Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Παιδί και παραμύθι ..



Τι πρέπει να ξέρουμε όλοι εμείς που μας αγκαλιάζουν μικρά χεράκια , αγαθές ψυχούλες έτοιμες να γίνουν σωστή άνθρωποι.
Το παραμύθι είναι το πρώτο σκαλί για την ψυχή του.
Γεμίζεις την ψυχούλα του από μωρό με όμορφες παιδικές ιστορίες, πολύχρωμες εικόνες που τις κουβαλάει μέσα του για μια ζωή.
Η συχνή ομιλία των γονιών και η ανάγνωση ιστοριών πριν από τον ύπνο ενισχύει την κατανόηση της γλώσσας.
«Οι γονείς που επιθυμούν λοιπόν το παιδί τους να πάει καλά στο σχολείο, καλά θα κάνουν να του μιλάνε πολύ όταν είναι μικρό. Η ευθύνη μας απέναντι στο παιδί μας είναι να το ταΐζουμε και να φροντίζουμε να είναι καθαρό και ασφαλές. Η εκμάθηση να ακούει παραμύθια από τη βρεφική ηλικία. Πολύ προτού το παιδί αρχίσει να μιλάει, «ρουφάει» πληροφορίες σχετικές με τη γλώσσα».
Διαβάζοντας σωστά παραμύθια στα μωρά παιδιά είναι «Ουσιαστικά σαν να χτίζει κανείς έναν εγκέφαλο ο οποίος δημιουργεί έννοιες, εικόνες και σκέψεις οι οποίες έχουν παρέλθει αλλά και άλλες που πρόκειται να ακολουθήσουν για πάντα την ζωή τους.»

Η γαλουχήσει του παιδιού γίνεται με πάρα πάρα πολλά μέσα είτε μέσου των παραμυθιών, ή από την τηλεόραση στα παιδικά προγράμματα, ακόμα και από τα παιχνίδια που λανσάρουν στο εμπόριο, αλλά και από την ίδια την οικογένεια, το πώς συμπεριφέρεται στο σπίτι. Η παιδική ψυχή είναι σαν σφουγγάρι , απορροφά τα πράγματα, χωρίς να έχει την ικανότητα να τις καταχωρήσει σε καλές και κακές ιδέες. Και σαν παπαγαλάκια της αποτυπώνουν στο πέρασμα του χρόνου.
Πριν λοιπόν αγοράσετε ένα παραμύθι, ή ένα παιχνίδι , ή να το καθίσετε μπροστά στην τηλεόραση, σκεφτείτε καλά τι προσφέρεται σ’ αυτό το παιδί.. Καλύτερα διαβάστε πρώτη το βιβλίο και αν το περιεχόμενο σας καλύπτει τότε και μόνο διαβάστε το στο μωρό.
Ένα παράδειγμα είναι αυτή η φωτογραφία του παραμυθιού.
Διαβάστε το περιεχόμενο της εικόνας παραμυθιού και θα καταλάβετε. (1)
Εγώ μπορώ να δικαιολογήσω ότι είναι άρρωστος ο συγγραφέας που το έγραψε αυτό το παραμύθι.. Πως μπορώ να δικαιολογήσω τον εκδοτικό οίκο που παίζει το όνομα του με αυτή την έκδοση του παραμυθιού? Αυτό μπορεί κανείς να μου το δικαιολογήσει?
Αυτά τα βιβλία πολλές φορές δεν προσφέρουν κανένα νόημα απλά έχουν γραφτεί για να καταστρέψουν την παιδική ψυχή και να φτιάξουν τέρατα έτοιμα για όλα..  
(1)....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου