Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Ο δρόμος προς την ευτυχία



Όλοι μας όταν γεννηθήκαμε ακούσαμε διάφορες ευχές…
«Να είναι γερό, υγιές και ευτυχισμένο».
Στις μέρες μας για πολλούς η ελπίδα για ευτυχία κοντεύει να χαθεί.
Τελικά μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία;
Η ευτυχία δεν κρύβεται στα μαγαζιά. Ούτε σε αγορά αγαθών, όπως η τηλεόραση, ρούχα και μηχανές του καφέ, ακριβά αυτοκίνητα, δεν θα σας οδηγήσουν στην ευτυχία. Ότι λάμπει δεν είναι και χρυσός…
Μπορεί μια οικογένεια να χαρίσει ευτυχία;
Μεγαλώνοντας ακούσαμε…
«Nα είσαι καλός μαθητής και πάντα ευτυχισμένος».

Όταν ερωτευτήκαμε είπαμε…

«Uέλω να σε κάνω ευτυχισμένη ή ευτυχισμένο».
Όταν παντρευτήκαμε υποσχεθήκαμε παντοτινή αγάπη και ευτυχία. Παντού λοιπόν αυτή η λέξη. «Ευτυχία».

Όλοι την θέλουν, όλοι την επιζητούν, όλοι την εύχονται, όλοι την κυνηγούν, αλλά την βρήκε κανείς;
Κάποιοι λένε, ότι το χρήμα είναι η ευτυχία. Κι όμως το να έχεις καταθέσεις σε μια τράπεζα, ένα θησαυροφυλάκιο ή ένα σεντούκι δεν σε κάνει ευτυχισμένο.

Μετά σου λένε, ότι το χρήμα φέρνει την ευτυχία. Και πάλι μπορεί να σου χαρίσει ωραίες στιγμές, επιτρέποντας σου να κάνεις ταξίδια και ψώνια ή να ζεις μια ζωή μέσα στην χλιδή και τις ανέσεις. Ακόμη κι αν αυτό σε κάνει ευτυχισμένο, θα είναι τόσο πρόσκαιρο. Άλλοι θα σου πουν ότι είναι η διασκέδαση. Ποιος δεν έχει ακούσει τις φράσεις ''φάε, πιες, γλέντα'', ''μια ζωή την έχουμε κι αν δεν την γλεντήσουμε τι θα καταλάβουμε'' και ''ότι φάμε, ότι πιούμε. ''....

Τότε γιατί νιώθεις μεγαλύτερο το κενό και τόσο χάλια;
Άλλη πάλι λένε ότι η δόξα σε κάνει ευτυχισμένο. Ξέρουμε σχεδόν κάθε πτυχή της προσωπικής ζωής των λαοπρόβλητων καλλιτεχνών και πολλές φορές επιθυμούμε τη "μυθική'' ζωή τους. Πόσο λάθος είμαστε; Το σώμα προδίδει το μυαλό και τότε η ψευδαίσθηση σβήνει τα φώτα της δημοσιότητας και σε προσγειώνει στην καταθλιπτική μοναξιά.

Κι ερχόμαστε στο ατράνταχτο επιχείρημα του γάμου, της οικογένειας με παιδιά.
Εδώ θα συμφωνήσουν πολλοί ότι βρίσκεται η απόλυτη ευτυχία. Πόσοι σύζυγοι χάθηκαν μεταξύ του πρέπει και το να προλάβει το καθημερινό αβάσταχτο πρόγραμμα για να προλάβουν.. τι να προλάβουν; Να ζήσουν το σήμερα που έφυγε, το αύριο που τρέχει; Πόσες λύσεις πρέπει να βρει ένας πατέρας για να μη λείψει κάτι από την οικογένειά του; Σωστά μαντέψατε. Παντού βρίσκεται το πρέπει. Πόση ευτυχία κρύβει αυτή η λέξη;
Απλές μικρές στιγμές δίνουν ευτυχία και προσπερνιόνται απαρατήρητες , φορές μας πνίγουν τα πρέπει και οι επιλογές, τα θέλω και τα πιστεύω της κάθε οικογένειας , αλλά δεν σκεφθήκαμε ποτέ ότι εμείς την χτίσαμε , εμείς βάλαμε τον πήχη όσο πιο ψιλά, χωρίς να έχουμε την αίσθηση στο άλμα μας θα είναι εφικτό; Εμείς υποχωρήσαμε στα θέλω μας και πνιγήκαμε..

Αυτή η απρόσωπη φευγάτη έννοια έχει πολλά κοινά σε όλους τους ανθρώπους, ή είναι ψέμα, μια ουτοπία; Υπάρχει ευτυχία;
'Ίσως η απάντηση να κρύβεται μέσα μας. Κάθε ανάσα, κάθε χτύπος δίνει ρυθμικά τρεις συλλαβές, που φωτίζουν τη σκέψη και την ύπαρξη. «Α γά πη».
Είναι η μόνη διαχρονική έννοια που υπάρχει και βρίσκεται σε ποσότητα μέσα μας, για να γεμίσει το κενό και να δώσει περίσσευμα και στον άλλο. Μόνο που είναι βαθιά κρυμμένη στη φυλακή του εγωισμού μας. Μάθε να αγαπάς αληθινά τον εαυτό σου, την οικογένεια σου, τον φίλο σου, τον άνθρωπο που ζει δίπλα σου.
Ο δρόμος προς την ευτυχία δεν είναι ευθύς...
Υπάρχουν πολλές καμπύλες που ονομάζονται "λάθη"
Πολλά φανάρια που λέγονται "φίλοι" ...
Φώτα που ονομάζονται "οικογένεια"...  και όλα γίνονται αν έχεις ένα ανταλλακτικό που ονομάζεται "απόφαση" ... μια ισχυρή μηχανή που ονομάζεται "αγάπη"...  μια καλή ασφάλιση που ονομάζεται "πίστη"... και άφθονο καύσιμο που ονομάζεται "Υπομονή".
«Στην πραγματική αγάπη θέλεις το καλό του προσώπου. Στην ρομαντική αγάπη θέλεις το πρόσωπο» αλλά «Κάθε λεπτό από την ώρα ενός ερωτευμένου, αξίζει όσο μία ολόκληρη καθημερινή ζωή» και τελικά η «Αγάπη είναι εκείνη η συνθήκη κατά την οποία η ευτυχία ενός άλλου προσώπου είναι ουσιαστική για τη δική σου».  

1 σχόλιο:

  1. Den iparchi eftichizmeni zoi. Iparchi eftichizmenes stigmes ke to mino pou prospathoume ine na tis kanoume na ine poles aftes i stigmes me athropous pou agapame !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή