Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Τα Χριστούγεννα σε διάφορες χώρες



Παρά τις ομοιότητες που παρουσιάζουν οι τρόποι με τους οποίους διάφορες χώρες γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, με δέντρα, Άγιους Βασίληδες, γλυκά και κάλαντα, πάντα θα υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές στην απόλαυση της πιο χαρούμενης γιορτής του κόσμου.
Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα 20 λαοί του κόσμου
1. Στην Ιταλία, η περίοδος των Χριστουγέννων διαρκεί από τις 8 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου που είναι 
και η μέρα των Θεοφανείων. Στις 25 Δεκεμβρίου μετά το παραδοσιακό γεύμα, τα παιδιά απαγγέλουν ποιήματα και ανταμείβονται χρηματικά. Την παραμονή των Θεοφανείων, η καλή μάγισσα Μπεφάνα, πετάει πάνω από τα σπίτια με την μαγική της σκούπα και αφήνει χριστουγεννιάτικα δώρα στα «καλά» παιδιά, ενώ αντίθετα στα «άτακτα» αφήνει ένα σακί με κάρβουνο.
2. Στη Γερμανία, είναι ιδιαίτερα σημαντική η περίοδος των Χριστουγέννων. Οι Γερμανοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο στόλισμα του σπιτιού με πολύχρωμα φωτάκια και χριστουγεννιάτικες φιγούρες, ενώ συνηθίζουν να στολίζουν στο εξωτερικό του
σπιτιού φυσικό έλατο. Ένα από τα κύρια έθιμά τους, είναι το λεγόμενο “Adventskranz”, σύμφωνα με το οποίο τοποθετούν ένα κηροπήγιο με τέσσερις θέσεις, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες του έτους. Κάθε Κυριακή που τελειώνει η εβδομάδα, ανάβουν και το αντίστοιχο κερί. Με αυτό τον τρόπο υπολογίζουν αντίστροφα τις μέρες που απομένουν για τον ερχομό του νέου έτους.
3. Στη Γαλλία, η παραμονή των Χριστουγέννων είναι εργάσιμη ημέρα. 
Ο Pere Noel, ο δικός τους δηλαδή Άγιος Βασίλης, δίνει τα δώρα του, το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου. Οι Γάλλοι, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο εορταστικό τραπέζι τόσο των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς, το οποίο και γεμίζουν με διάφορα φαγητά και γλυκά. Στο ρεβεγιόν, έχουν έθιμο να φτιάχνουν ένα παραδοσιακό κέικ σε σχήμα κούτσουρου, τον λεγόμενο «Χριστουγεννιάτικο Κορμό». Τα αλεξανδρινά λουλούδια, τα αποκαλούν «αστέρια των Χριστουγέννων» και τα επιλέγουν τόσο για να στολίσουν το σπίτι τους, όσο και για δώρο σε αγαπημένα πρόσωπα.
4. Στην Αυστρία, η περίοδος των Χριστουγέννων ξεκινά από την 1η Δεκεμβρίου. Εκεί τα δώρα τα μοιράζει στα παιδιά ο Άγιος Νικόλαος, στις 6 Δεκεμβρίου. Οι Αυστριακοί τοποθετούν και αυτοί στο χριστουγεννιάτικο στεφάνι τους κεριά, τα οποία και ανάβουν ένα – ένα κάθε Κυριακή μέχρι να φτάσει η 24η Δεκεμβρίου.
5. Στη Σουηδία, έχουν το έθιμο της «Λουτσία» – σύμβολο δηλαδή του φωτός. Το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου, το μεγαλύτερο
κορίτσι της οικογένειας, ντυμένο στα λευκά, πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι και μοιράζει ζεστό καφέ με κουλουράκια. Στο κεφάλι φορά στεφάνι με αναμμένα κεριά, ενώ τραγουδά κάλαντα, βασισμένα στον ρυθμό του ναπολιτάνικου τραγουδιού «Σάντα Λουτσία».
6. Στην Ιαπωνία, τα δώρα στα παιδιά τα φέρνει ο «Hoteiosho», μια αρχαία θεότητα του ιαπωνικού πάνθεον με την ιδιαιτερότητα ότι έχει μάτια και στο 
πίσω μέρος του κεφαλιού του και έτσι παρακολουθεί και ξέρει ποια παιδιά ήταν φρόνιμα και ποια όχι στην διάρκεια της χρονιάς.
7. Στη Μεγάλη Βρετανία, τα παιδιά γράφουν γράμμα στον “Father Christmas”, όπου του δίνουν ευχές και του ζητούν το δώρο τους. Στη συνέχεια, ρίχνουν το γράμμα μέσα στο τζάκι, ώστε ο καπνός να το πάρει μαζί του και από την καμινάδα να το οδηγήσει στον Βόρειο Πόλο. Επίσης, δεν νοείται 
εορταστική διακόσμηση χωρίς κλαδιά γκι, που αποτελούν αφορμή για εναγκαλισμούς και φιλιά. 

Το τραπέζι είναι πλούσιο από εδέσματα όπως πουτίγκα, κρεατόπιτα και φυσικά την γαλοπούλα.
8. Στην Ιρλανδία, χαρακτηριστικό είναι ότι αντί
για μπότες, κρεμούν στο τζάκι μεγάλες τσάντες για να αφήσει μέσα ο Άγιος Βασίλης τα δώρα του. Επίσης, αφήνουν ένα ποτήρι μπύρα Guinness και ένα κομμάτι κρεατόπιτα στην εξώπορτα του σπιτιού τους, για να τα βρει ο Άγιος Βασίλης όταν θα τους επισκεφτεί.
9. Στη Ρωσία έχουν το χριστουγεννιάτικο έθιμο να ντύνουν μία νεαρή κοπέλα στα λευκά για να παραστήσει την Παναγία. Στις 6 Ιανουαρίου, πολλές περιοχές της Ρωσίας με
ορθόδοξους χριστιανούς γιορτάζουν την παραμονή των Χριστουγέννων, γνωστή και ως «Σοτσέλνικ».
10. Στην Ελβετία, τα παιδιά περιμένουν την 6η Δεκεμβρίου και τον Άγιο Νικόλαο να τους φέρει δώρα και γλυκά.
Την τελευταία Πέμπτη, πριν τα Χριστούγεννα, τα παιδιά παρελαύνουν τραγουδώντας τα κάλαντα, ενώ την παραμονή των Χριστουγέννων οι ανύπαντροι άνδρες του χωριού φοράνε μαύρα κοστούμια και ψηλά μαύρα
καπέλα και κάνουν παρέλαση στους δρόμους.
11. Στο Βέλγιο, μπαίνει στο πνεύμα των Χριστουγέννων από νωρίς, με την ημέρα του Sinterklaas και με τον πολύτιμο βοηθό του Zwarte Piet που μοιράζει τα δώρα από σπίτι σε σπίτι. Τα παιδιά κρεμάνε τις κάλτσες των δώρων στο τζάκι και αφήνουν σανό και ζάχαρη για το άλογο του Sinterklaas. Ο Sinterklaas είναι ο Άι Βασίλης.
12. Στην Ισπανία, η χριστουγεννιάτικη περίοδος ξεκινάει με τη μεγάλη 
κλήρωση της 22ης Δεκεμβρίου. Για τους Ισπανούς, τα Χριστούγεννα είναι η πιο σημαντική εορτή του χρόνου και την παραμονή (Noche Buena) γιορτάζει όλη η οικογένεια μαζί. Ακολουθεί η Πρωτοχρονιά, η οποία ονομάζεται «Noche Vieja», και η 6η Ιανουαρίου ή «Dia de Reyes».
13. Στη Νορβηγία, τα Χριστούγεννα ονομάζονται «Jul» και έχουν τις ρίζες τους σε αρχαία γεωργικά έθιμα του Χειμώνα και της
εποχής της συγκομιδής. Ο Julenissen όπως ονομάζεται ο Νορβηγός Άγιος Βασίλης, μαζί με τους βοηθούς του φέρνει δώρα και καλή τύχη στο σπίτι και στο στάβλο. Το δώρο του; Ένα μπολ με κουρκούτι από αλεύρι.
14. Στη Χαβάη, ο Άγιος Βασίλης δεν έρχεται με έλκηθρο πάνω στα χιόνια, αλλά με κανό. Μικροί και μεγάλοι τραγουδούν τα
κάλαντα όχι με τρίγωνα αλλά παίζοντας γιουκαλίλι. Ακόμη και το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο δείπνο διαφέρει αφού περιλαμβάνει σολομό, χοιρινό και noodles.
15. Στην Αυστραλία, καθώς στο νότιο ημισφαίριο ο χειμώνας είναι όταν εμείς έχουμε καλοκαίρι και το αντίστροφο, είναι λογικό τα Χριστούγεννα να γιορτάζονται υπό εντελώς διαφορετικές καιρικές συνθήκες.
Έτσι το παραδοσιακό μέσο μεταφοράς του Άι Βασίλη δεν είναι άλλο από το… τζετ σκι, καθώς ο Άγιος Βασίλης καταφθάνει από τη θάλασσα.
16. Στον Καναδά, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα πραγματοποιείται η ετήσια παρέλαση των Άγιων Βασίληδων, ή Santa Claus Parade, που
 θυμίζει αρκετά το concept των ευρωπαϊκών αποκριάτικων καρναβαλιών επικεντρωμένη, βέβαια, στο χριστουγεννιάτικο στοιχείο και με απόλυτο πρωταγωνιστή τον παππού με την κόκκινη στολή και την άσπρη γενειάδα που μοιράζει δώρα στους παρευρισκομένους.
17. Στην Τσεχία, τα παραδοσιακά στολίδια του χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι τσόφλια αυγών βαμμένα με διάφορα χρώματα και μοτίβα.
18. Στην Ουκρανία, το χριστουγεννιάτικο δέντρο πέρα από τα κλασικά στολίδια έχει μία ασυνήθιστη προσθήκη… Μία ψεύτικη αράχνη κι έναν τεχνητό ιστό. Σύμφωνα με το παραδοσιακό ουκρανικό παραμύθι, μία φτωχή χήρα δεν είχε τα χρήματα να αγοράσει στολίδια κι όταν ξύπνησε βρήκε στολισμένο το δέντρο της. Ο υπεύθυνος; Mία αράχνη όπου ύφανε τον ιστό της.
19. Στις ΗΠΑ, είναι η ανάγνωση του παραμυθιού A Visit from St. Nicholas (Μία επίσκεψη από τον Αγ. Νικόλα) από τον συγγραφέα Clement Clark Moore
ή κάποια άλλη ιστορία για τον Άγιο Βασίλη, η παρακολούθηση ενός Χριστουγεννιάτικου παιδικού προγράμματος στην τηλεόραση (όπως το προαναφερθέν Santa Claus Is Comin' to Town (Ο Άγιος Βασίλης έρχεται στην πόλη) και άλλα παρόμοια, όπως το Rudolph the Red-Nosed Reindeer (Ρούντολφ το Ελαφάκι, μεταξύ πολλών άλλων), καθώς και τραγούδια για τον Αϊ Βασίλη όπως το "Santa Claus is Coming to Town" (Ο Άγιος Βασίλης έρχεται στην πόλη), "Here Comes Santa Claus" (Έρχεται ο Άγιος Βασίλης), και "Up on the Housetop" (Πάνω στη σκεπή του σπιτιού). Στα έθιμα της τελευταίας στιγμής για τα παιδιά πριν πέσουν για ύπνο περιλαμβάνονται η στοίχιση των χριστουγεννιάτικων καλτσών στο τζάκι ή σε κάποιο άλλο μέρος όπου ο Αϊ Βασίλης θα μπορεί να δει, το κρυφοκοίταγμα στην καμινάδα (σε σπίτια με τζάκι), το κοίταγμα από το παράθυρο για να δουν αν το έλκηθρο του Αϊ Βασίλη περνάει στον ουρανό, και (στα σπίτια χωρίς τζάκι), το ξεκλείδωμα μίας εξωτερικής πόρτας ώστε ο Άγιος Βασίλης να μπορεί εύκολα να μπει στο σπίτι. Οι αφιερώσεις στα δώρα των παιδιών υπογράφονται από τους γονείς τους που συνήθως γράφουν «Από τον Άι Βασίλη» πριν τα δώρα μπουν κάτω από το δέντρο.
20. Στην Ελλάδα, για τη γιορτή των Χριστουγέννων διατηρούνται ακόμα πολύ ζωντανές στα χωριά, μια από αυτές ήταν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα. Τα παιδιά, σχηματίζοντας μικρές ομάδες γυρνούσαν τα σπίτια του χωριού, αλλά και των επαρχιακών πόλεων και τραγουδούσαν θρησκευτικά τραγούδια για τη γέννηση του Χριστού, μαζί με ευχές για τούς νοικοκυραίους του σπιτιού, από τούς οποίους έπαιρναν δώρα ή χρήματα ή γλυκά ή άλλα φαγώσιμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου