Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Το καλοκαιράκι φαντάζει μικρό



Και το καλοκαιράκι φαντάζει μικρό καμιά φορά, και γρήγορο.
Και ποιος δεν θα ήθελε να είχαμε καλοκαίρι 4 ή 5 μήνες τον χρόνο, και οι στιγμές ξεγνοιασιάς μας;
Το καράβι πλέει στον ορίζοντα όπως το καλοκαίρι πάνω στο χρόνο. Μπορεί να μη γνωρίζεις τον προορισμό του, αλλά ξέρεις ότι στο τέλος θα ρίξει την αλυσίδα με την άγκυρα και οι επιβάτες θα βγουν σαν λέξεις από θυμωμένο στόμα. Το καλοκαίρι τελειώνει λες και είναι απόγευμα Κυριακής που αργεί να νυχτώσει. 
Πολλές φορές «από τον Αύγουστο στο χειμώνα», θυμίζει κάποιον που βιάζεται να πάρει το τρένο για να φύγει μακριά. Όμως ναι, καλό είναι να ξεμπερδεύει κανείς από τον Δεκαπενταύγουστο. Η ζέστη δεν ταιριάζει με τη διάθεση που ακολουθεί, δεν κρατάς το δένδρο στολισμένο μετά τα Φώτα. Γιατί λοιπόν να κρατήσουμε κι άλλο το καλοκαίρι;
Παλαιότερα ο Σεπτέμβριος έκανε γρήγορα την άχαρη δουλειά. Δύο-τρεις βροχές στην αρχή και ξέπλενε τις ψευδαισθήσεις. Και το καλοκαίρι έφευγε χωρίς καν να το πάρεις είδηση, όπως, σβήνει μία λάμπα το ξημέρωμα.
Τέλος πάντων, οι αντιθέσεις και οι αντιφάσεις δεν οδηγούν πουθενά, ειδικά όταν έχεις τον Σεπτέμβριο να έρχεται προς τα πάνω σου. 
Πάει και το καλοκαίρι του 2017.
Ενόψει του Σεπτέμβρη, ακόμα και αν δεν έχεις φύγει, πρέπει να επιστρέψεις.
Η άλλη δυσκολία τούτων των ημερών είναι όταν καταλαβαίνεις ότι δεν ξεκουράστηκες. 
Το μόνο παρήγορο είναι πως πλέον οι εποχές γυρίζουν πιο γρήγορα και μέχρι να ξεψυχήσει το ένα καλοκαίρι, έρχεται το άλλο. Καμιά φορά το να συνδέσεις μία ανάμνηση με συγκεκριμένο καλοκαίρι είναι σαν να ψάχνεις ένα συγκεκριμένο νόμισμα σε μία χούφτα με κέρματα.
Το καράβι, λοιπόν, που πλέει στον ορίζοντα πάει προς τη Δύση.
Σε λίγο η θάλασσα θα πάρει πίσω τη γραμμή με τα απόνερα. Το καλοκαίρι τελειώνει μαζί με τις ψευδαισθήσεις, τα
λουκέτα κλειδώνουν και ο κόσμος μπαίνει πάλι σε μία τάξη.
Γι αυτό προλάβετε λίγες μετρημένες ημέρες μένουν καλοκαιρινής ξεγνοιασιάς και θα μας έρθει το φθινόπωρο με τα γκρίζα  συννεφάκια του, τα κλαμένα 
ματάκια του ουρανού, θα δακρύζουν με τα πρωτοβρόχια του φθινοπώρου.  
Καλό δεκαπενταύγουστο φίλοι μου και Χρόνια πολλά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου