Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

Ο Μεγαλοδύναμος ζωγραφίζει την θάλασσα

Πόσο όμορφα ο Μεγαλοδύναμος ζωγραφίζει κάθε γωνιά της Γης.
Με πινέλα και πολύ καταγάλανο χρώμα ζωγράφισε την παραλία σε Αμερικάνικη ακτογραμμή , που μετατράπηκε σε εξωγήινο τοπίο, ύστερα από φυσικό φαινόμενο.
Πώς μπορεί να εξηγείται το θέαμα αυτό, λες και η θάλασσα "ανάβει" τα φώτα της το βράδυ, να φωτίσει το σκοτάδι με ένα τιρκουάζ πέπλο.  
Ένα γαλαζο – πράσινο πέπλο που μου θυμίζει τον ομορφότερο ορυκτό πλούτου από τουρκουάζ ή από άλλους πολύτιμους λίθους. 
Πολλές φορές η πραγματικότητα ξεπερνά την φαντασία μας.
Δεν αποτελεί καρέ από ταινία επιστημονικής φαντασίας, ή εικόνα ενός άντρα να παρακολουθεί την "φουσκωμένη" θάλασσα με ένα παιδί να κάθεται πάνω στους ώμους του.
Δεν είναι ούτε φωτογραφία που έχει υποστεί επεξεργασία, η "μπλε" παλίρροια που έχει δημιουργηθεί, αλλά ένα φυσικό φαινόμενο που έχει προκληθεί από χημική αντίδραση και ονομάζεται "βιοφωτισμός".
Το εν λόγω φαινόμενο συμβαίνει φυσικά, όταν ένας μικροοργανισμός διαταράσσεται  στον νερό, προκαλώντας χημική αντίδραση, που εκπέμπει φως.
Η αντίδραση αυτή θυμίζει την λάμψη που χρησιμοποιούν οι πυγολαμπίδες, για να προσελκύσουν την λεία τους ή κάποιο σύντροφο.
Ωστόσο, πολλά πλάσματα που κατοικούν κάτω από τα νερά της θάλασσας "λάμπουν", ειδικότερα εκείνα που ζουν σε βάθη, όπου το φως από την επιφάνεια της θάλασσας είναι δύσκολο να διεισδύσει.
Η συγκλονιστική θέα απαθανατίστηκε στην παραλία Moonlight στην περιοχή Encinitas. Είναι παραλία περίπου 40 χιλ. από το San Diego της California
Η μαγευτική αυτή λάμψη, γνωστή και ως κόκκινη παλίρροια, αποτελεί μια παρενέργεια από κόκκινα φύκια, τα οποία είναι ικανά να μετατρέψουν ολόκληρες παραλίες σκοτεινές και σε κόκκινους τόνους.
Η δυνατή μυρωδιά της αποσύνθεσης, που προκαλείται από την σήψη φυκιών, πλαγκτόν και διάφορων ειδών από ψάρια, συχνά συνοδεύει το γεγονός, ενώ τα κόκκινα άλγη στερούν την θάλασσα από οξυγόνο και φως.
Κατά την διάρκεια της νύχτας, παρατηρείται μια αύξηση από μικροσκοπικά πλαγκτόν, που λάμπει στο σκοτάδι, όταν διαταράσσεται από ρεύματα και θαλάσσια κύματα.
Τελικά είναι ο πίνακας της ημέρας όταν σβήνουν τα φώτα γύρο μας και απλά με το μαγικό ραβδί της φύσης η θάλασσα "ανάβει" τα δικά της φώτα και μας φωτίζει.