλαιάς Αθήνας που δεν είχε κανείς να ζηλέψει τίποτα από το εξωτερικό. 


Τελικά η Αθήνα του 1970 δεν άλλαξε σε λίγες μέρες φτάνει το 2018 και ακόμα καταστρέφονται μέρα με την μέρα όλα τα Ελληνικά καταστήματα.. Χωρίς τον δικό μας Άγιο Βασίλη … γιατί?  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου