Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος



Η αυγουστιάτικη πανσέληνος έκλεψε την παράσταση καθώς σουρούπωνε τη
Δευτέρα 7 Αυγούστου και εκεί λίγο πριν τις 9.00 το βράδυ ένα μικρό τμήμα της κρύφτηκε πίσω από τη Γη.
Η μερική έκλειψη της Σελήνης, είναι το σπάνιο φαινόμενο, είναι η έκπληξη που επιφύλασσε η φετινή αυγουστιάτικη πανσέληνος.
Για τους ξενύχτηδες που την είδαν σίγουρα τους μάγεψε.
«Δύο σε ένα» επιφύλαξε το βράδυ της Δευτέρας (07/08/2017), καθώς θα συνυπάρξουν η πανσέληνος και μία μερική έκλειψη Σελήνης.
Υπάρχει μια προκατάληψη που λέει ότι αν υπάρχει ολόγιομο φεγγάρι (Πανσέληνος) 1-2 ημέρες πριν το γάμο, τότε ο έγγαμος βίος θα είναι γεμάτος καλοτυχία και πλούσιος σε αγαθά. Αντίθετα αν ο γάμος πραγματοποιηθεί μετά από το πέρας της Πανσελήνου, τότε ο γάμος θα έχει ελλείψεις.
Όπως και να έχει όμως, ένας γάμος υπό το φώς του φεγγαριού είναι πάντα υπέροχος και προσθέτει αρκετό ρομαντισμό…
Η παρατήρηση της έκλειψης μπορεί να γίνει με γυμνά μάτια, με κιάλια ή με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, αλλά και η φωτογράφησή της με απλή φωτογραφική μηχανή.
Η σκιά της Γης  κάλυψε περίπου το ένα τέταρτο, δηλαδή το 25% της διαμέτρου της Σελήνης, ποσοστό που θεωρείται αρκετό για ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Η παντοδύναμη Σελήνη, εξουσιάζει τον Έρωτα!
Είναι το πιο δυνατό πλανητικό σώμα, που κυβερνάει απόλυτα την ψυχή μας, αλλά και τις βαθιές μας επιθυμίες στον έρωτα και την αγάπη.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η αυγουστιάτικη πανσέληνος θα είναι η πρώτη της νέας χιλιετίας. Κάποιοι άλλοι επιμένουν ότι αυτή είναι η τελευταία επίσημη του 20ού αιώνα. 
Εντελώς εμπιστευτικά όσοι υποστηρίζουν τη δεύτερη άποψη φαίνεται να έχουν περισσότερο δίκιο, αν και αυτό δεν έχει και πολλή σημασία. Κάτι τέτοιες νύχτες, με τέτοιο φεγγάρι, που μας δίνεται η ευκαιρία να «απογειωθούμε» δίπλα στο κύμα ή να απολαύσουμε έτσι απλά έναν περίπατο σε κάποια ξεχασμένη γραφική γειτονιά είναι έτσι και αλλιώς σκέτη μαγεία. 
Και η πανσέληνος του Αυγούστου πρώτη ή τελευταία στο γύρισμα του αιώνα πάντα άκρως μοναδική. Η φημισμένη όμως ­ και όχι άδικα ­ πανσέληνος του Αυγούστου έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει. Είναι συνήθως «έγχρωμη», ειδικά λίγο μετά την ανατολή της, αλλά και προς τη δύση της, όταν αρχίζει να παίρνει κάτι από το χρώμα της πορφύρας.
«Αυτός είναι και ένας από τους βασικότερους λόγους που το αυγουστιάτικο φεγγάρι φημίζεται για την ομορφιά του».
Επειδή η Σελήνη τον Αύγουστο όταν μεσουρανεί, δηλαδή όταν βρίσκεται στο μέγιστο ύψος της, δεν φθάνει πολύ ψηλά πάνω από τον ορίζοντα, το φως της φθάνει σε εμάς διατρέχοντας μεγαλύτερο πάχος ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να διαχέεται και να απορροφάται το κυανό τμήμα του χρώματός της και να φθάνει στα μάτια μας πιο έντονο το κόκκινο χρώμα.
Η φύση δηλαδή μάς απατάει για το χρώμα της Σελήνης.
Ο λόγος που η αυγουστιάτικη πανσέληνος είναι τόσο φημισμένη είναι επειδή αυτή την εποχή τη βλέπουμε σχετικά χαμηλά, κοντά στον ορίζοντα ­ και φυσικά επειδή το καλοκαίρι ο ουρανός είναι συνήθως ανέφελος ­ και επομένως είναι πιο εύκολα παρατηρήσιμη. Μπορούμε να τη βλέπουμε είτε περπατώντας, είτε από τα παράθυρα του σπιτιού μας ξαπλωμένοι, είτε καθισμένοι στον καναπέ μας.
Πόσο καιρό αλήθεια ή μήπως και χρόνια έχετε να δώσετε στον εαυτό σας τη δυνατότητα να χαλαρώσει ή να ονειρευτεί υπό το σεληνόφως; Να απολαύσετε έναν βραδινό περίπατο μακριά από τους προβολείς της πόλης; Να «ταξιδέψετε» στο άπειρο μαζί της;
Πιαστείτε από τον μίτο των δικών μας παραδόσεων και μύθων για να βρείτε τη δική σας έξοδο από τον λαβύρινθο της καθημερινότητας. 
Αφεθείτε για λίγες ώρες στη μαγεία αυτής της μοναδικής νύχτας όπου συγχωρούνται όλες οι αμαρτίες. Με τις νεράιδες και τα ξωτικά ­ όπως πίστευαν σε πολλές νησιωτικές περιοχές ­ να πλημμυρίζουν τη νύχτα της αυγουστιάτικης πανσελήνου τα δάση, για να σκορπίσουν έρωτα σε ότι αγγίζουν με το ραβδί τους και να φεύγουν, λίγο προτού ξημερώσει, μαγεμένες και οι ίδιες, μοιράζοντας λήθη και συγχώρεση!
Ή με τις μάγισσες ­ όπως λέγεται σε πολλά χωριά της Ηπείρου ­ που μαζεύονται στα ποτάμια. Λούζουν τα μαλλιά τους σε κρυστάλλινα νερά, φτιάχνουν μελόπιτες και με επικλήσεις κατεβάζουν το αυγουστιάτικο φεγγάρι για να κλέψουν λίγη από την πολύτιμη φεγγαρόσκονή του που γιατρεύει τις ματιασμένες κοπέλες και έχει τη δύναμη να αλλάζει και να μεταμορφώνει τα πάντα.
Οι πρόγονοί μας βάφτισαν στη μυθολογία μας τη Σελήνη Εκάτη. Την λάτρευαν και την έτρεμαν έτσι όπως μόνο στους θεούς αρμόζει. Οι εκδοχές για την καταγωγή της ήταν πολλές. Κάποιοι πίστευαν ότι είναι η κόρη του Δία και της Δήμητρας, άλλοι της Ήρας και του Περσέα και άλλοι τέλος την ταύτιζαν με την Άρτεμη, τη θεά του κυνηγιού. Πολλά και τα επίθετα που
περιέγραφαν τη σπάνια μορφή της. 
«Η Αγριόμορφη, η Τρίμορφη, η Νυχία ή η Κυνοσφανή» όπως αλλιώς αποκαλούσαν τη θεά των νεκρών και των φαντασμάτων Εκάτη, έβγαινε τις νύχτες στα σταυροδρόμια μαζί με ένα πλήθος λευκά σκυλιά που γάβγιζαν άγρια και προκαλούσαν ρίγη τρόμου σε όσους είχαν αμαρτήσει ή είχαν αφήσει κάποιον νεκρό άταφο. Οι πλούσιοι Αθηναίοι για να αποκτήσουν την εύνοιά της, της ετοίμαζαν και της αφιέρωναν ειδικές τελετές, γνωστές ως τα «Δείπνα της Εκάτης» ­ με διάφορα ακριβά φαγώσιμα που τα άπλωναν στο σεληνόφως ώσπου να χαθούν.
Μπορεί η θεά Εκάτη να ανήκει στη μυθολογία. Ίσως τελικά οι νεράιδες, τα ξωτικά και οι μάγισσες να κυκλοφορούν ελεύθερα μόνο στα παραμύθια.
Το αυγουστιάτικο «ολόγιομο» φεγγάρι όμως θα «κόβει» βόλτες στον ουρανό μας όλη νύχτα και για κάθε Αύγουστο. 
Εντυπωσιακή και η Πανσέληνος του Σεπτέμβρη. Σήμερα με το 98% μας την χάρισε ο ουρανός ολόκληρη και καθαρή για να την θαυμάσουμε πριν αρχίσει το ταξίδι της χάνοντας την στρογγυλάδα της στον ουρανό..
Καλή φεγγαράδα και όνειρα γλυκά, να έχετε ένα όμορφο ξημέρωμα και η επόμενη πανσέληνος θα είναι σε 28 μέρες δηλαδή στης 5 Οκτώβρη στις 21:34. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου