Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Atlantis Books, Σαντορίνη.



Μια απλή ανάρτηση με την καλημέρα του φίλου μας, Νίκου Πούλος, μου έφερε τις ωραιότερες αναμνήσεις που είχα από το νησί της Σαντορίνης.  
Ένα από τα ομορφότερα νησιά του Ελληνικού παραδείσου, των Κυκλάδων που μαγεύει το κάθε περαστικό με την αντίθεση των χρωμάτων. Το μαύρο και το λευκό, το βαθύ μπλε και το γαλάζιο.
Το νησί που έχει τουλάχιστον 600 εκκλησίες και ξωκλήσια. Τα 50 από αυτά είναι αφιερωμένα στην Παναγία.
Έλεγε ο Οδυσσέας Ελύτης «Πέτρα πικρή, δοκιμασμένη, αγέρωχη...»
Όσοι αγάπησαν τη Σαντορίνη, την αγάπησαν για πάντα.
Οι ντόπιοι λένε ότι έχει μια καρδιά που χτυπά δυνατά και δονεί τα βουνά, το έδαφος, τη θάλασσα. Και η καρδιά των ανθρώπων ή συντονίζεται με τη δική της και μένουν ή δεν την συναντάς ποτέ και φεύγουν τρέχοντας…
Αυτό είναι αλήθεια...
Η θάλασσα άγρια, γίνεται ένα με τον ορίζοντα στο βάθος, ένα μείγμα από μπλε θαλασσί και γκρι. Μυρίζει χώμα, αλλά και απέραντη σιωπή.
Στη Σαντορίνη κλείνεις τα μάτια και νοιώθεις την ήρεμη δύναμη που υποβόσκει κάτω απ’ τα σκούρα νερά, σαν κάτι να σου ψιθυρίζει η Αγία Ειρήνη των δακρύων. Η Σαντορίνη είναι ένα επικίνδυνο νησί, το οποίο οφείλει τη γοητεία του σε μια απειλή που πλανιέται στον αέρα.
Αυτοί που τη νιώθουν επιστρέφουν, τους έλκει σαν μαγνήτης η καταστροφική της μοίρα που δεν την εγκατέλειψε ποτέ, αλλά και η πίστη ότι εδώ η ζωή είναι πάντα πιο δυνατή από το θάνατο.
Έτσι και αυτά τα παιδιά ταξίδεψαν από την άλλη άκρη της γης από την Β. Αμερική να επισκεφθούν την Σαντορίνη.
Η ιδέα ήταν του Κρεγκ και του Όλιβερ, δύο Αμερικανών φοιτητών που το 2002 είχαν πάει για διακοπές στο νησί. Όταν τα βιβλία που είχανε μαζί τους τα διάβασαν, ψάχνανε απεγνωσμένα ένα βιβλιοπωλείο για να αγοράσουνε καινούργια. Δεν βρήκανε τελικά αυτό που θέλανε και σκεφτήκανε λοιπόν να ανοίξουν οι ίδιοι ένα, όπως θα το θέλανε.
Έτσι το 2004 πραγματοποίησαν το δικό τους όνειρο. Ένα βιβλιοπωλείο στην Οία. Ένα από τα ομορφότερα σημεία της Σαντορίνης, στην μούσα όλων των καλλιτεχνών του κόσμου. Σημείο αναφοράς στην τέχνη, στην ζωγραφική, αλλά και με το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα.
Του έδωσαν το όνομα «Atlantis Books» δεν είναι τυχαίο από τα παιδιά. Η Γή της Ατλαντίδος όπως την λένε στα βιβλία, που σύμφωνα με το National Geographic αυτό το συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη συγκεκριμένη λίστα. Ένα από τα επτά πιο ενδιαφέροντα βιβλιοπωλεία στον κόσμο…

  1. Atlantis Books, Σαντορίνη
  2. Cafebreria el Pendulo, Mεξικό
  3. Munro’s Books, Παλαιά Πόλη της Victoria, Καναδάς
  4. El Ateneo Grand Splendid, Μπουένος Αίρες.
  5. Powell’s City of Books, Πόρτλαντ,
  6. ΗΠΑ Prairie Lights of Iowa City, Αϊόβα, ΗΠΑ
  7. Shakespeare and Company, Παρίσι.

Ένα βιβλιοπωλείο της Σαντορίνης ανακηρύχτηκε ως το κορυφαίο στον κόσμο, από το National Geographic που εκδίδει το δημοφιλές περιοδικό «Destinations of a Lifetime».
Το βιβλιοπωλείο «Αtlantis» στην Οία της Σαντορίνης κατέχει την πρώτη θέση, δεύτερο είναι το βιβλιοπωλείο Munro στη Βικτώρια και τρίτο ένα βιβλιοπωλείο στην Πόλη του Μεξικού.
Αυτό το μικρό αριστούργημα και το όνειρο των παιδιών, πέρασε από σαράντα κύματα και κατέληξε να θεωρείται ένα απ’ τα καλύτερα του κόσμου σύμφωνα και με το Guardian.
Στα ράφια του «Ατλαντίς» βρίσκει κανείς κυρίως ξενόγλωσσα βιβλία, με έμφαση στη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία, αλλά πολλοί ακόμη τίτλοι που συνυπάρχουν αρμονικά. Από στόμα σε στόμα η φήμη του διαδόθηκε και οι τουρίστες άρχισαν να καταφτάνουν. Επίσης, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται φεστιβάλ με συζητήσεις και εκδηλώσεις.
Ένα νησί των Κυκλάδων, που διαθέτη
το ηφαίστειο της Σαντορίνης ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια ενεργά ηφαίστεια στο κόσμο.
Το μόνο
ηφαίστειο που η Καλντέρα του φθάνει μέχρι τη θάλασσα.
Τώρα διαθέτη και ένα από τα καλύτερα «Βιβλιοπωλεία στο κόσμο».
Ένα νησί που χαρίζει χίλια χρώματα σε ζωγράφους και θέματα ατελείωτα στους συγγραφείς.
Τελικά αυτό το όνειρο πρέπει να διατηρηθεί στην Σαντορίνη και να μην σβήσει ποτέ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου