Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Η μαγεία των παραμυθιών



Ένα απλό βιβλίο με παιδικά παραμύθια ή ακόμα διηγήματα ή ποίηση είναι απλά βιβλία, μικρά και μεγάλα, αστεία ή και σοβαρά. Αφιερωμένα στους ανθρώπους που μας ανοίγουν πόρτες στο μυαλό, που βοηθούν την φαντασία μας να πάει παραπέρα, τη γνώση να απλωθεί και την αλήθεια να μην σταματήσει ποτέ να γράφεται, με όποιον τρόπο και αν επιλέξουμε να διαβάσουμε.
Τι είναι το βιβλίο; Ένα διαρκές ταξίδι, ένα εισιτήριο στον απέραντο κόσμο, στη γνώση, στην φαντασία, στο όνειρο, στην επιστήμη, στην αλήθεια , στην ομορφιά. Τι είναι τα παραμύθια;
Όλα τα παραμύθια είναι πασπαλισμένα με μαγεία, λέξεις απλές, σοφία και γνώση… Κι είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου το βιβλίο, την κάθε στιγμή , την κάθε ώρα , ένας φίλος που δεν θα τον πληγώσει ποτέ…
Η μαγεία των παραμυθιών έγκειται στη δύναμή τους να αποτυπώνουν θεματολογίες στα παιδιά όπως:
Διαχρονικές υπαρξιακές αγωνίες του ανθρώπου, κοινωνικές αντιφάσεις πχ αδικία, δικαίωση, ηθικές έννοιες όπως το καλό ή το κακό, αγωνίες που σχετίζονται με το πέρασμα του χρόνου την ωρίμαση, ευθύνες, αναπόφευκτες απώλειες, ενδοψυχικές συγκρούσεις ακόμα πηγαία άγχη του ανθρώπου, την αυτονομία, την εξάρτηση, τους φόβους, και τα αδιέξοδα.
Πόσα ταξίδια μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος στη ζωή του;
Ότι μεταφορικό μέσο και αν επιλέξουμε, με ποδήλατο, μηχανάκι, αυτοκίνητο, πλοίο, αεροπλάνο ή και με διαστημόπλοιο;
Πολλά μα πάρα πολλά θα μου πείτε, όμως ξέρω ένα τρόπο που μπορεί κανείς χρησιμοποιώντας τον, να μας ταξιδεύει κάθε μέρα, κάθε ώρα,  ίσως και κάθε στιγμή σε δικά μας ταξίδια.
Και τούτο δεν είναι  παιχνίδι του μυαλού, είναι μια πραγματικότητα. Αρκεί να κάνει μόνο ένα πράγμα. Να διαβάσει ένα βιβλίο. Να μπει στον κόσμο της φαντασίας, της ιστορίας της γνώσης, της επιστήμης και της χαράς.
Τότε ναι, θα φτάσεις μέσα σε πολύ λίγο χρόνο ίσα με το φεγγάρι κι από κει σαν ανοίξουν όλες οι πόρτες του μυαλού σου,  όλα θα φαίνονται διαφορετικά, τα σημαντικά ίσως ασήμαντα, τα μεγάλα ίσως μικρά, τα προβλήματα ίσως να έχουν λύση.
Το παραμύθι αποτελεί ένα ερέθισμα για να προβάλλει πάνω του, τα δικά του αναπάντητα ερωτηματικά οι αγωνίες, στις οποίες ο άνθρωπος απαντά και ανακουφίζει τον ίδιο τον εαυτό του πολλές φορές. Μαθαίνει να διαχωρίζει το αληθινό από το φανταστικό, να επεξεργάζεται τη γλώσσα των συμβόλων, να εξερευνά τα μηνύματα που κρύβονται πίσω από το ορατό ή το αυτονόητο πχ στην «Κοκκινοσκουφίτσα» ο λύκος θεωρητικά συμβολίζει τις επιθετικές ζωικές ενορμήσεις του ανθρώπου, το κόκκινο χρώμα τη σεξουαλικότητα, ενώ στην πλοκή εγείρεται η σημασία της εμπιστοσύνης και οι δυσκολίες που συνδέονται με την κατάκτησή της. 
Το παραμύθι τελικά είναι η ίδια η ζωή του ανθρώπου αλλά προβάλετε μέσα από παιδικά όνειρα και μέσα από ωραία χρώματα. Γι’ αυτό μην βιαστείτε να αποβάλετε το παιδί από μέσα σας είναι σαν να σκοτώνεται το όνειρο, ή καλύτερα την ίδια την ζωή.
Αιώνες τώρα τα παραμύθια ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους σε κόσμους μαγικούς. Διαβάστε με τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας μερικά από τα πιο αγαπημένα σας παραμύθια, τραβήξτε τις καρτέλες και μεταμορφώστε τις σελίδες σε εντυπωσιακές πολύχρωμες εικόνες. Σκαρφαλώστε παρέα με τον Τζακ στην πελώρια φασολιά και φύγετε τρέχοντας από το παλάτι του πρίγκιπα μαζί με τη Σταχτομπούτα πριν το ρολόι σημάνει δώδεκα. 
Ανακαλύψτε ξανά τη μαγεία των παραμυθιών και μοιραστείτε την με τα παιδιά σας και με τον ίδιο τον εαυτό σας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου