Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Ένα ταξίδι στο Κάιρο στο Χαν-Ελ-Χαλίλι μέσα από τα μάτια μου.



Το Κάιρο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής και του αραβικού κόσμου,
αλλά και μία από τις πολυπληθέστερες περιοχές ολόκληρου του πλανήτη, αφού μετράει εκατομμύρια κατοίκους. Είναι μία πολύβουη πόλη, γεμάτη ζωή και κίνηση σχεδόν και τις 24 ώρες της μέρας. Μια χαρακτηριστική εικόνα της πόλης είναι παιδιά να παίζουν στους δρόμους, κόρνες να αντηχούν από κάθε στενό, έμποροι να αγωνίζονται να πουλήσουν την πραμάτεια τους, ενώ η φωνή του μουεζίνη καλεί από τους μιναρέδες τους πιστούς για προσευχή.
Η πόλη ιδρύθηκε το 969 μ.Χ. από τον Φατιμίδη στρατηγό Τζάουχαρ κοντά στο ρωμαιοβυζαντινό φρούριο της Βαβυλωνίας. Σήμερα, εκτείνεται στις δύο όχθες και στα νησιά του ποταμού Νείλου. Η αιγυπτιακή πρωτεύουσα χωρίζεται σε τρεις περιοχές: το σύγχρονο Κάιρο, το ισλαμικό Κάιρο και το κοπτικό (ή παλιό) Κάιρο. Κέντρο του σύγχρονου Καΐρου θεωρείται η Πλατεία της Απελευθέρωσης (Midan Tahrir), στην οποία καταλήγουν όλες οι μεγάλες λεωφόροι της πόλης. Στο κέντρο είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα ξενοδοχεία, εστιατόρια, τράπεζες και κινηματογράφοι. 
Το ισλαμικό Κάιρο, από την άλλη μεριά, μοιάζει σχεδόν με άλλη πόλη, εξαιτίας της χαώδους διάταξής του. Ενα από τα κυριότερα μνημεία του είναι το τέμενος Αλ Αζχάρ, το οποίο ιδρύθηκε το 970 μ.Χ. και είναι ένα από τα πρώτα τεμένη του Καΐρου αλλά και το παλιότερο εν λειτουργία πανεπιστήμιο. Στο ισλαμικό Κάιρο βρίσκεται και το Χαν-Ελ-Χαλίλι, η τεράστια και πασίγνωστη αγορά όπου τα παζάρια μεταξύ εμπόρων και τουριστών δίνουν και παίρνουν. 
Άξια προσοχής είναι και το τέμενος του Αλ-Χουσεΐν και το αλαβάστρινο τέμενος του Μοχάμεντ Αλι. Όσο για το κοπτικό Κάιρο, αποτελεί την καρδιά της χριστιανικής κοινότητας της Αιγύπτου. Είναι ουσιαστικά το παλιότερο τμήμα του σύγχρονου Καΐρου, το οποίο περιβάλλεται από τείχη και αποτελεί ένα καταφύγιο ηρεμίας έκτασης μικρότερης του ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου. Εκεί, υπάρχουν πέντε εκκλησίες που συνδέονται μεταξύ τους με στενά πλακόστρωτα δρομάκια.
Το Κάιρο είναι άμεσα συνδεδεμένο με το μοναδικό από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου που έχει αντισταθεί στον χρόνο. Ο λόγος για τις Πυραμίδες της Γκίζας (πυραμίδες του Χέοπα, του Χεφρίνου και του Μυκερίνου), οι οποίες μαζί με την πελώρια και αινιγματική Σφίγγα (μήκους 45 μέτρων.) Δεν έχει τουρισμό όπως παλιά αλλά δεν παύει να υπάρχει στο παρασκήνιο προσελκύοντας τους περισσότερους επισκέπτες της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. 
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο, που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη έκθεση φαραωνικών αριστουργημάτων αμύθητης αξίας, συμπεριλαμβανομένου και του θησαυρού του τάφου του Τουταγχαμών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Κοπτικό Μουσείο που περιέχει σπάνιες συλλογές από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Ελληνική Λέσχη (Club Hellenique) ή το γνωστό σε όλους μας «Ελληνικό κέντρο». Χτισμένη σε αποικιακό στιλ, βρίσκεται στον δεύτερο όροφο ενός όμορφου κτιρίου στην πλατεία Talaat Harb. Έχει γίνει στέκι για τους διανοούμενους κατοίκους και τους φοιτητές του Καΐρου, που απολαμβάνουν κρύα μπίρα και χειροποίητα τσιπς.
Σήμερα λέω να σας περπατήσω στην πολυτραγουδισμένη αγορά του Χαν-Ελ-Χαλίλι με τις δερμάτινες τσάντες και τα αξεσουάρ, εντυπωσιακά διακοσμητικά από φυσητό γυαλί και ασήμι, πανέμορφα καφτάνια και πολύτιμα κοσμήματα. Η έκπληξη της ημέρας, ήταν η περίφημη πλέον Fulla (μία έκδοση της Μπάρμπι με… μαντίλα). Ένα πιστό αντίγραφό της κυκλοφορεί και γίνεται ανάρπαστο. Ονομάζεται Φούλα και είναι ντυμένη με ότι επιτάσσει το Ισλάμ (μαντίλα, μπούργκα και τα συναφή). 
Τα κλασσικά καφενεία που χαρίζουν το ζεστό τσάι με δυόσμο φρέσκο, αλλά και τον τυπικό αραβικό καφέ … Λίγο μαύρισε από το κακό του και αυτός , αλλά δεν παύει να μοσχομυρίζει αυτό το κράμα μυρωδικών που έχουν βάλει στο μίγμα το αραβικού καφέ.
Βρήκα και καλλιτέχνες ζωγραφικής να  σας ζωγραφίσουν με μαύρη ινδική χένα διάφορα σχέδια. 
Δεν κρατάει πολύ στις 10 μέρες πάμε γυάλα χαχαχαχα

Μυρίζουν τα καμπάμπ για όσους αντέχει το στομαχάκι τους, βλέπετε η τοπική κουζίνα τους είναι αρκετά πικάντικη για τα ελληνικά γούστα.  Τι να κάνω που πήρα διαζύγιο από αυτά τα κρέατα και τα μπαχαρικά τους … χαχαχαχα
Άντε φτάνει για σήμερα, γιατί πρέπει να γυρίσω στον Ελληνικό ξενώνα πριν πιάσει η νύχτα. ..Καλή εβδομάδα με ένα ζεστό τσάι ή αραβικό καφέ. Καλησπέρα σας ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου