Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Απαράβατοι κανόνες Ζωής και συμβίωση με την θάλασσα.Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχετε …. 
Για να μπορούμε να ζήσουμε αρμονικά σ αυτή την ωραία ζωή υπάρχουν απλή κανόνες που πρέπει να γνωρίζουμε για να μην είμαστε κάφροι ή άνθρωποι χωρίς παιδεία και ανεύθυνοι.
Θα μου πείτε γιατί τα γράφω αυτά? γιατί κουράστηκα 3 μήνες να προσπαθώ στο μάταιο … 
Υπάρχουν κανόνες στην Θάλασσα, στον δρόμο, στην ζωή , ακόμα και στην ίδια την φιλία και την συνύπαρξη.
Είναι καλοκαίρι και η ατμόσφαιρα γεμάτη φως και χαρά , η θάλασσα ασφυκτικά γεμάτη από μικρούς και μεγάλους, αλλά που δεν γνωρίζουν τους «κανόνες της Θάλασσας».
Πριν πας στην θάλασσα μάθε τους κανόνες της, είναι απλή και αν τους διδάξεις στα παιδιά σου από μικρά, θα συμφιλιωθούν μαζί τους. Γιατί πρέπει κάθε πρωί στης 7 να μαζεύω από την θάλασσα σακούλες, αντηλιακά, χαρτιά, κουτιά από αναψυκτικά κλπ...
Είναι απλό πάρτε μια σακούλα μαζί σας βάλτε όλα τα σκουπίδια σας και φεύγοντας τοποθετήστε την στον κάδο απορριμμάτων. 
Γιατί πρέπει όλοι να περνάτε τις σημαδούρες και να μην καταλαβαίνεται ότι πρώτον βάζετε την ζωή σας σε κίνδυνο, αλλά και την ζωή κάποιου άλλου ανέμελου που οδηγεί το σκάφος του.
Γιατί περπατώντας στον δρόμο πετάς τα σκουπίδια σου; Έτσι κάνεις και στο σπίτι σου; Τρως στο σαλόνι και τα πετάς τα σκουπίδια στο πάτωμα σου; Και ο δρόμος είναι σπίτι σου, εσύ περνάς και εγώ. Μάθε το παιδί σου να τρώει το παγωτό του και να πετάει τα σκουπίδια στο καλάθι απορριμμάτων. Τόσο απλά και μικρά πράγματα ομορφαίνουν την ζωή μας. Μάθε να σέβεσαι τους κανόνες της ζωής, θα σου το ανταποδώσει χίλιες φορές. 
 Μια που άρχισε το καλοκαίρι ας μάθουμε τους θαλάσσιους κανόνες και να τους σεβαστούμε, γιατί η θάλασσα φαίνεται ήρεμη… αλλά έχει και αυτή τα νευράκια της και τους κινδύνους της όπως όλους εμάς…
1-    Μην απομακρύνεσαι κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρεις καλό κολύμπι. Έχεις σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική;
2-   Καλό είναι να κολυμπάς με παρέα.
3-   Μην κάνεις βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζεις το βάθος ή τη διαμόρφωση του βυθού ή σε περιοχές με βράχια και πέτρες.
4-   Μη σπρώχνεις και μην βυθίζεις άλλους στη θάλασσα.
5-   Μην κολυμπάς σε περιοχές όπου υπάρχουν πινακίδες που προειδοποιούν ότι η θάλασσα είναι μολυσμένη.
6-   Μην κολυμπάς, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.
7-   Μην κολυμπάς μόνος τη νύχτα και πάντα να έχεις οπτική επαφή με το σύντροφό σου κολυμβητή.
8-   Αν αισθάνεσαι ρίγος ή ζαλάδα, ή φοβάσαι ή κρυώνεις, βγες αμέσως από τη θάλασσα.
9-   Καθώς κολυμπάς παρατηρείς ότι σε παρασέρνει το ρεύμα; Μην πανικοβάλλεσαι. Δες από πού φυσάει ο άνεμος. Στρέψε το στόμα και την μύτη σου από την αντίθετη κατεύθυνση και προσπάθησε ΑΠΛΑ να κρατηθείς στην επιφάνεια. Αν παρατηρήσεις ότι το ρεύμα είναι παράλληλο προς την ακτή, κολύμπα μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.
10-                   Εάν αισθάνεσαι κίνδυνο, κάλεσε βοήθεια.
11-  Κουράστηκες κολυμπώντας; Μην σε πιάνει πανικός. Μείνε στην επιφάνεια σε οριζόντια θέση και συνεχίζεις ήρεμα το κολύμπι, όταν ξεκουραστείς.
12-                    Έπαθες «κράμπα»; Μη φοβηθείς. Χαλάρωσε το μέρος του σώματος που πιάστηκε και με αργές κινήσεις κολύμπησε προς την ακτή.
13-                    Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; ΒΓΕΣ γρήγορα έξω απ’ το νερό. Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει είτε ότι τα κύματα ή τα ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στην θάλασσα, είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος.
14-                    Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάς πέρα απ’ αυτές ΠΟΤΕ.
15-                    Μην κολυμπάς στα ανοιχτά, εκεί όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα, γιατί μπορεί να σε χτυπήσουν αν δε σε έχουν δει.
16-                    Μην πετάς σκουπίδια στην θάλασσα κινδυνεύουν θαλάσσιοι οργανισμοί και μολύνουμε τα νερά της.
17-                    Δεν κολυμπάμε ποτέ με γεμάτο το στομάχι.  
Εάν σεβαστούμε τους θαλάσσιους κανόνες , θα μας σεβαστή και η θάλασσα με την σειρά της.