Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Η δική μου ευχή στα γενέθλια μου ...



Εφτά τα θαύματα του κόσμου αλλά εφτά και τα θανάσιμα αμαρτήματα του ανθρώπου. Οκνηρία (η τεμπελιά), αλαζονεία (το να θεωρεί κάποιος τον εαυτό του ανώτερο), λαιμαργία (κατάσταση στην οποία κάποιος τρώει ασταμάτητα), λαγνεία (κατάσταση στην οποία κάποιος δεν ελέγχει τις επιθυμίες του), απληστία (πλεονεξία), οργή (θυμός), ζηλοφθονία (όταν κάποιος ενοχλείται με την επιτυχία των άλλων) . Οι πρόγονοι μας όμως εδώ και πολλές χιλιετίες, είχαν προβλέψει όχι τόσο τα αμαρτήματα αλλά και τις πραγματικές αξίες που πρέπει να έχει ο άνθρωπος. Στα Δελφικά παραγγέλματα (κάτι σαν τις σημερινές δέκα εντολές , αλλά ήταν πολλά περισσότερα), γίνονται αναφορές αναλυτικά σε κάθε πτυχή του χαρακτήρα που μπορεί να έχει ο κάθε άνθρωπος. Στους περισσότερους από εμάς τα πιο γνωστά είναι το «μηδέν άγαν» (να μην υπερβάλλεις) και το «γνώθι σ εαυτόν» (να γνωρίζεις τον εαυτό σου), αλλά υπάρχουν και άλλα πολλά που είναι εξίσου σημαντικά όπως : «νόμω πείθου» (να πειθαρχείς το νόμο), «ήπω υπέρ δικαίου» (να ακολουθείς το δίκαιο), «σοφίαν ζήτει» (να αναζητάς την σοφία), «δικαίως κτω» (να αποκτάς δίκαια), «αμαρτάνων μετανοεί» (όταν σφάλλεις να μετανοείς) κτλ.
Στην Ανατολή, σε άλλους λαούς, υπάρχουν αξίες που λέγονται «μαχητικές αρχές» και επικρατούν κυρίως αλλά και διδάσκονται στις πολεμικές τέχνες. Κάποιες από αυτές είναι «να μην υπερτιμάς, αλλά ούτε και να υποτιμάς τον εχθρό γιατί τότε νικιέσαι», «να μην χρησιμοποιείς την γνώση σου στις πολεμικές τέχνες για να κάνεις επίδειξη» κτλ. Η ισορροπία δηλαδή είναι το βασικότερο που πρέπει να διακατέχει έναν μαχητή . Με βάση τα παραπάνω από την αρχαία εποχή έως το σήμερα και από την Αρχαία Ελλάδα και Κίνα μέχρι την τωρινή μορφή των κρατών του κόσμου ένα είναι το συμπέρασμα.
Ότι οι ανθρώπινες αξίες όπως τιμιότητα, ειλικρίνεια, αγάπη, ανιδιοτέλεια κτλ όταν τηρούνται συνήθως τιμούνται κιόλας από τους ανθρώπους γύρω μας. (καλά αυτό έπαψε προ πολλού μην γελιόμαστε.)
Είναι πολύ σημαντικό για κάποιον να πράττει βάσει των παραπάνω, γιατί όλα τα παραπάνω έχουν κοινό παρονομαστή, παρά να καταναλώνεται με βάση την αλαζονεία. Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν γύρο μας λοιπόν, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους συνδυασμούς κρατών και σε όλους τους εκλεγμένους σε όλη την υφήλιο μας , να πράττουν με βάση τις ανθρώπινες αξίες και όχι με βάση τα συμφέροντα, να πράττουν με βάση τη λογική και όχι την παράνοια. Αυτό ισχύει και για όλους εμάς τους ανθρώπους που κατοικούμε σε αυτή την Γή. Απλά το θυμίζω στον εαυτό μου μην ξεχαστώ.
Θα κλείσω λοιπόν με μια αγαπημένη φράση από το έργο του Ευριπίδη «Ηλέκτρα» : «Διότι σταθερός είναι ο χαρακτήρας μας, όχι τα χρήματα.
Διότι αυτός μένει πάντοτε και βγάζει από τη μέση τα κακά, ενώ τα πλούτη που έχει κάποιος με τρόπο άδικο κ σκληρό πετούν και φεύγουν από τα σπίτια, αφού για λίγο καιρό ανθούν ». Αυτή είναι η σημερινή μου ευχή , ας είναι τα ουράνια ανοικτά και να μου πραγματοποιήσουν το όνειρο μου. .. «Απλές ανθρώπινες αξίες ζητώ και πραγματικούς ανθρώπους που να ξέρουν τι εστί Φιλία»
Γνωρίζω λίγοι θα την διαβάσουν , και οι περισσότεροι είτε θα αδιαφορήσουν να διαβάσουν ένα μεγάλο κείμενο , είτε δεν τους αγγίζει το περιεχόμενο , μα όμως είναι ευχή , από ένα μικρό αστέρι του ουρανού που θέλει να δει και αυτό το φως.. Ένα λαμπερό φως και μια ζωή γεμάτη ανθρώπινες αξίες. … Καλή συνέχεια και σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου