Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

14η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η μέρα των ερωτευμένων.



Η 14η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως
η μέρα των ερωτευμένων σε όλο τον κόσμο και οι περισσότερες γυναίκες περιμένουν από τους αγαπημένους τους κάτι ξεχωριστό για τη συγκεκριμένη γιορτή. Μια που πλησιάζει η γιορτή των ερωτευμένων και της αγάπης, ας ασχοληθούμε λίγο με το πιο γλυκό συναίσθημα που μας χάρισε ο Πανάγαθος.
Ο θεός Έρωτας είναι ο πρώτος θεός που φανερώθηκε στην ιστορική πορεία του ανθρώπινου γένους, είπε ο Φαίδρος, επικαλούμενος τον Ησίοδο:
«Μετά το Χάος, δύο τούτω γενέσθαι, Γήν τε και Έρωτα».
Όχι μόνον ο πρεσβύτερος, αλλά κι ο πιο μεγάλος και θαυμαστός.
Τι είναι ο έρωτας; Γιατί ερωτευόμαστε κάποιον;
Άλλοι ερωτεύονται μία μορφή, άλλοι ένα βλέμμα, άλλοι το χιούμορ και το πνεύμα. Άλλοι λένε, πως είναι «χημεία», οι πιο ρομαντικοί μιλούν για «αδελφές ψυχές». Τι είναι όμως στ’ αλήθεια ο έρωτας;
Είναι σωματικός, είναι εγκεφαλικός, είναι και τα δύο;
Είναι μήπως η προβολή των ονείρων μας για το «τέλειο ταίρι» πάνω σ’ έναν τυχαίο άνθρωπο, που συναντούμε στο δρόμο μας;
Πότε ερωτευόμαστε; Κεραυνοβόλος, φλογερός, τρυφερός, συντροφικός, περαστικός, αιώνιος, χωρίς ανταπόκριση, αμοιβαίος, μπορεί να χαθεί μέσα στη μονοτονία ή να ξαναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες του σαν το Φοίνικα.
Κάποιοι λένε ότι είναι πάντα ερωτευμένοι, κάποιοι άλλοι ότι ερωτεύονται συνεχώς. Άλλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει μόνο ένας μεγάλος έρωτας στη ζωή τους, άλλοι πως έχουν ερωτευτεί ελάχιστες φορές.
Πίσω από τις λέξεις "έρωτας", "πάθος", "ερωτική έλξη", "τρυφερότητα", "συντροφικότητα" υπάρχουν διάφορες ερμηνείες και ο καθένας από εμάς δίνει τη δική του Ερμηνεία. Ο έρωτας έρχεται σιγά - σιγά, μέσα από την ικανοποίηση της ερωτικής ανάγκης. Άλλοι πάλι πιστεύω ότι ο έρωτας "ανθίζει" γρήγορα.
Γι' αυτό και στην αγγλική γλώσσα υπάρχει η έκφραση "fall in love" ή στα γαλλικά "tomber amoureux".
Ο Πλάτωνας θεωρούσε τον έρωτα μία θεία τρέλα, ένα παραλήρημα εμπνευσμένο από το Θεό. Όταν είμαστε ερωτευμένοι, είμαστε έτοιμοι να κατακτήσουμε τον κόσμο. Στο "Συμπόσιον", η Διοτίμα εξηγεί στο Σωκράτη ότι ο έρωτας είναι επιθυμία για αιωνιότητα. Ο έρωτας είναι μία διαδικασία ωρίμανσης, γιατί ερωτευόμαστε όταν είμαστε έτοιμοι να διαφοροποιηθούμε, όταν είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε ζωή, να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να στραφούμε στο μέλλον.
Στην αγάπη θα δώσεις σιγά, γιατί στο μυαλό σου έχεις την λανθασμένη η σωστή εντύπωση πως θα υπάρχει και αύριο, άρα μπορεί να περιμένει. Ο ερωτάς αντίθετα τα διεκδικεί όλα. Ζεις το κάθε λεπτό του γιατί μπορεί σε μια ώρα να έχει τελειώσει.. Μπορεί το πρόσωπο που θέλεις εφόσον δεν δηλώνει διαθέσιμο άνευ όρων, εφόσον δεν δηλώνει δεδομένο να χαθεί το ίδιο ξαφνικά όπως ήρθε..
Και αντιδρώντας σε αυτήν την αίσθηση δίνεις. Ξεδίνεις για να εκτονώσεις έναν ερωτισμό που δε χωράει μέσα σου. Η αγάπη κινείται στο μέσο. Ο έρωτας στα άκρα. Η αγάπη συνήθως είναι αμφίπλευρη. Ο έρωτας σε τρομάζει αν δεν είναι αμφίπλευρος. Και είναι πολύ συχνά μονόπλευρος, αλλά ακόμη κι αν δεν είναι δε είναι ποτέ δεδομένος. Εγώ νομίζω ότι η αγάπη σε ένα αστέρι κατοικεί. Η αγάπη είναι για πάντα. Η αγάπη είναι σταθερή και βαθύτερη. Σαν μια γαλήνια, ζωοφόρο θάλασσα. Αγαπώ σημαίνει νοιάζομαι, μπορώ να σου δώσω πολλά, σε χρειάζομαι δίπλα μου γιατί σημαίνεις πολλά για μένα και την καθημερινότητα μας.
Έρωτας σημαίνει ποθώ, μπορώ να σου δώσω τα πάντα, σε χρειάζομαι γιατί δεν μπορώ να ανασάνω όταν λείπεις. Το μυαλό μου είναι μαγνητισμένο από το είδωλο σου. Η μορφή σου κυριαρχεί παντού και πάντα. Η αγάπη τρέφεται από τα αγνά συναισθήματα και το φως, ο άνθρωπος που αγαπά μπορεί να περιμένει.
Έχει ηλικία? μπάααα όλοι έχουμε το δικαίωμα να ερωτευτούμε να αγαπήσουμε και δεν είναι ντροπή αλλά ούτε έχει ιδική ώρα, το βελάκι πολλές φορές κτυπά στα τυφλά και δεν γνωρίζει ούτε ηλικία ούτε διαφορές.
Τελικά ο έρωτας και η αγάπη είναι πολύ ωραία συναισθήματα αρκεί να ξέρεις να τα ζήσεις να τα απολαύσεις ήρεμα και ευγενικά. Να τα αρπάξεις στην ζωή και να ακολουθούσης το ρεύμα τους, την πορεία του και γιατί όχι να ακούσεις και τα μηνύματα που αφήνουν στο πέρασμα τους. Ποτέ δεν είναι αργά απλά να ανοίξουμε τα μάτια της ψυχής μας να δουν την αλήθεια, την αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου