Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Παροιμιώδεις φράσεις εκφράσεις



Ο Έλληνας συνδυάζει την παροιμία με ένα τρόπο έκφρασης. 
Είναι ο μοναδικός λαός που τέτοιου είδους ιδιωματισμοί αντιπροσωπεύουν την καθημερινότητα ή μια έκφραση καθημερινή, που στολίζει την καθημερινότητα του μέσου Έλληνα. Ας πάρουμε μικρά παραδείγματα για να καταλάβουμε την σοφία του λαού. 
«Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα»
Αυτή η παροιμία είναι ιδιάζουσα καθώς η πραγματική σημασία της είναι διαφορετική από τη σημασία που έχει επικρατήσει. 
Ένα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το «Πράσσειν άλογα».
Η φράση πράσινα άλογα χρησιμοποιείται με την έννοια του παράλογου στις λαϊκές παραδόσεις όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ιταλίας, καθώς και της Ρουμανίας πράγμα το οποίο δηλώνει ότι το "πράσινα άλογα" ήταν μια αποδεκτή μεταφορά στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο.
Ένας από τους πιο συχνούς λεξιλογικούς μύθους σχετίζεται με την αρχαιοελληνική, δήθεν, προέλευση της γνωστής φράσης «πράσινα άλογα».
Οι υποστηρικτές της αρχαιοελληνικής καταγωγής της λέξης θεωρούν, λανθασμένα κατά την άποψη μας, ότι προέρχεται από το
"πράσσειν άλογα" = πράττει ή ενεργεί κάποιος δίχως λογική
Αν αναζητήσουμε τη φράση "πράσσειν άλογα" στα αρχαία κείμενα μόνο σε δύο περιπτώσεις, κατά τον Νίκο Σαραντάκο, θα συναντήσουμε το "άλογα" δίπλα στο "πράττω" αλλά ποτέ με τη σημασία μιας παροιμιώδους φράσης, η οποία υποδεικνύει κάτι το ψευδές ή αδύνατον να συμβεί. "Ο Ιουστίνος στην απολογία του έχει τα «
λγως πραττμενα», ενώ ο Δαμασκηνός γράφει «να μ σχημονμεν τ τν λγων πρσσοντες͵ λλ' πχωμεν λγ τς ρμς τς φσεως».
Αν και έχει καταλήξει να χρησιμοποιείται για να περιγράψει καταστάσεις άσχετες μεταξύ τους η πραγματική ιστορία της είναι η εξής:
Μετά την άλωση της Κων/πολης οι σταυροφόροι χρησιμοποιούσαν την φράση “Από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή καν’ έλα” δηλαδή “έρχομαι από την Κων/πολη και έλα να με συναντήσεις στην κορυφή του λόφου, (προφανώς ενός από τους 7 που περιτριγυρίζουν την Κων/πολη).
Υπάρχει βέβαια και μία άλλη εξήγηση την οποία δίνει ο Γιάννης Βλαχογιάννης στα άπαντα του περί της λαϊκής σοφίας στην οποία ένας καπετάνιος φορτωμένος από την Ινδία με μπαχαρικά για να γλιτώσει τον φόρο που θα έπρεπε να πληρώσει στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας προσπάθησε να ξεφορτώσει στην Χίο. Εκεί όμως τον πήρε χαμπάρι ο τελώνης και ανοίγοντας το αμπάρι είδε την κανέλα φορτωμένη πάνω, πάνω και ρώτησε τον καπετάνιο από πού έρχεται. Αυτός απάντησε “Από την Πόλη” και καταλαβαίνοντας ο τελώνης ότι πήγε να τον ξεγελάσει μονολόγησε “Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα” φράση που προκάλεσε γέλια στους παρευρισκομένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου