Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

«Γοργόνες - θεότητες της θάλασσας»



Μετά την ήττα του Ουρανού, η Γαία έσμιξε και με τον δεύτερο γιο της τον Ωκεανό. Τα παιδιά τους είναι οι θεότητες της θάλασσας, των ποταμών, των λιμνών και γενικότερα του υγρού στοιχείου.
Οι γοργόνες εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε έργα ζωγραφικής σε σπήλαια στα τέλη της Παλαιολιθικής περιόδου περίπου το 30.000 χρόνια π.Χ  και ότι υπάρχουν και ζουν σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου.
Στις πρώτες απεικονίσεις, η γοργόνα ήταν αρσενική. Συγκεκριμένα, το 5000 π.Χ. ο σουμεριακός ηλιακός θεός "Oannes" είχε ανθρώπινο σώμα και ουρά ψαριού.
Αργότερα απέκτησε σύντροφο με την ίδια μορφή, την σεληνιακή θέα Atargatis.
Από εκεί και ύστερα άρχισε η εξάπλωση τη μορφής, με πρώτο «σταθμό» την αρχαία Ελλάδα.
Η πρώτη Ελληνίδα γοργόνα λεγότανε Δερκετώ.
Ο Ποσειδώνας είχε πολλές κόρες, αρκετές από τις οποίες ήταν γοργόνες.
Στη Βρετανία τις ονόμαζαν Dea Syria, στη Γαλλία Undines, στη Νορβηγία Haufrau, στη Γερμανία Lorelei.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχει παντού, ακόμα και στην Ιαπωνία, αν και εκεί η Ningyo είχε μόνο το κεφάλι της ανθρώπινο.
Ο σκοπός της γοργόνας, πάντα ήταν ένας και μοναδικός, να αποκτήσει ψυχή μιας και δεν είχε δικιά της. Αυτό το πετύχαινε με δύο τρόπους.
Ο πρώτος και πιο όμορφος, ήταν να παντρευτεί έναν θνητό. Βέβαια δεν ήταν όλα ρόδινα, μιας και χρησιμοποιούσαν άτιμες μεθόδους, ψέματα και απάτες για να τους τυλίξουν. Ο δεύτερος και πιο φρικτός, ήταν να σκοτώσει τους άντρες ναυτικούς ώστε να πάρει την ψυχή τους.
Οι γοργόνες υποτίθεται ότι ζουν στην πλειοψηφία στα θερμά νερά της Καραϊβικής και της Μεσογείου, αλλά έχουν εντοπιστεί και στην περιοχή του Ειρηνικού και Νότιου Ατλαντικού Ωκεανού και έχουν κυρίαρχη θέση στην μυθολογία των χωρών, ειδικά της Μεσογείου.
Τις συναντάμε επίσης και στον Όμηρο ο οποίος αναφέρθηκε σε αυτές ως σειρήνες, ως επικίνδυνα αλλά όμορφα πλάσματα, που γοήτευαν και στη συνέχεια έτρωγαν τους ναυτικούς.
Τελικά υπάρχουν γοργόνες ή όχι;
Το Δεκέμβριο του 2004, όταν έγινε το τσουνάμι στη Νοτιανατολική Ασία που προκάλεσε το θάνατο 280.000 ανθρώπων, τα θεόρατα κύματα έβγαλαν έξω στη στεριά διάφορα παράξενα ψάρια. Ανάμεσά τους βρέθηκε και ένα πτώμα γοργόνας με άσπρα μαλλιά και γυναικείο πρόσωπο. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν έκαναν καμιά αναφορά, ίσως γιατί δεν είχαν στη διάθεσή τους επαρκή στοιχεία, ίσως γιατί θέλησαν κάποιοι να κρατηθεί απόρρητη η είδηση.
Σε όλες τις χώρες του κόσμου, στη λαογραφία, στη λογοτεχνία, στον πολιτισμό, θα συναντήσουμε τις γοργόνες.
Γοργόνες όμορφες καλλονές στη θάλασσα που κάνανε πολλά κόλπα για να προσελκύσουν τα θύματα τους.
Αν θυμηθούμε την ταινία Splash το 1984 μια ρομαντική ιστορία αγάπης όπου ο Tom Hanks ερωτεύτηκε μια γοργόνα Daryl Hannah...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου